Vuosien saatossa olen innostunut monistakin eri asioista ja huomannut aina, että monien erikoistuneempien ohjelmien lisenssien hinnat voivat kivuta kohtuuttomiin mittoihin hinnoillaan välillä. Toki hinta on perusteltua kun miettii ohjelmiston laajuuden yms., mutta harrastelijatasolle esimerkiksi 250 euron investointi kuvankäsittelyyn on vain liikaa. Tämänkin ongelman olen oppinut kiertämään ajat sitten ja nykyään osaankin etsiä jo suhteellisen hyvin aina korvaavaa ohjelmaa ilmaisista kun tahdon jotain tehdä. Tässä muutamia esimerkkejä ja poimintoja mitä olen itse kohdannut.

Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyssä on yksi nimi joka kohoaa tunnettavuudellaan yli muiden, jopa niin pitkälle että kuvamanipulaatio on saanut tämän mukaan oman terminsäkin. Kyseessä on siis tottakai Adobe Photoshop ja tästä johdettu verbi photoshoppaaminen. Nykyisin Adobella on kuukausimaksullinen tilaus käytössään perinteisen ostamisen sijaan, halvimmillaan Photoshopin saa osana valokuvauspakettia 12kk määräaikaisella tilauksella 12,39e/kk hintaan.

Photoshopin sijaan olen itse jo aikaa sitten siirtynyt käyttämään GIMP:ia. GIMP on Linux puolelle alunperin julkaistu sovellus, joka on perusominaisuuksiltaan hyvinkin lähellä Photoshoppia eli peruskäyttäjälle varsin kattava valikoima efektejä sekä työkaluja. Vasta kehittyneemmät ominaisuudet alkavat löytymään maksullisen Photoshopin puolelta, mutta näille harvemmin tavallisella käyttäjällä niin suurta tarvetta löytyy ja jos löytyy, on harrastuneisuus jo sen verran pitkällä että maksullista sovellusta voi myös harkita.

Äänenkäsittely ja -kaappaus

Tähän on monia maksullisia ja suosittuja ohjelmia tarjolla, vähän käyttötarpeesta riippuen. Jos kuitenkin tarkoituksena on lähinnä vain kaapata esimerkiksi akustisen kitaran säestys ja laulajan laulu ja näille tehdä pienimuotoista muokkausta omaan käyttöön tai demojulkaisuun, ei maksulliselle linjalle ole välttämättä tarvetta.

Audacity on kanssa tarjolla Linuxille, Windowsille sekä macOS / OS X alustoille. Olen itse tällä tehnyt useampiakin musiikkituotoksia, valitettavasti tällä hetkellä näitä ei pahemmin ole tarjolla missään johtuen bänditoimintojen erinäisistä tilanteista.

Videokäsittely

Tällä puolella oma kokemus on vielä vähän rajoittuneempaa, olen vasta viime aikoina aloittanut aktiivisemmin videomuokkauksen harjoittelun ja tällä hetkellä vielä etsin itselle sopivinta valintaa. Yksi mielenkiintoisimpia on Lightworks, tosin tätä kun testasin aikanaan oli opettelemisen vaatima aika kohtalaisen kova. En siis ole tällä vielä harjoitellut itse mitään, vaan tämä on itselläni muistissa lähinnä sellaista hetkeä varten kun tarvitsen ammattimaisempaa ohjelmaa ja kerkiän opettelemaan ohjelman käyttöä esimerkiksi Youtube-oppaan avulla.

Toinen mikä itselläni on odottamassa testailua ajan kanssa on DaVinci Resolve, tätä en ole vielä kerinnyt koittamaan ja tällä hetkellä harkitsen että testaisin tämän ennen kuin lähden ostamaan Adobe Premier CC:n lisenssiä yhtä videoeditointiprojektia varten minkä tekeminen on viivästynyt ohjelmallisista haasteista johtuen.

Toimisto-ohjelmat

Aikalailla kaikille Windows käyttöjärjestelmän käyttäjille on varmasti Microsoftin Office paketti tuttu, sisältäen tutut ohjelmat kuten Word, Excel, Outlook ja monet muut. Tällekin toki löytyy ilmaisia korvaajia, joita voi hyödyntää myös Microsoft Officen tiedostojen käsittelyssä.

Aikanaan käytin OpenOffice.org pakettia, tämä oli muistaakseni jossain 2.0 ohjelmistoversion tietämillä eli kehitystä on tuon jälkeen kerinnyt tulemaan. Nykyään tuolla OOo nimellä ei enää tätä pakettia löydy, vaan se on jakautunut kahteen eri suuntaan. Toinen versio tunnetaan Apache OpenOffice nimellä ja se kantaa alkuperäisen OOo:n nimeä, toinen on LibreOffice joka on OOo:sta irtautuneiden kehittäjien jatkama kehityslinja alkuperäisen ohjelman pohjalta. Tällä hetkellä itselläni ei ole käyttötarpeen vähyyden vuoksi kumpaakaan asennettuna kotikoneelle ja töissä on työhommiin tarjolla työnantajan kautta Microsoftin Office-paketti.

Käyttöjärjestelmä

Applen laitteet ovat lähes sidottuja käyttämään Applen omaa macOS / OS X käyttöjärjestelmää, PC puolella tarjontaa on enemmän ja vaihdettavuuskin on vapaampaa. Maksullisen Microsoft Windowsin tilalle löytyy monia hyviä ilmaisia vaihtoehtoja, pääsääntöisesti nämä ovat Linux-pohjaisia, vaikkakin BSD puolellakin on herätty viimevuosina enemmän käyttäjälähtöisempään kehitykseen Linuxin vanavedessä. Linux pohjautuu BSD järjestelmään, samoin kuin esimerkiksi Applen macOS / OS X sekä Googlen Android, eli BSD on ilmaisen puolen kulmakiviä kehityksessä.

Itse olen käytellyt useampiakin eri jakeluita sekä Linux että BSD puolelta, pisimpään yhtäjaksoisesti (ja ensimmäisenä vakavampana Linux-kokeiluna) käytin Ubuntua. Tämän jälkeen olen enemmän siirtynyt joko puhtaampaan Debian-jakeluun tai vaihtoehtoisesti käyttänyt jotain spesifimpää jakelua kuten ArchLinux. Linuxien hyvä puoli on se, että näitä löytyy aikalailla mille tahansa laitteelle missä on prosessori. Esimerkiksi taannoinen esittelyni Zipit Z2 laitteesta käytti myös Linuxia, samoin kuin vanha puhelimeni Nokia N900 käytti käytännössä puhdasta Linux jakelua omalla ikkunoinnillaan, ajamalla yleisemmin käytössä olevan ikkunoinnin käyttöjärjestelmän päälle sain asennettua normaaleja Linux-sovelluksia suoraan aptitude-pakettienjakeluhallinnasta.

Loppusanat

Kuten tästä lyhyestä esittelystä jo havaitsee, aikalailla kaikelle löytyy aina ilmainen vaihtoehto joka tarjoaa saman kuin markkinajohtaja maksulliselta puolelta. Toisinaan näitä joutuu kaivamaan vähän enemmän ennen kuin sopivan löytää, mutta kun ilmaisesta ohjelmasta on kuitenkin kyse niin ainoastaan aikaa ja vaivaa investoimalla selviää projektista. Kaikissa ohjelmissa ei ole samoja ominaisuuksia aina, eli kannattaa tähän varautua eikä olettaa että ilmainen vastine olisi identtinen käyttöliittymältään sekä ominaisuuksiltaan kuin mitä tutumpi maksullinen versio on.

Onko sinulla joku ilmainen ohjelma vakituisessa käytössäsi, minkä olet havainnut vähintäänkin riittävän hyväksi korvaamaan jonkun maksullisen ohjelman? Minkä ohjelman olet korvannut ja millä? Laita kommenttia joko tähän tai kirjoittele Facebookin puolella artikkelin julkaisuun kommenttia, mikäli näitä nousee esiin enemmänkin niin voin koostaa näistä vaikka ylläpidettävän listan josta muutkin voivat etsiä helposti korvaajaa maksulliselle sovellukselle.

 

Avoimen lähdekoodin kannattaja,

Elektronikkari