Aiemmin esittelin lähinnä teoriatasolla budjettikoneen etsimistä ja valintaa, nyt tuli jälleen aiheesta käytännön esimerkki. Tarpeena oli, että koneella pystyy tekemään työasioita (sähköposti, kuvankäsittely, yms) ja että perheen nuorin lapsi pystyy käyttämään konetta pelaamiseen. Aiempi tietokone vaurioitui ukkosella ja osat ovat sen verran vanhaa kantaa, että järkevämmäksi tuli ostaa uusi runko kuin lähteä testaamaan osa kerrallaan mitä kaikkea koneesta on rikkoutunut.

Mitä vanhasta jäi jäljelle hyödynnettäväksi

Vanhan koneen näyttö, näppäimistö, hiiri ja kaiuttimet selvisivät ukkosesta ilman ongelmia. Tämän lisäksi koneen sisuksista ainakin kovalevy on kunnossa, sillä siitä on palautettu tiedostot paikallisessa liikkeessä ulkoiselle kovalevylle. Vanhan tietokoneen virtalähde on varmuudella rikki ja tämän myötä hyvin suurella todennäköisyydellä myös emolevy. Emolevyn osalta ei ole järkeä lähteä riskeeraamaan toimivuuden kanssa, sillä vioittunut emolevy voi rikkoa loppuja osia jos siihen kytkee virrat. Prosessorin, näytönohjaimen ja RAM-muistien kohtalosta ei siis ole varmuutta ja koska nämä ovat iältään ja ominaisuuksiltaan turhan vanhoja, ei näiden jatkokäytölle olisi myöskään mainittavaa hyötyä. Prosessori oli Intel Duo Core E6750, RAM oli 2*2GB ja näytönohjaimena toimi Nvidia GeForce GT 530.

Mitä löytyy itseltä

Itse päivitin juuri oman näytönohjaimeni Nvidia GeForce GTX 580 ohjaimesta Nvidia GeForce GTX 1060 näytönohjaimeen, eli tämä vanha jäi yli ja sen olin juuri laittanut myyntiin parille myyntikanavalle internettiin. Tämän lisäksi toki itselläni löytyy johtoja sekä lisätarvikkeita (hiiri, näppäimistö, yms) mitä tietokoneen asennuksessa tarvitsee, eli näitä ei tarvinnut vanhan koneen käyttöpaikasta tuoda mukana. Kovalevy oli toimitettu luokseni aiemmin vanhan tietokoneen raadon kera.

Mitä ja mistä tilalle

Seurasin puoliaktiivisesti jälleen Facebookin osto- ja myynti-ilmoitusryhmiä, näistä alkoi automaatio jo ilmoittamaan minulle kun profiiliin sopivia myynti-ilmoituksia tuli julki. Tämän lisäksi kävin välillä tarkistamassa Tori.fi ja Huuto.net sivustojen tarjontaa. Lopulta, kun projektin työstämisen ajankohta aloi tulemaan käsille, tuli ilmoitus Facebookissa sopivan tietokoneen osalta. Laitoin saman tien varausilmoituksen julkkaisuun ja otin yhteyttä myyjään. Julkaisussa oli myynnissä tietokone ilman kovalevyä ja näytönohjainta eli puuttuvina osina juuri ne mitkä entuudestaa jo löytyi.

Myytävän tietokoneen osien listaus:

Kotelo: Cooler Master HAF X

Virtalähde: Corsar 1200W 1200AX

Emolevy: Asus P8Z68 DELUXE

Prosessori: Intel Core i7-2600K

RAM: Corsair 16GB (4*4GB) Vengeance DDR3

Äänikortti: Sound Blaster X-Fi Titanium

Näiden ohella oli myös kunnollinen prosessorijäähdytin ja tuuletus katsottuna kuntoon ja tietokoneessa oli myös optisena asemana Blu-Ray lukeva ja DVD:tä polttava asema.

Kustannukset

Tietokoneen rungon pyyntihinta oli 200e, tämän tingin 180e lähinnä tinkimisen tavan vuoksi. Näytönohjaimesta sain käyvän markkkinahinnan mukaisesti 50e ja juoksevien kulujen kattamiseen sekä vaivanpalkkana 20e, yhteensä siis 250e. Tietokoneeseen tarvittiiin SATA-kaapeli kovalevyn kytkemiseen, tämä löytyi omista varastoista.

Lopputulos

Kun malttaa seurata ilmoituksia ja tietää suurinpiirtein mitä on etsimässä, sekä käytettyjen ja uusien osien suurinpiirteisen markkinahinnan, voi tehdä oikeasti halvalla hyviä löytöjä. Pelkästään tuon kyseisen prosessorin markkinahinta on kirjoitushetkellä 120e Tori.fi palvelussa.

Käytettyä tavaraa ostaessa kannattaa suosia käteiskauppoja kasvotusten. Tämä sen vuoksi, että tällä minimoit riskit tulla vedätetyksi, eli että raha lähtee tililtä mutta sovittua tavaraa ei ikinä saavu postissa. Toki tässä yhteydessä on hyvä oman turvallisuuden vuoksi aina tehdä arvio myyjästä (etsi vaikka nimellä Facebook yms palveluista ja luo ennakkokäsitys rohkeasti), eli arvioi myyjän uhkaavuus ja se, uskallatko esimerkiksi mennä tämän kotoa noutamaan tuotetta vai sovitko kaupat ennemmin johonkin julkisemmalle paikalle. Tavaraa vastaanottaessa varmista heti, että kaikki on sen näköistä kuten kuuluu ja ennen ostoa kannattaa kirjallisesti viestitellä ja varmistaa tavaran myyntikunto (onko toimiva jne), jotta viestilogi on tukenasi mikäli kaupanteossa ilmenee epämääräisyyttä tai saatkin toimivana myydyn mutta todellisuudessa rikkinäisen tuotteen.

 

Käytettyjen tietokoneiden re-animaattori,

Elektronikkari