Pilvipalvelut ovat kohtalaisen tuore ilmiö nykyisessä laajuudessaan ja markkinoille on lyhyessä ajassa tullut monta palveluntarjoajaa. Syynä räjähdysmäiseen kasvuun on ollut nopeutuneet internetyhteydet ja uusien palvelumallien tarve. Palveluita löytyy laidasta laitaan ja hinnatkin tuntuvat seilaavan omia ratojaan. Päälimmäisenä saattaa olla vielä jopa hämmennys siitä, mitä näillä oikeastaan edes tekee.

Mikä oikeastaan pilvipalvelu edes on?

"Pilvipalvelu" ja "pilvi" ovat yleisnimityksiä palveluille, jotka sijaitsevat internetissä ja niiden toiminnallisuus hyödynnetään internetyhteyden yli. Palveluita on monia, mutta tavallista käyttäjää arkisimmin koskettaa pilvitallennus ja siihen nyt keskitytään tämän kirjoituksen yhteydessä. Pilvestä on myös mahdollista saada laskentatehoja ynnä muita, mutta näiden kuluttajasovellukset eivät ole vielä käden ulottuvilla niin hyvin.

Nimi tulee lähinnä internettiä kuvastavien kaavioiden mallinnoksista, joissa monisyinen ja hämähäkinverkkoa sekavampi internetin rakenne on pelkistetty graafisesti pilveksi jonka sisällä kaikki taikuus tapahtuu. 

Pilvitallennus - miksi tämä on tärkeää?

Perinteinen tapa säilöä kuvat, asiakirjat, videot ja kaikki muu omalla tietokoneella on tallentaa ne tietokoneen kovalevylle. Tällöin tieto on heti käsillä nopeasti ja internetyhteys ei ole välttämätön tiedon saamiseksi ja tallentamiseksi. Tässä on kuitenkin pari ongelmaa.

Ongelma 1 - Häviäväisyys

Eli koska tietokone on kulutustavaraa osiltaan, nämä osat voivat vaurioitua joko käsittelyn yhteydessä tai ihan vain ajan kanssa kulumalla. Myös tiedostojärjestelmä voi korruptoitua muuttaen tiedostot lukukelvottomiksi, tämä on itsellenikin aikanaan käynyt ja tiedostojen palauttaminen oli työläs urakka eikä lähellekään kaikkea saanut takaisin. Nyt myös uusin haittaohjelmien buumi on iskenyt tiedostoihin salaten ne käyttökelvottomiksi siihen asti, kunnes kiristysohjelmien tekijöiden lunnaisiin suostutaan. Vielä pahemmin tämä ilmiö ilmenee kännyköiden kanssa. Kännykässä kun yleensä tuppaa olemaan ne tärkeät kuvat joita on lomamatkoilla ja muualla otettu ja mikäli puhelin hukkuu tai varastetaan, menetetään myös nuo kuvat. Tätä vaaraa ei käytännössä ole lainkaan silloin, kun käytössä on kunnollinen pilvipalvelu tärkeitä tiedostoja varten.

Ongelma 2 - Saatavuus

Perinteisellä tallennustavalla tiedostot ovat saatavilla vain kotikoneella, ellei niitä ole erikseen kopioinut esimerkiksi muistitikulle tai kännykkään mukaan otettavaksi. Pilvipalveluissa tiedostot ovat saatavilla missä vain missä on toimiva internetyhteys tarjolla, eli lomakuviakin voi spontaanisti alkaa esittelemään kaverin tietokoneella näin halutessaan.

Ongelma 3 - Välittäminen

Tavallisin tapa perinteisemmin jakaa kuvia on ollut sähköpostin liitetiedostona silloin, kun halutaan välittää kuvat bittimuodossa. Nyt toki voi lomakuvat laittaa näytille vaikka Facebookkiin, mutta sinnekään ei ihan kaikkia kuvia välttämättä tahdo jakaa kaikkien nähtäväksi. Pilvipalveluiden kautta on yleensä huomattavasti helpompi jakaa kuvat kavereille ja sukulaisille pelkän linkin avulla. Tällöin kenenkään sähköposti ei täyty kuvien viemästä tilasta ja jokainen voi halutessaan tallentaa mieleisensä kuvat omalle koneelleen vaikka valokuvien tilaamista varten. Lomakuvien ohella esimerkiksi hääkuvat on helppo jakaa osallistujille pilvestä.

Valinnanvaikeus

Tarjolla on oikeasti todella monta vaihtoehtoa joissa hinnat ja tarjotut koot vaihtelevat mielensä mukaan, myös tarjotut lisäpalvelut kuten sovellus älypuhelinta varten ovat aina palveluntarjoajakohtaisia. Tähän ei helppoa oikotietä ole, mikäli tahtoo oikeasti tehdä täydellisen valinnan, vaan asiaan pitää perehtyä ja vertailla palveluntarjoajia joista sitten lopulta tekee oman päätöksen omien tarpeiden mukaisesti. Pääsääntöisesti kuitenkin suositeltavaa on mennä jonkun isomman firman palvelun käyttäjäksi, koska tällöin luotettavuus ja toimivuus ovat yleensä huomattavasti paremmalla tasolla, eikä tarvitse pelätä että omat yksityiset kuvat sekä tiedostot leviäisivät kaikkialle nettiin.

Googlesta löytyy paljon tietoa aiheesta, alla vielä linkki hakutuloksiin:
https://www.google.fi/search?q=pilvitallennus

Suurimmista mainittakoon nyt vielä muutama helpottamaan valintaa ja tutustumista (tämän kertaisena Sniidun spesiaalina kyseisten palveluiden ilmaiskoot listattuna):
Google Drive - Googlen tarjoama tallennustila jota saa 15Gt veloituksetta
Apple iCloud - Lähinnä Applen tuotteiden kanssa hyvin yhteensopiva palvelu jossa ilmaiseksi saa 5Gt tilaa
Dropbox - Oma palveluntarjoajansa jonka ilmaistila on 2Gt, mutta ostamisen sijaan tilaa voi myös saada esimerkiksi mainostamalla palvelua (tämä ei ole mainos)
Elisa Pilvilinna - Pikaisesti etsittynä ainoa kotimainen operaattorin tarjoama pilvipalvelu, ei ilmaisversiota

Palvelut kehittyvät myös jatkuvasti, eli jos esimerkiksi kunnollista työpöytäsovellusta ei jollekin palvelulle nyt löydy, voi tämä tulla piankin tarjolle. Myös hinnat ja koot voivat päivittyä lyhyelläkin aikavälillä, joten tarkkaa tuotelistausta noidenkaan neljän palveluista ei ole järkeä lähteä tässä sen enempää vertailemaan vaan suosittelenkin tutustumaan itse noihin neljään ja tarvittaessa vielä lukemaan arvosteluja ja vertailuja (huomioi päivämäärä milloin arvostelu/vertaus on tehty, mikäli artikkelin ikä on yli vuosi, on se eittämättä vanhentunut).

Loppusanat

Internet on jo aikoja sitten tullut jäädäkseen ja niin on myös internetin kasvava valta-asema laitteissa jäänyt olemaan. Mikäli käytössäsi ei ole pilvipalvelua, suosittelen sellaisen hankkimaan pikimmiten vähintään älypuhelimen kuvia varten, tarvittaessa myös tietokoneen asiakirjoja suojaamaan.

Ajan myötä on myös pilvipalveluiden tarjoamien palveluiden määrä vain kasvamassa, nyt jo ollaan suunnittelemassa seuraavaa askelta eli sumua. Tällöin tuodaan pilvipalvelut lähemmäksi käyttäjän omia laitteita, pitäen kuitenkin pilvipalveluiden helppous mukana rakenteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että isomman kuvankäsittelyn kohdalla kännykkäsi prosessori tarjoaa laskentatehoa tietokoneelle samalla kun tietokone käsittelee kännykällä otettua valokuvaa, tähän kylkeen saat vielä lisätehoja sekä tiedoston varmuuskopioinnin palveluntarjoajalta.

Raja oman laitteen sekä internetin välillä on siis hämärtymässä jatkuvasti, suunnitteilla on jo pitkään ollut myös tietokoneita jotka olisivat käytännössä vain näyttöpäätteitä ja kaikki laskenta tapahtuisi palvelimella. Näiden kohtalo voi kuitenkin jäädä toteutumatta IoT-laitteiden (Internet of Things) sekä sumupalveluiden myötä.

 

Pilven reunalla,

Elektronikkari