Tammikuussa pohdin konseptia mobiilille studiolle, joka pohjaisi toimintansa kännykkään. Nyt tämä on testattu toimivaksi ajatukseksi ja tässä vähän tietoa käytännöstä.

Kytkennät

Kännykässä on liitettynä OTG-kaapelilla tuo mainittu Behringerin äänikortti, tästä kytkin inputin mikserin jatkeena olleeseen kuulokevahvistimeen muuntaen koaksiaalin 6,3mm jackiin. Output linjan kytkin mikserin 15/16 linjaan jotta tallennettua ääntä pystyi testaamaan. Outputin kytkennälle ei siis varsinaista tarvetta suoraan ollut, sillä signaali kulkee normaalisti suoraan mikseristä aktiivikaiuttimiin joiden kautta soittaessa pystytään kuuntelemaan esimerkiksi klikkiä. Tuon kuulokevahvistimen kautta menee tavallisesti vain rumpalin korvamonitoreihin signaali.

Ohjelmisto

Testasin nyt RecForge Lite ja RecForge II sovelluksia kännykälle. Kummastakin on saatavilla ilmainen versio, jossa ilmaisessa versiossa on rajoitukseton WAV-äänimuodon tallennus ja MP3- sekä muut tiedostomuodot aikakatkaisevat tallennuksen kolmeen minuuttin. WAV on nauhoittaessa hyvä silloin kun tarkoitus on saada talteen signaali mahdollisimman vähällä laadullisella menetyksellä. Ainoa ongelma sovelluksessa on, että talteen ei saa erikseen vasenta ja oikeaa audiokanavaa vaan nämä miksaantuvat yhdeksi tarjoten mono-signaalin (myös stereona mono). Etenkin tuo II versio sovelluksesta tarjosi hyvän visuaalisen näkymän äänisignaaliin. Suomeksikin tuo oli käytettävissä, mutta käännös oli tehty koneellisesti ja laatu ei ollut käytettävä (Disabled eli käytöstä poistettu oli käännetty muotoon Vammaiset jne).

Ohjelmiston suhteen etsin siis vielä vaihtoehtoja läpi. Yksi oleellinen kriteeri on tosiaan tuo aito stereo äänitys, tämä mahdollistaisi esimerkiksi rumpuraitojen nauhoittamisen oikean kanavan kautta ja samalla voisi vasemmalla kanavalla ottaa kielisoittimet talteen. Tällöin jälkikäsittelyssä olisi helpompi ajaa esimerkiksi kompressoria ja muita säätöjä äänelle, sillä rummuilla kompressointi ja sen säädöt on oleellisempaa kuin kitaralla. Jos kaikkea käsittelee yhtenä massana, ei lopputulos ole kovinkaan kehuttava verrattuna siihen että edes tuon verran saa eriteltyä äänilähteitä käsittelyä varten.

Lopputulos

https://soundcloud.com/creazur/behold-an-angel

Tuossa on Soundcloudin kautta kuunneltavissa pieni pätkä lopputuloksesta. Jälkikäsittelynä tein tuolle pätkälle pienen EQ-säädön sekä kompressoinnin. Äänet on otettu mikkien kautta, eli suoraa linjaa vahvistimista mikseriin ei ollut käytössä.

 

Ääniaallon harjalla,

Elektronikkari