Otetaampa ensimmäistä kertaa silmäystä tähän IT-nikkareita kohauttaneeseen pikkuiseen, luottokortin kokoiseen, yhden piirilevyn tietokoneeseen, vuorossa siis:

Raspberry Pi

Itsellä löytyy kyseisestä tietokoneesta kaksi versiota, Model B+ ja Model 2 B. Molempiin olen ollut tyytyväinen ja käyttökokemus on ollut todella positiivinen. Ensimmäisenä hankin mielenkiinnosta tuon Model B+ version, jolla on jokunen mielenkiintoinen kokeilu tullut tehtyä (näistä todennäköisesti myöhemmin tarkemmin kun saan toisinnettua dokumentointia varten tehdyt toimenpiteet) ja positiivisen kokemuksen myötä hankin Model 2 B:n yhtä projektia varten.

Hankinta

Molemmat olen hankkinut Verkkokauppa.com kautta, hinta on ollut sama kuin muualla keskimäärin ja helppoutena netistä tilaaminen ja myymälästä nouto. Ensimmäisen hommasin oikein karvalakkimeiningillä, eli ostin vain muistikortin tuotteen kylkeen ja loput (kuten kotelon) sovelsin olemassaolevista tarvikkeista. Model 2 B sai oikein valmiin kotelon, erillisen virtalähteen, ulkoisen äänikortin (Behringer U-Control UCA222) ja jotain muutakin siinä taisi tulla ostettua.

Alunperin kun Raspberry Pit tulivat, olin vähän hämmentynyt näiden hypestä enkä heti keksinyt, mihin kaikkeen kivaan näitä voi hyödyntää. Kuitenkin oma historia pohjaa vahvasti perinteisiin pöytäkoneisiin luottamalla, älypuhelimen sentään hankin heti kun se sopi budjettiin ja mieluisa löytyi (ensimmäinen kunnollinen älyluuri oli Nokia N900 itselläni).

Taustatyötä tein sen verran, että vertailin eri versioiden hintoja sekä ominaisuuksia keskenään ja tämän pohjalta alunperin päädyin siis kokeilemaan pykälän halvemmalla Model B+ versiolla, onko näistä mihinkään. Muistikorttina näissä (ja muutenkin yleensä) olen käyttänyt Transcendejä, eli halvimpia mitä löytynyt ja hyvin toimineet.

Toimitus

Asiakaspalvelu Verkkokauppa.comissa tuntuu toimivan hyvin ja jälkimmäisen tilauksen yhteydessä eräs tuote ei ollut saatavilla toimitusvarastolla, mutta myymälässä kyllä, niin ehdottivat josko se jätetään tilauksesta pois ja ostan sen myymälästä erikseen. Näin saatiin paketti nopeammin matkaan. Toki vielä parempi olisi ollut, jos tuohon tilaukseen olisi suoraan saanut myymälän saldoilta bongattua tämän puuttuvan tuotteen, mutta ymmärrän myös ettei se erilaisilla saldo- ja inventaariojärjestelmillä ole aina niin yksioikoista :)

Paketti

Itsessään tuotteen paketti on hyvinkin koruton, minkä vuoksi osaltaan on myös tuotteen hintaa saatu karsittua. Paketissa on tasan tämä yhden piirilevyn tietokone, ei muuta. Käyttöohjeitakaan ei tule, sillä valmistaja ei suoraan tarjoa valmista käyttöä tuotteelle vaan tämä on itse keksittävä tai kopioitava jostain. Sopii siis propellihatuille vallan hyvin!

Käyttöönotto

Molemmilla kerroilla käyttöönotto sujui mutkattomasti, molempiin laitteisiin kuitenkin olin valinnut jo valmiiksi Raspbian käyttöjärjestelmän. Syy käyttiksen valintaan on lähinnä se, että Debian entuudestaan on itselle tuttu alusta ja tarjolla olevien ohjelmien määrä on vähintäänkin riittoisa, voisi jopa sanoa että ylitarjontaakin löytyy. Eli kun laite sekä muistikortti oli hallussa, siirsin asennukseen tarvittavat tiedot USB-väyläisellä muistikortinlukijalla kortille ja liitin tarvittavat osat tietokoneeseen.

Tämän jälkeen loppu onkin sitten projektikohtaisesti toteutettavissa, eli otetaan tähän puoleen myöhemmin katsantoa.

Käyttö

Käyttö on vallan leppoisaa sen jälkeen kun projektin on saanut tehtyä asennuksia myöten. Laitteet ovat vakaita eikä lämpöjen kanssa ilmene ongelmia kunhan kotelossa on edes jonkinmoiset ilmanvaihtoaukot ja laitetta ei ylikellota. Ylikellottaminenkin on siis varsin mahdollista, tätä varten jäähdytystä kuitenkin kannattaa parantaa.

Ensimmäinen RasPi on lähinnä ollut kokeilumielisessä serverikäytössä itselläni. Täällä olen siis pyörittänyt Irssiä (IRC-ohjelman yksi käyttösovellus), omaa nettisivua, erilaisia etähallinta sovelluksia ylläpitoa varten sekä toki on myös tullut testattua graafisella käyttöliittymällä käyttöä "normaalin" tietokoneen korvaajaksi. Viimeisimpään näistä tuo ei kovin hyvin sovellu ellei ole valmis tekemään isoja kompromisseja käytettävyyteen osassa asioista, mutta muuhun tuo on toiminut todella hyvin. Etenkin etähallintakokeilut ovat saaneet aikaan vähintäänkin mielenkiintoisia lopputuloksia. Ensimmäinen versio oli saada tekstipohjainen terminaali käyttöön miltä tahansa nettiselaimelta, tämän onnistuttua helposti päädyin säätämään saman mutta graafisella käyttöliittymällä. Tämä vaatikin vähän jo enemmän työtä. Lopputuloksena oli siis mahdollisuus miltä tahansa internetselaimelta ottaa, ilman mitään ylimääräisiä asennuksia, etäyhteys suoraan työpöydälle ja vaikka käynnistää internetselaimen ikkunan sisään internetselain.

yodawg.jpg

Toisen RasPin (Model 2 B) hankin vähän tarkempaa käyttötarkoitusta varten. Tälle kaavailin kohtaloksi bassokitaran multiefektin virkaa, missä sinällään onnistuinkin ihan kohtalaisesti. Efektikanavien valinta oli toteutettu erillisellä NumPad-näppäimistöllä ja tuo aiemmin mainittu ulkoinen äänikortti oli juuri tuota äänen läpivientiä varten. Ongelmaksi tämän projektin suhteen muodostui kuitenkin latenssi, eli ääni tuli huomattavalla viiveellä kun se kävi tämän läpi. Koitin sen minkä pystyin ohjelmallisesti säätämään ja jonkin verran sainkin kuristettua latenssia pois, mutta riittävän pieneksi en sitä saanut vaan sitä varten melkein pitäisi sitten alkaa käyttöjärjestelmätasolla tekemään optimointia. Tähän ei valitettavasti ainakaan vielä rahkeet riitä saatika aika lähteä opettelemaan, joten nyt tuo odottaa työpöydällä uutta käyttökohdetta. Todennäköisesti tästä tulee retropelikonsoli tai vastaava yleishyödyke. Harkinnassa on myös, että siirtäisin jossain kohtaa tämän blogin toimimaan tuolla RasPi Model 2 B:lle, eli aika tulee näyttämään.

Lopputulos

Mikäli sinulla on jokin projekti, mihin tarvitset hyvinkin vapaasti muokattavaa sekä pienikokoista tietokonetta, on Raspberry Pi ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto. Työpöytätietokoneeksi tästä voi myös olla, mutta tässä kohtaa kannattaa olla valmis tekemään kompromisseja käytettävyyteen tai omata riittävät resurssit tehdä säätöjä käytettävyyttä varten. Vaihtoehdot käytölle ovat rajattomat ja tämäkin blogi tulnee saamaan artikkelin tai pari vielä tulevaisuudessa koskien RasPi-tietokoneita.

Vaihtoehtoja toki näillekin löytyy ja tarjolla on myös valmiimpia paketteja (eli piirilevyn mukana tulee valmiiksi kotelo, virtalähde, yms), mutta valinnanvapaus on omalta osaltaan yksi asioista mikä näissä itseäni viehättää. Ainoa harmi on ollut se, että Raspberry Pi Zeron saatavuus on ollut niin heikko, että jälleenmyynnistä löytyvien yksilöiden hinta on ollut huomattavasti alkuperäistä viiden dollarin hintaa kovempi. Nyttemmin saatavuus on toki jo tasaantunut ja tätä näkyy olevan uutena kuudellakin eurolla myynnissä.

Monipuolisesta käytettävyydestä kertoo osaltaan se, että tuo serverin virkaa tällä hetkellä toimittava Raspberry Pi Model B+ on alusta asti ottanut virtansa modeemini USB-väylästä, eli erillistä virtalähdettä ei tuolle ole missään kohtaa ollut. Raspberry Pi Model 3 B on pitkään ollut hankintalistalla itselläni lähinnä sen vuoksi, että tässä alkaa laskentatehoa olla sen verran enemmän, että siitä saisi mahdollisesti jo huomattavasti käytettävämmän työpöytätietokoneen.

 

Hinta-laatu-suhde:

10/10

Käyttö:

7/10

Laatu:

9/10

Suosittelisinko:

9/10

Kokonaisarvio (keskiarvo määräytyy heikoin tulos *2 ja muut yhden kertoimella):

8,4

 

Arvostelusta sen verran tarkennusta, että käytön numeroa laskee ainoastaan kokemusta/osaamista vaativa käyttöönotto, eli ihan peruskäyttäjälle tämä ei ole suunnattu. Muuten käyttö ja muu kokema on laitteesta siis todella hyvä!

 

Propelli hatussa pyörien,

Elektronikkari

 

*** Tuotteet on hankittu omilla rahoilla omaksi iloksi, ellei toisin mainita. Mikäli jokin yritys on lähestynyt minua tuotearvion toiveen kera, mainitsen tästä erikseen ja samalla mahdolliset rahalliset etuudet mitä tästä hyödyin (tuotteen hinnan alennus jne). Kaupalliset yhteistyöt mainitaan vielä erikseen aina blogikirjoituksen otsikossa. Arvion sisältöön tai hinta-laatu-suhde-mittariin ei vaikuta mahdolliset etuudet, vaan tämä määräytyy kirjoitushetkellä tarjolla olevan julkisen hinnan tai tarjouksen perusteella sekä itse tuotteen ominaisuuksien pohjalta omalla rehellisellä näkemykselläni. ***

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan oman tuotteesi/palvelusi arvioitavaksi, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elektronikkari(ät)netti.fi