Kun kytket tietokoneen, Blu-ray-soittimen, pelikonsolin tai jonkun muun laitteen näyttöön tai televisioon, on kuvasignaalin kuljettamiseen muutama vaihtoehto. Tarkistellaampa näitä vähän. Esittelen ensin vanhempia analogisia kytkentöjä ja tämän jälkeen käydään uudempia digitaalisia vaihtoehtoja. Aina kun vain mahdollista, kannattaa valita digitaalinen kytkentä.

Analogiset

Analogisten signaalien kanssa kaapelin laadulla ja pituudella on huomattava merkitys lopputulokseen. Tämä koskee sekä ääntä että kuvaa.

- SCART

SCART on se iso 21-pinninen liitin, jota esimerkiksi videonauhureiden kanssa käytettiin. Useimmiten televisioissa löytyi kaksi sisääntuloa näille, eli sait videonauhurin lisäksi myös uuden DVD-soittimesi kytketyksi.

- VGA (D-SUB)

Tämä on se perinteinen tietokoneiden näyttöliitin, mikä monissa televisioissa ja videotykeissä on myös mukana. Näissä liittimissä on yleensä kaksi ruuvia liittimen sivuilla, joilla liitin voidaan kiinnittää tukevasti laitteeseen. Kaapelin värikoodina on perinteisesti käytetty sinistä väriä ja tämä on muodoltaan pyöreä kulmainen suorakaide jonka sisässä on 15 pinniä.

Digitaaliset

Digitaalisen kaapelin laadulla ei ole oikeastaan mitään väliä, ennen kuin mitat alkavat oikeasti olla pitkiä. Jos kaapeli on alle 15m pituudeltaan, toimivuuden pitäisi aikalailla olla taattua kunhan itsessään kaapeli on ehjä. Digitaaliseen signaaliin ei tule samanlaista kohinaa, kuin mitä analogisissa on, eli kuvan- sekä äänenlaatu on priimaa aina kun signaali tulee perille. Vasta pidemmillä matkoilla alkaa kohina muodostua ongelmaksi, jolloin lopputuloksena voi olla joko pätkivä kuva tai ei kuvaa lainkaan.

- DVI

DVI liitin muistuttaa muodoltaan VGA-liitintä ja on edeltäjänsä tapaan ollut lähinnä tietokoneiden käytössä. Selkeimpinä eroina ulkonäössä on vähän leveämpi liitin jossa on mukana littana levy pinnien vieressä. Tämän liittimen käytöstä aletaan luopumaan pikkuhiljaa, sillä DVI kaapelissa ei kulje ääni mukana ja liitin itsessään on kömpelömpi uudempiin verrattuna. Hyvänä puolena on ollut DVI-I version yhteensopivuus vanhempien VGA-signaalien kanssa (DVI-D versiossa ei ollut analogista optiota), sekä liittimen helppo muunnettavuus HDMI-liitäntään.

- DisplayPort

Tämä on DVI:n korvaaja tietokoneiden puolella. Liitin on suorakaiteen muotoinen, mutta yksi kulmista on "leikattu". Liittimen sisällä on 20 pinniä.

- HDMI

Tämä on ehkä nykyisistä kodin elektronisisten laitteiden käyttämistä liittimistä se tutuin ja yleisin. Liitin on litteä kuten DisplayPortkin, mutta toinen pitkistä sivuista on molemmin puolin lovettu. Liittimessä on 19 pinniä.

Yhteenveto

Kannattaa aina käyttää digitaalista signaalia, sillä tässä ei häiriöitä esiinny kuvan laadussa ja ylipäätään tuettu kuvatarkkuus on huomattavasti parempi. Kaapeliksi normaaleilla etäisyyksillä kelpaa se halvin vaihtoehto, hyvin harvoin tulee ongelmia eteen ja silloin toisen valmistajan halpiskaapelin ostamalla ollaan kuitenkin huomattavasti halvemmissa hinnoissa kuin 4K- tai Hi-Fi-brändätyiden kaapeleiden kanssa. Kullatuista liittimistä ei ole mitään iloa eikä "parempi" kaapeli tarjoa sen parempaa kuvaa kuin halvempi kaapeli. Ainoastaan pitkillä etäisyyksillä alkaa kaapelin laatu näkymään toimivuuteen (joko toimii tai ei), mutta kaapelin hinta ei tätä takaa, vaan myös halpa kaapeli voi olla laadukkaasti tehty.

 

Liittimiä ja adaptereita penkoessa,

Elektronikkari