Kevään myötä on Digita ollut ahkerana ja taas päivitellyt antenniverkkoa, samoissa puuhissa tuntuu olevan kaapeli-TV-operaattoritkin tämän tästä ja joku töissä vielä kertoo alkaneensa katselemaan uutta sarjaa kanavalta josta et ole kuullutkaan. Tämän lisäksi nuorempi väestö puhuu vielä joka viikko uusista nettipalveluista joista näkee kaiken mitä ikinä missään on tehty. Poissa ovat hyvät päivät kun kanavia oli kolme tai neljä ja jokaisella oli noin kymmenkunta eri ohjelmaa, joten tarjontakin tuli nopeasti tutuksi. Puretaampa tätä informaatio- ja viihdeviidakkoa vähän selkeämmin pureskeltaviksi paloiksi.

Televisio

Se kapistus mikä lähes joka olohuoneesta löytyy ja viimeistään huoltoasemalla tällaisen näet kahvilan puolella. Sisältöä löytyy tällä hetkellä vapaassa jakelussa noin viidentoista kanavan verran ja sisällön tarjoavat YLE (YLE 1, YLE 2 ja Teema/FEM), MTV (MTV3, Sub ja Ava), Nelonen (Nelonen, Jim, Liv ja Hero), Discovery Networks (TV5, Kutonen, Frii ja TLC) sekä FOX (FOX). Tämän lisäksi kyseisestä aparaatista saa (riippuen paikallisesta operaattorista sekä lisäominaisuuksista) tilaamalla pihalle lähestulkoon kaikki muutkin videoformaattista viihdettä tarjoavat kanavat ja palvelut.

Antenni, kaapeli, satelliitti ja mitä niitä nyt oli

Television taakse kytketään antennijohto, jonka kautta sisällön saa itse laitteeseen tarjolle. Se, millä tekniikalla tämä tulee, riippuu lähinnä siitä, mikä tekniikka on saatavilla. Yleisimmin tarjolla on jompi kumpi kahdesta vaihtoehdosta, antenni tai kaapeli. Antenni-TV on perinteinen jakelukanava jossa kuva tulee ilmaa pitkin radioaaltoina talon katolla olevaan antenniin, josta se sitten johdetaan kaapelia pitkin seinäpistorasian kautta itse vastaanottimeen. Toisena vaihtoehtona on kaapelitelevisio, jolloin koko matka tuodaan signaalia maan alla operaattorin keskukselta seinäpistorasialle asti. Jälkimmäisessä näistä on yleensä lisäbonuksena parempi toimivuus sekä lisäkanavia (jos nuo yleisessä jakelussa olevat eivät riitä).

Antennitelevisioverkossa sisältö ei ole lähellekään sama eri puolilla Suomea, etenkin idässä ja pohjoisessa on monia kanavia karsittu pois tarjonnasta. Helpoiten voit tarkistaa osoitteelle saatavilla olevat kanavat Digitan sivuilta osoitehaulla: http://digita.fi/kuluttajille/karttapalvelu

Kaapelitelevisiossa sisältö on käytännössä aina sama, asuit sitten Hangossa tai Utsjoella. Kaapelitelevisioverkkoon liittyminen maksaa aina ja myös kuukausittaiset ylläpitokustannukset ovat mahdollisia.

Satelliittilautanen on lähinnä maksukanavayhtiöiden tarjoama vaihtoehto kohteisiin, joihin ei järkevästi muuten ole saatavilla heidän tarjoamaansa sisältöä. Luonnollisestikin tästä joutuu maksamaan ja yleensä televisiolla ei suoraan näitä kanavia voi virittää, vaan tarvitaan erillinen satelliittitekniikkaa tukeva digiboksi itse lautasen ohelle.

QAM-talouksia löytyy joitain kappaleita Suomesta, tämä onkin jännempi tekniikka. Taloon signaali tuodaan yleensä ihan perinteisellä antennilla katolla (joissain tapauksissa voi olla myös satelliitti), jonka jälkeen signaali muutetaan kaapelitelevisiota vastaavaksi. Viritys onnistuu siis kaapelitelevisiovirittimellä eikä antennivirittimellä ja näissä kohteissa useimmiten on tarpeen tehdä manuaalinen viritys taajuus kerrallaan. Isännöitsijältä saa tarvittaessa taajuudet ja modulaatiot joiden avulla manuaalinen viritys tehdään.

IPTV-palveluita ovat internetin yli tuotatavat digitaaliset televisiopalvelut. Näissä etuna on operaattorille se, että viihdepalveluita ja maksukanavia voidaan jaella kohteisiin joissa ei ole kunnollista antennisignaalia, tai osoitteessa on toisen operaattorin televisiojakelu. Toimiakseen IPTV-kanavat eivät siis tarvitse antennisignaalia, vaan näihin riittää kunnollinen (yleensä mielellään vähintään 8M) internetyhteys. Peruskanavat voivat kuitenkin näissä vaatia antennisignaalin toimiakseen, onneksi useimmiten kuitenkin tallentaminen onnistuu netin yli, eli vaikkei kanava toimisi tai toimii huonosti, tallennus onnistuu kyllä ja laatu riippuu vain internetyhteydestä.

Suoratoistopalveluita löytyy jo vaikka ties kuinka monta ja lisää tulee koko ajan. Näitä ovat mm. YLE Areena, MTV Katsomo, Nelosen Ruutu, Netflix, jne. Näiden käyttämiseen tarvitset joko television missä kyseinen palvelu on saatavilla sovelluksena tai vaihtoehtoisesti tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin sekä tietenkin internetyhteyden. Monesti nämä ovat maksullisia, mutta etuna tulee se ettei käyttäjä (eli sinä) ole sidottuna perinteiseen televisio-oppaan sanelemaan aikatauluun vaan sisältöä voi katsoa silloin kun itseä huvittaa.

Mitä tehdä jos haluttu ohjelma ei näy?

Ensimmäisenä käytä televisiosta/puhelimesta/tietokoneesta/tabletista virta kokonaan pois ja katso auttoiko.

Tämän jälkeen tarkista ylläolevan listan pohjalta, mitä kautta ohjelmasi pitäisi näkyä ja testaa toimivatko muut sisällöt samasta lähteestä. Eli jos vaikka MTV3 on pimeänä, tarkista näkyykö YLE 1, jos Netflix ei toimi, tarkista aukeaako http://google.fi sivu, jne.

Jos kyseessä on antennisignaalista riippuvainen ohjelma, kannattaa koittaa kanavahaku tehdä uudelleen. Usein on kyseessä vain jakelijan tekemä muutos verkossa joka korjautuu uudelleen virityksellä. Mikäli tämänkin jälkeen kuitenkin on ongelmia eikä sisältö näy, tarkista toimiiko toisella virittimellä. Jos toista viritintä ei ole, tai jos siinäkään ei toimi, ota yhteyttä operaattoriisi.

Mikäli kyseessä on IPTV- tai suoratoistopalvelu, kannattaa ensimmäisenä varmistaa internetyhteyden riittävä toimivuus. Sivulla http://speedtest.net/ pystyt mittaamaan toteutuvan internetyhteyden nopeuden, (BEGIN TEST)-napin jälkeen näytöllä pyörii hetken aikaa mittauksia ja Dowload speed-kohdassa tulisi tämän jälkeen olla mielellään lähemmäs 10M tai sen yli tulos. Mikäli internetyhteytesi ei toimi lainkaan, korjautuu ohjelmien katselun ongelma kunhan yhteys on jälleen toiminnassa. Jos netissä kaikki muu toimii paitsi haluttu palvelu, eikä uudelleenkäynnistys tuonut apua, kannattaa tarkistaa että maksutilaus on voimissaan ja maksettuna. Jos maksupolitiikka on kunnossa tai palvelu on ilmainen muttei toimi, palveluntarjoajaan kannattaa olla yhteydessä tässä kohtaa.

Loppusanat

Itse suosittelen tutustumaan uudemman ajan tekniikoihin televisioviihteen katselussa, kuten Netflix ynnä muut. Äärimmäisen harvoin enää tulee katseltua ohjelmaa itse lähetettynä aikana vaan enemmänkin itse valitsen sopivan hetkeni, yleensä siinä kohtaa kun lapsi on nukkumassa ja illan askareet ovat tehtynä. Myös pitkillä matkoilla, esimerkiksi bussilla, on yllättävän rentouttavaa katsella kännykällä tai tabletilla jotain ohjelmaa sen sijaan että tuijottaisi apaattisena ikkunasta ulos ja laskisi minuutteja arvioituun saapumisaikaan. Myös sisällöllisesti laajempi valikoima löytyy kun avaa internetyhteyden television käyttöön.

 

"Miehille, jotka katselevat omia ohjelmiaan",

Elektronikkari