Tietokone kaipaa aika-ajoin huoltoa siinä missä mikä tahansa muukin laite. Jaan tämän katsauksen kahteen osaan, fyysiseen ja "psyykkiseen". Ensimmäisenä käydään siis läpi, mitä asioita pitää ja kannattaa tehdä itsessään laitteelle ja toisessa osassa käydään läpi mitä kannattaa tehdä näyttöpäätteen kautta aukeavalle näkymälle.

 

Fyysinen huolto

1. Imurointi

Aina silloin tällöin, mielellään kerran kuussa mutta vähintään kolmen kuukauden välein, kannattaa pöytämallisen tietokoneen kotelo avata ja imurilla imeä suurimmat näkyvät pölyt pois. Imurin suuttimella EI milloinkaan tule koskea tietokoneen sisällä näkyviin osiin, vaan suutinta tulee pitää mielellään lähimmillään tuuman eli parin sentin päässä. Tämä sen vuoksi, että imurin suutinputkesta voi tulla staattista sähkö eli pieni kipinäkaari, joka pahimmillaan rikkoo tietokoneen sisältä osia. Mikäli pölyä on pinttyneenä paljon ja sitä näkyy tuuletussiilien sisällä (sellaisten kuutioiden tai siilojen mitkä on valmistettu metallilevyistä jättämällä rako väliin), kannattaa käydä ostamassa purkillinen paineilmaa. Paineilmaa myydään spay-kannujen näköisissä ponnekaasupurkeissa ja kyseessä on ihan vain paineistettua ilmaa (ja pieni määrä alkoholia, jos satut ihmettelemään kosteaa jälkeä joka haihtuu nopeasti) ja purkki maksaa noin 10e, eli ei paha sijoitus. Paineilmalla puhalletaan vaikeapääsyisiin paikkoihin kuten tuuletussiilien ritilöihin ja samalla kannattaa imuri imemässä pölähdykset toiselta puolelta. Mitenkään kiiltävän puhtaaksi paikkoja ei saa eikä kannata edes yrittää, mutta suurimmat näkyvät pölyt kun poistaa niin hyvä tulee.

Läppäreitä ei kannata lähteä aukomaan ellei tiedä mitä tekee, joten näiden kohdalla paineilmaa suihkutellaan vain tuuletusaukkoihin ja muihin reikiin minkä voisi olettaa menevän laitteen sisälle.

Miksi imurointi on listalla heti ensimmäisenä? Koska tämän laiminlyönti voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon. Kun pöly kertyy tuuletussiileihin ja muuten lämpiävien osien päälle, luo se untuvatakkimaisen efektin jossa lämpö ei pääsekään poistumaan tarkoitettua reittiä, vaan jää hautumaan "takin" sisään, kuvittele itsellesi kesähelteillä untuvatakki päälle niin ymmärrät mistä kyse. Pahimmillaan tämä lämpö voi kertyä niin suureksi, että tuo lämpöä sisällään pitävä pöly syttyy palamaan ja koska lämpö on ollut niin kuuma ympärillä, on pöly kuivaa ja palaa iloisesti.

2. Tuuletus

Huolehdi siitä, että tietokoneen sisällä on riittävä ilmankierto. Tuuletusreikiä ei saa tukkia ja mikäli tuulettimet pitävät kovaa ääntä, on kone joko ylikuumenemisen vaarassa jonka vuoksi tuulettimet käyvät ylikierroksilla tai tuulettimet vain alkavat tulemaan tiensä päähän. Tuuletinta voi halutessaan herätellä henkiin ja parempaan toimintakuntoon voitelemalla tuulettimen akselin ompelukoneöljyllä eli hienomekaniikkaöljyllä, tätä tarvitaan vain pieni tippa ja liikaa ei missään nimessä tule laittaa. Todennäköisesti helpommalla selviät kun ostat uudet tuulettimet kuluneiden tilalle, hyvän ja kestävän tuulettimen saat noin kahdellakymmenellä eurolla. Itse suosin Noctuan tuulettimia, mielestäni rumia ja väriteemaltaan sopisivat vain yhdeksänkymmentä luvun peesseihin pönttöihin, mutta hinta-laatu-suhde sekä hiljaisuus vievät voiton esteettisyydestä :)

3. Kuluvat osat

Harvemmin sitä tulee miettineeksi, mutta tietokone on osaltaan ihan mekaaninen laite. Tuulettimet näistä selkeimpiä, koska niiden pyörimisen näkee, mutta myös esimerkiksi perinteiset kovalevyt (HDD) ovat myös kuluvia. Näissä kiekko pyörii ja magneettisuudella hoidetaan tiedon luku sekä tallennus. SSD levyt taas ovat ilman liikkuvia osia, mutta tekniikkansa vuoksi näissäkin on vain rajallinen käyttöikä. Sama kuluvuuden lainalaisuus koskee kaikkia muitakin osia, vaikkeivät ne liiku, ne kuluvat silti ajan, lämmön sekä käytön myötä. Vanhemmissa tietokoneissa piirilevyjen komponentit olivat isompia ja sitä myöten myös kestävämpiä, koon pienetessä myös käyttöikä alkaa heiketä.

Pahimpana itse koen kovalevyjen kulumisen. Vaikka nämä ovat halvimmasta päästä, niiden sisältö on yleensä korvaamatonta. Ja jos kovalevy hajoaa, on sen tietojen palauttaminen epävarmaa, hidasta ja kallista. Pahimmillaan siis kärvistelet pari päivää odottaen tiedostojasi, maksat kalliin hinnan etkä saa edes kaikkea tärkeää takaisin. Tämän vuoksi onkin hyvä joko vaihtaa kovalevyt uusiin aina ajoittain tai vaihtoehtoisesti pitää tärkeimmät tiedostot pilvessä. Itse suosittelen jälkimmäistä, koska tällöin tiedostot ovat suojassa lähestulkoon kaikelta kunhan pilvitallennuspalvelun tarjoaja on vastuullinen yritys.

4. Osien päivitys

Osana huoltoa on myös osien päivittäminen uusiin. Mikään huolto ei riitä muuttamaan sitä tosiasiaa, että tietokoneiden osat päivittyvät järkyttävän nopealla tahdilla yhä uudempiin ja uudempiin tekniikoihin, jolloin vanhat tekniset ratkaisut vain jäävät turhiksi arkikäyttöön. Esimerkiksi ihan vaikka Facebookin sivusto on muodostunut jo niin raskaaksi, että tämän toimivuudessa alkaa vanhemmilla koneilla olemaan jo todellisia haasteita. Saatika sitten jos yrittää katsella HD-videoita vaikka Youtuben kautta...

Sniidun spesiaali

Aiemmin mainitsin tuosta paineilmasta ja sanoin 10e hinnaksi. Tämä onkin keskimääräinen hinta mitä yleensä näet, haarukka heiluu keskimäärin 7-15e välillä. Tällä hetkellä mitä tarkasteluilla ja hintavertailulla löysin, halvimman tarjoaa Verkkokauppa.com, 400ml pullo 5,90e. Halvemmalla toki pääsee vielä jos kotoa löytyy paineilmakompressori, tähän tosin sanoisin että älä ikinä käytä paineilmakompressoria tietokoneen puhdistamiseen! Syy miksi kompuralla ei pidä mennä puhdistamaan on liian suuri ilmanpaine, tällä helposti vaurioitat muutenkin herkät osat ja edessäsi on pian tuota paukkupulloa monin verroin kalliimpi lasku uusista osista. Älä siis sniiduile liikaa, vaan sijoita se 10e siihen paukkupulloon. Tämä kuitenkin kestää monta puhdistuskertaa eikä osien hajoamiselle ole vaaraa.

 

To be continued,

Elektronikkari