Viime vuonna kirjoittelin artikkelin matkapuhelinliittymien ongelmien vianrajaukseen. Ongelmat eivät kuitenkaan aina ole noin yksioikoisia, joten ajattelin vähän laajentaa tähän lisätietoutta eri ongelmista mitä voi vastaan tulla.

Taajuudet

Eri puhelinmalleissa on eri radiopiirejä käytössä, minkä myötä toimivuuskin eroaa toisinaan hyvinkin rajusti. Toisinaan ongelmana voi olla ihan se, että toinen puhelinmalli tykkää käyttää dataa LTE-verkossa 800MHz taajuudella ja toinen ottaa aina kiinni 1800MHz taajuudelle kun sellainen on tarjolla. Ongelmaksi tämä muodostuu sen myötä, että eri taajuuksilla on kapasiteettiä tarjolla eri tavalla ja puhelimissa ei pysty taajuutta valitsemaan/lukitsemaan, toisin kuin nykyisissä mobiilireitittimissä on mahdollista tehdä lähes poikkeuksetta. Voi siis olla että vieressäsi saman operaattorin verkossa toinen puhelin pyörittää nettiä huomattavasti nopeammin vaikka molemmilla teillä olisi samanlainen liittymä käytössä ja tämä on ihan normaalia.

Toinen taajuuksiin liittyvä (onneksi harvenemaan päin oleva) ongelma on Suomessa yleisesti käytetyn taajuuden puuttuminen. Eniten tätä ongelmaa nykyään on enää vain ulkomailta ostettujen puhelinten kanssa, etenkin USA:n alueelle tarkoitettujen mallien tuominen Suomeen voi aiheuttaa taajuuksien kanssa ongelmaa. Kannattaakin siis varmistaa kyseisen mallin taajuuksien tuki ennen kuin lähtee ulkomailta puhelinta ostamaan Suomeen käytettäväksi. Yksi hyvä paikka tarkistaa noita laitetietoja on esimerkiksi GSMArena.com sivusto.

CS Fallback

Tämä kryptinen nimihirviö tarkoittaa mobiiliverkoissa olevaa ominaisuutta, jonka myötä puhelin tippuu 2G- tai 3G-verkkoon 4G- eli LTE-verkosta silloin, kun verkosta on puhelu tulossa. Tämä ominaisuus on erittäinen tarpeellinen tällä hetkellä, sillä puheluita ja tekstareita välitetään vielä suhteellisen vähän LTE-verkon kautta.

CS Fallback toiminto voi vikaantua joko verkon tai sitten puhelimen puolelta. Verkon puolella vian ilmetessä on ongelmaa muillakin alueella joilla on kyseisen operaattorin LTE-verkossa toimiva liittymä käytössä, puhelimen ongelma ilmenee taas sitten vain yhdellä liittymällä eikä todennäköisesti ole edes sidottu yhteen sijaintiin vaan ongelmaa ilmenee kaikkialla.

Ongelmaa pystyy kiertämään vaihtamalla puhelimen asetuksista laitteen käyttämään vain 2G- ja 3G-verkkoja, ongelmalliseksi tämän vaihtoehdon tekee kuitenkin huomattavasti hitaampi datayhteys. Kannattaakin siis ensin selvittää onko laitteessa vai verkossa vika, jonka jälkeen joko korjauta laite tai osta uusi tai ongelman ollessa verkossa tee vikailmoitus operaattorillesi.

Loppusanat

Vähän jäi nyt lyhyeksi tällä kertaa, mutta kirjoittelen lisää taas kun muistuu yleisempiä ongelmia mieleen enemmän. Nämä kaksi ovat kuitenkin useammin kohdattavissa olevia harvinaisempia ongelmia, eli näistä on hyvä olla vähän tietoutta siltä varalta että kohtaat mystisempää ongelmaa. Samalla voisin myös taas kysellä teiltä lukijoilta, että onko teillä ollut joskus jotain erikoisempia ongelmia? Saitteko näihin ikinä vastausta että missä vika vai ratkaisitteko ongelman jotenkin muuten?

 

Jos et sä soita,

Elektronikkari