Tekniikan ohella mielenkiinto on myös musiikissa. Käytännössä tulee siis soitettua, sävellettyä, kuunneltua ynnä muuta mahdollista. Rahaa musiikkiin palaa aina, vaikkakin itse pyrin etsimään sitä pyhää Graalin maljaa eli halpaa sekä hyvää tiivistyneenä yhteen tuotteeseen.

Eli mitä multa löytyy

Kotistudion ytimenä pyörii urhoollinen pöytäkone, tehoja sen verran että pelaamaankin pystyy kohtuudella. Kaverilta ostettuna hintaa oli 400e ja vain pari osaa olen omistani laittanut sisään. Näyttönä (joka on alimitoitettu) on Acerin 23 tuumainen peruslittu N230HML. Toisena näyttönä olen käyttänyt LG Flatron L2000C joka oli kymmenen vuotta sitten teknologian huippua. Näppäimistö ja hiiri ei niinkään tähän toimintaan ole olennaisia, joten niistä ei sen enempää.

Äänikortti

Äänikorttina ja audio interfacena toimii Steinberg CI1. Tästä laitteesta siis kulkeutuu kaiuttimiin tietokoneelta tuleva ääni ja tämän kautta myös johdetaan tietokoneelle mikkilinjan sisääntulo. Käytännössä siis helpoimmillaan kytken tähän laitteeseen johdolla sähkökitaran ja alan tietokoneella nauhoittamaan. Hintaa tällä noin 100e muutama vuosi sitten.

Kaiuttimet

M-Audio BX5 aktiivikaiutinpari. Esittelykappale täydellä takuulla sekä vajaalla hinnalla, ei valittamista. Kaiutinkaapelien kera hinta jäi pitkälle alle 200e eli todella hyvä diili. Ääntä lähtee enemmän kuin olen uskaltanut testata ja äänenlaatu on mainio.

Muuta laitteistoa

Tällä hetkellä muita laitteita ei ole kuin M-Audion Oxygen 41 midikoskettimet, hinta noin 100e. Näitä käyttelen lähinnä säveltäessä, pianon ja kiipparien soittoa en pahemmin hallitse. Tarkoituksena olisi kuitenkin tässä jossain kohtaa hankkia jokin halpa mikseri jonka kautta voisi paremmin tuoda useammankin soittimen samanaikaisesti sisään nauhoitusta varten.

Ohjelmistot, Windows

Nykyisellään tullut lähinnä käytettyä Windowsia käyttöjärjestelmänä muun toiminnan ohjaamana.

- Guitar Pro 6

En voi lakata hehkuttamasta tätä ohjelmaa! Oikeasti paras keksintö ikinä mikäli haluat säveltää bändille musiikkia. Selkeä ja toimiva käyttöliittymä sekä kattava valikoima soittimia, ääniä ja efektejä.

- Cubase 5

Tämän hetken valintani nauhoittamiseen, miksaamiseen sekä masterointiin. Vaatii jonkin verran ymmärrystä musiikkiohjelmistoista valmiiksi ja/tai oppaiden selailua, mutta kunhan sisään pääsee niin tekee tehtävänsä hyvin.

- Ableton Live 8

Konemusiikkisoundien luonti on yllättävän helppoa ja vaivatonta midikoskettimia varten. Lähinnä silloin käytössä kun tarvitsee jotain muuta kuin mitä valmiista äänikirjastoista löytyy.

Ohjelmistot, Linux

Silloin kun siis tulee Linuxia käyteltyä

- Tux Guitar

Guitar Pro vastine Linuxille, luonnollisesti ilmainen

- Guitar Pro 5

Tämän saa kohtalaisen toimivaksi Winellä (Wine is not an emulator), mutta toimivuus jättää toivomisen varaa...

- Audacity

Löytyy myös Windowsille ja sielläkin tullut käytettyä. Simppeli ja tehokas ohjelma äänen tallentamiseen, sisältää jopa joitain lisäominaisuuksia joilla huonomman äänityksen saa parannettua yllättävänkin hyväksi.

- Guitarix

Tätä käyttelen lähinnä Raspberry Pi projektissa jossa yritän luoda multiefektiä mahdollisimman halvalla. Toimiva kattaus kitaraefektejä ilmaiseksi, tosin Raspberry Pi ei ihan kaikkia jaksa täysin aina pyörittää.

Ohjelmistot, Android

Kännykkä on yllättävän kätevä lisäapu muusikollekin.

- Guitar Pro

Treeneissä helppo tarkistaa miten jokin linja meni, säveltäminen ei tällä versiolla ole mahdollista.

- Pro Metronome (EUMLab)

Metronomi eli se vehje mikä pitää sitä tik-tik-tik-tik ääntä jonka tahtiin voi soitella.

- Tuner (Boss)

Nappaa kännykän mikillä äänen ja virittää yllättävän tarkasti nuottiin.

- Tallennin (Huawei)

Eli kännykän perus nauhoitussofta. Tällä tulee välillä nauhoiteltua treeneissä vetoja jotta voi analysoida soittoa ja harjoituksen paikkoja jälkikäteen paremmin. Kompressoi hyvin eli ei puske tallenteessa ääni yli vaikka soiton voimakkuus olisikin rajumpi.

 

Sniidun spesiaali

Eli kotikone tai läppäri löytyy ja uutta sähkökitaraa pitäisi päästä nauhoittamaan. Tässä kohtaa itse hankkisin Thomannilta Behringer U-Phoria UM2 interfacen (tarjouksessa 33e), the t.bone MB 45 II mikrofonin (9,90e), Superlux HD-681 kuulokkeet (19,90e tarjouksessa, huomattavasti halvempaa kuin edes välttävät kaiuttimet) sekä tarvittavat kaapelit ja mikkiteline (kaapelit noin 20e ja teline 10e). Eli kokonaisuus jää alle sadan euron ja sillä saa interfacen äänikortiksi jolla voi nauhoittaa, studiokuulokkeet, mikin, kaapelit ja jopa mikkitelineen. Esimerkkinä käytän Thomannia koska sieltä helpoin hakea tiedot tarvittavista osista, aina ensimmäisenä suosittelen kuitenkin käymään paikallisessa kivijalkamyymälässä kyselemässä tiukkaa tarjousta vastaavalle paketille, voi olla että saat vastaavat vähän halvemmalla tai ainakin ilman postikuluja tai hyvässä lykyssä huomattavasti paremmat laitteet vain pienellä hinnan lisäyksellä.

 

Loppusanat

Mikäli musiikki on lähinnä kotiharrastus (ainakin siis vielä), kannattaa kuitenkin katsoa alle edes kohtalaiset välineet nauhoitteluun sekä ohjelmistot millä voi koostaa nauhoituksia biisiksi, kirjoittaa sävellykset ylös ja tarvittaessa hienosäätää tuotosta julkaisukelposempaan muotoon. Tällä hetkellä ei mitään kovin tuoretta julkaisua itseltä löydy kotistudiosta, mutta ajalta ennen nykyistä äänikorttia ja kaiuttimia löytyy tällainen:

https://www.youtube.com/watch?v=AP6M-UZ4PKw

Nyttemmin viisastuneena voin sanoa, että tietokoneen sisäisen äänikortin sisääntulolinjat eivät todellakaan ole kelvollisia nauhoitustyöhön :D Eli kannattaa se interface nyt ainakin hankkia ensitöiksi siinä kohtaa kun herää halu ruveta nauhoittamaan omaa soittoa.

 

Soitellaan,

Elektronikkari