Viime kuussa oli katsausta kodin sisäverkon rakentamiseen ja nyt voitaisiin miettiä vähän tarkemmin, miten se bitti liikkuu riittävästi sisäverkossa. Eli silmäystä otetaan verkkojohtoihin, niiden eroihin sekä tietysti langattomiin WLAN- eli Wi-Fi-verkkoihin.

Verkkojohto eli ethernet-kaapeli

Nykyisin pääsääntöisesti käytössä on seuraavat standardit sekä maksimissaan 100m kaapelilla nopeudet:

- Cat5
-- 100Mbps nopeus

- Cat5e
-- 1Gbps (1000Mbps) nopeus

- Cat6
-- 1Gbps nopeus
-- maksimissaan 55m kaapelilla 10Gbps

- Cat6a
-- 10Gbps

- Cat7
-- 10Gbps

Näistä oleellisin toistaiseksi peruskäyttäjän osalta on vielä Cat5e, joka tulee vielä pitkään tarjoamaan riittävän sisäverkon nopeuden pidemmilläkin kaapelimitoilla. Mikäli olet rakentamassa taloa tai tekemässä isompaa remonttia, jonka yhteydessä tarkoitus tehdä sisäverkko seinien sisään, kannattanee käyttää Cat6a kaapelia ainakin vielä tässä kohtaa. Cat7 ei ole yleinen ja EIA/TIA:n hyväksynnän puuttuessa saattaa jäädä ns. väliinputoajaksi Cat8 kaapelin tekemässä jo tuloaan.

Aiemmin verkkokaapeleiden yhteydessä puhuttiin myös suorista (MD-I) ja ristiinkytketyistä (MD-X) kaapeleista. Näiden osalta erona on se, että MD-I on tarkoitettu esimerkiksi reitittimen ja tietokoneen välille, kun taas MD-X on tarkoitettu samanarvoisten, eli esimerkiksi kahden tietokoneen, keskenäiseen yhdistämiseen. Nykyisin tällä kuitenkaan ole niin merkitystä, sillä suurin osa kuluttajalaitteista osaa tunnistaa tilanteen sekä kaapelin automaattisesti.

Verkkokaapeleissa käytetään yleisesti RJ-45 liitintä, jonka tunnistaa ulkonäöllisesti laatikkomaisesta muodosta jossa on lukitusta varten pieni klipsi yhdellä laidalla. Liitin itsessään on useimmiten kirkas ja kaapeleita on saatavilla eri värisinä. Tarjolla on myös metallisilla RJ-45 liittimillä olevia kaapeleita, näistä kuitenkaan ei tiettävää hyötyä ole vaan toisinaan ennemminkin metallisesta kuoresta voi ilmetä haittaa joidenkin laitteiden yhteydessä.

WLAN- eli Wi-Fi- eli langaton verkkoyhteys

Niinkuin muutkin langattomat yhteydet, myös WLAN-verkko kärsii taustalla olevista radioliikennehäiriötekijöistä. Tästä syystä ei siis voi antaa takeita, miten pitkälle mikäkin standardi kantaa ja kuinka hyvin, vaan nämä ovat aina yksilöllisiä kohteesta riippuen. Olosuhteet ovat myös muuttuvia, joten vaikka käyttöönottaessa langaton yhteys eteisen modeemin ja makuuhuoneen läppärin välillä olisikin hyvä, ei se välttämättä ole sitä enää kuukauden päästä. Perustavanlaatuisia muuttujia yhteyden laadulle on etäisyyden lisäksi aina välissä olevat esteet, kuten seinät ja huonekalut.

Tällä hetkellä yleisessä käytössä on 802.11b, 802.11g, 802.11n ja 802.11ac standardit, jäljempänä viittaan näihin vain tuolla kirjaimella mikä kulloinkin kyseessä. B on näistä siis vanhin ja teoreettinen maksiminopeus jää vain 11Mbps, eli kovin nykypäiväinen tämä ei enää ole. G saavuttaa teoreetttisesti 54Mbps nopeuksia, tämä on vielä joissain vanhemmissa laitteissa nopein standardi mikä on käytössä. N tarjoaa jo teoreettisen 300Mbps nopeuden ja toimii perinteisemmän 2,4GHz taajuuden lisäksi myös 5GHz taajuudella, tosin 5GHz tämän standardin osalta ei niin käytetty vielä ole. AC lupaakin jo sitten 1Gbps nopeuksia teoreettisesti ja toimii tuolla 5GHz taajuudella.

Etenkin vielä, kun 5GHz käyttö on vähäisempää, on monesti tämän käyttö kodin langattomissa yhteyksissä suositeltavaa. Standardin yleistyessä tännekin taajuuksille tulee toki ruuhkaa, joka osaltaan sitten hidastaa yhteyksiä, mutta toistaiseksi siis vielä on mahdollista nauttia huomattavasti aiempia paremmista langattomista yhteyksistä (ainakin siis teoriassa).

Standardin ja taajuuden osalta toimivuuteen myös vaikuttaa kanava (channel) jolla yhteys toimii. Tämän vaihtaminen onnistuu modeemin/reitittimen paikallishallinnasta. Esimerkiksi älypuhelimille löytyy skanneri-ohjelmia joilla voi halutessaan skannata läheltä löytyvät verkot ja nämä kertovat sitten, mikä kanava on ruuhkattomin eli mihin yhteys kannattaa vaihtaa. Tietyllä varauksella toki näihinkin tuloksiin kannattaa aina suhtautua ja mikäli yhteydessä on tuosta huolimatta ongelmia, kannattaa käydä käsipelillä läpi eri kanavia. Kanavia löytyy 13 kappaletta, näistä tosin yleensä kannattaa vältellä kanavia 11-13, sillä näiden kanavien kanssa on herkästi yhteensopivuusongelmia laitteiden kanssa. Etenkin Applen laitteilla 11-13 kanavat ovat tuottaneet haasteita.

(Knoppitietoa tähän vielä vähän mukaan. Eli WLAN on itsessään langatonta verkkoyhteyttä tarkoittava akronyymi jolla useimmin viitataan IEEE 802.11 standardin mukaiseen yhteyteen. Näitä IEEE 802.11 yhteyksiä markkinoidaan Wi-Fi brändillä, josta vastaa Wi-Fi Alliance. Wi-Fi nimen taustalla on sanaleikki vanhaan hi-fi eli high-fidelity (korkea todenmukaisuus) äänenlaadun huippuunsa hiomiseen viitaten, kuitenkaan Wireless Fidelity ei ole virallinen termi vaikka tähän tuolla nimellä viitataan. Myöskään kirjoitusmuodot WiFi, Wifi ja wifi eivät ole virallisesti hyväksyttyjä, vaan ainoastaan tuo väliviivalla erotettu Wi-Fi saa siunauksen brändivastaavalta.)

Yhteenveto

Langallisen yhteyden toimivuutta voi suoraan päätellä käytössä olevan kaapelin perusteella ja mikäli toimivuudessa on ongelmia, kannattaa kaapeli vaihtaa. Toimivuus on yleensä hyvä ja vakaa eikä heittelyitä satu, yleensä jompi kumpi kaapelin päähän kytketyistä laitteista aiheuttaa ongelmat. Mikäli kaapeli tarvitsee vaihtaa, kannattaa katsoa että uusi on mielellään vähintään Cat-5e standardin mukainen, uudemmista standardeista ei tietenkään myös mitään haittaa ole.

Langattomissa yhteyksissä muuttujia on paljon ja koko toimivuus elää ulkoisista tekijöistä riippuen. Peruskäyttöön langattomuus yleensä kuitenkin riittää, mutta mikäli video pätkii tai muita ongelmia ilmenee, kannattaa lähteä tutkimaan signaalin laatua ja muita vaikuttimia taustalta. Pelaajille langattomuus ei ikinä ole suositeltavaa, sillä verkkopeleissä oleellista on nopeat vasteajat sekä vakaa toimivuus, mitkä kummatkaan eivät valitettavasti langattomilla yhteyksillä ole taattuja.

Sniidun spesiaali

Kaapeleita löytyy monen näköisiä ja hintaisia, etenkin kokemattomampi ostaja saattaa haksahtaa hyvän myyntimiehen puheiden myötä ostamaan sen kalliimman Cat-5e kaapelin koska "se toimii paremmin". Nämä kaapelit ovat kuitenkin valvottujen standardien alaisia, eli jos kaapelilla on Cat-5e luokitus, tulee sen toimia 1Gbps nopeudella vähintään 100m kaapelipituuteen asti. Kullatut liittimet tai muutkaan "hienoudet" eivät standardointia muuta ;)

 

Langattomana vain jos on pakko,

Elektronikkari