Ajattelin ruveta tässä muiden kirjailujen ohessa tekemään myös tuotearvioita hankinnoista. Arviot pohjautuvat puhtaasti omiin kokemuksiin eikä lisäpisteitä heru vaikka maksaisi. Kirjoituksen perässä kursiivilla tästä tarkemmin.

Lemfo 101HR aktiivisuusranneke sykemittauksella

Hankin tuotteen puolittain mielenkiinnosta aktiivisuusrannekkeita kohtaan ja puolittain käytännön syistä. Aiempaa kokemusta ei siis henkilökohtaisesti ole aktiivisuusrannekkeista ja ainoa "terveysmittari" mitä on vapaa-ajalla tullut käytettyä oli kännykän askelmittari aikanaan mielenkiinnosta päivittäistä kävelymäärää kohtaan. Rannekelloakaan ei ole tullut pidettyä reiluun kymmeneen vuoteen eli totuttelua oli ennakoitavissa.

Hankinta

Tutkin aikani eri vaihtoehtoja, kävin tutustumassa paikallisen suuren marketin valikoimiin paikan päällä ja selasin kotimaiset suuret verkkokaupat läpi arvostelut läpi lukien. Hintataso oli kohtalaisen kova kokeilumielistä hankintaa ajatellen (halvimmat noin 70e) eikä ominaisuudetkaan kovin vakuuttaneet. Yksi hankintakriteereistä oli kuitenkin se, että laitteessa tulisi olla näyttö rannekellon virkaa toimittamaan muun ohessa. Tämän jälkeen suuntasin katseeni E-Villen verkkokauppaan. Valikoimaa oli laajalti ja pitkään punnitsin kahden vaihtoehdon välissä, tämä toisena ja toisena oli Xiaomi Mi Band 2 aktiivisuusranneke.

Luin molempien tuotteiden ominaisuudet tarkkaan sekä tutustuin arviointeihin mitä käyttäjät olivat kirjoittaneet. Kummassakin oli hyvät puolensa, Mi Band 2 oli lähtökohtaisesti vahvemmilla asemilla entuudestaan tutun valmistajan osalta. Yhtään valmistajan tuotetta ei itselläni ole ollut, mutta nimi on tullut kohdattua positiivisessa valossa aiemmin.

Ominaisuuksien puolesta lopulta 101HR vei voiton suuremman näytön sekä hyvän akkulupauksensa johdosta. Myös mediahallinta esimerkiksi Spotify-sovellusta kohtaan kiinnosti kuriositeettina. Hinnaltaan tuotteet olivat samaa luokkaa, eli suomivarastolta ostettaessa 30-35e luokassa mikä kokeilumieliseen hankintaan oli budjettiin sopiva. Lemfolle vielä luvattiin IPX7 luokitus, eli laite pitäisi olla vesisuojattu ja kestää esimerkiksi suihkussa käynti tai uintireissu.

Vielä viimeinen vertailu kotimaisiin vaihtoehtoihin ja päätös oli selvä, samat ominaisuudet puolet halvemmalla Kiinasta.

Toimitus

Toimitustavan otin pitkästä aikaa Matkahuollon kautta koska lähipostini muutti muutaman kilometrin kauemmaksi kuin mitä lähin Matkahuollon noutopiste oli tarjolla. Hinta Postilla ja Matkahuollolla oli sama ja toimitusajassakaan ei ollut eroa, ehkä Posti kärsi vielä miinuspisteitä valintaa tehdessä tuolloisten pakettiruuhkien vuoksi, eli oli olemassa mahdollisuus toimituksen viivästymisestä.

Pakettihan toimitettiin sitten kylän keskustan Matkahuollon päätoimipisteelle, eli noutomatkaa tuli 10km enemmän kuin aiottua. Auto kuitenkin kulkee minne kuljettaja tahtoo, joten ei siitä sen enempää.

Paketti

Tuote oli siististi paketissa, joka tosin oli kuljetuksen aikana vähän kärsinyt. Paketti sisälsi itse laitteen, rannekkeen sekä pienen ohjevihkosen joka tarjosi kielivaihtoehdot englanniksi sekä kiinaksi. Ohjeet olivat lyhykäiset, mutta kohtalaisen selkeät ja yllättävän hyvin käännetyt.

Käyttöönotto

Ohjekirja neuvoi ensimmäisenä lataamaan "VeryFit for heart rate" applikaation älypuhelimelle, jonka jälkeen itse laite käyttöönotettiin käyttämällä USB-latausportissa. Sovellus oli kohtalaisen pieni ja kevyt eikä asennuksen suhteen ilmennyt ongelmia. Käytössä Honor 7 puhelin Android 6.0 käyttöjärjestelmällä. Kolmantena kohtana oli laitteen paritus, tottumuksesta yritin ensin hetken aikaa saada parituksen Bluetoothilla aikaiseksi puhelimen asetuksista ennenkuin huomasin ohjeen käskevän tämän tehtäväksi suoraan applikaatiosta. Tästä tuli miinusta, sillä laitteen käyttö kolmannen osapuolen sovelluksilla ei siis tulisi onnistumaan vaan olisi luotettava valmistajan tarjoamaan sovellukseen.

Tämän jälkeen alkoikin asetuksiin tutustuminen ja ominaisuuksien tarkempi läpikäynti. Ensimmäsiä toimenpiteitä oli näytön orientaation kääntäminen pystyskaalaukselle, eli itselle luontevammaksi luettavaksi. Toiminteista tarjolla löytyi kello päivämäärällä, herätyskello, poltetut kalorit (arvio), kuljettu matka (arvio), askelmittari, sykemittari, saapuvien puheluiden ja viestin ilmoitus, mediahallinta, puhelimen paikannus sekä kännykän kameran etälaukaisin. Näiden lisäksi joitain muita lisäominaisuuksia myös oli tarjolla, mutta näille ei niinkään löytynyt kiinnostusta itseltä.

Käyttö

Hyvinkin nopeasti totuin rannekkeeseen ranteessa ja nyt kahden ja puolen kuukauden päivittäisen käytön jälkeen ranneke on hyvinkin luonteva osa. Saapuvien viestien (SMS ja Whatsapp) ilmoituksista olen luopunut, puheluiden hälytyksen olen pitänyt aktiivisena ja pari kertaa tämä onkin havahduttanut saapuvan puhelun kohdalla siihen, että työpäivän jälkeen puhelimesta oli jäänyt äänet mykistetyiksi. Itse käyttösovelluksen jouduin vaihtamaan "VeryFit 2.0" ohjelmaan, sillä alkuperäinen ohjeessa mainittu tuppasi jumiutumaan ja uudelleenasennus oli ainoa konsti palauttaa sovelluksen toiminta. Varmuuskopioita tiedoista ei ollut missään eli seuranta oli aloitettava alusta. Tätä ongelmaa ei tuolla uudemmalla sovelluksella ole ilmennyt.

Kameran etälaukaisulle en löytänyt käyttöä ja VeryFit 2.0 ei enää tarjoa mahdollisuutta median etähallintaan, eli nämäkin ovat jääneet käytöstä.

Käytössä on kuitenkin mielenkiinnosta seuraamista varten kävely, syke ja unen laatu. Näistä on tarjolla kuluvan päivän tarkemmat tiedot sekä login puolelta viikko, kuukausi ja vuositasolla keskiarvolliset tulokset selkeillä graafisilla kuvaajilla. Etenkin unenlaatua on tullut seurattua ja tutkailtua kerätyn datan pohjalta elämäntapojen vaikutusta syvän unen laatuun ja määrään liittyen. Uniaika ei ole säädettävissä, vaan laite tunnistaa automaattisesti kun asetut levolle ja kerää tämän myötä unidataa 00:00-12:00 välisellä ajalla. Iltaunisille tuosta ei siis täyttä hyötyä löydy, mutta itselläni vuorokausirytmi ajoittuu nukkumisen osalta tuolle välille joten data on tullut hyvin talteen.

Laitteen kosketusnäyttö reagoi kosketukseen hyvin ja on kohtalaisen selkeästi luettavissa. Ainoastaan kirkkaassa auringonvalossa on ollut haasteita erottaa mitä näytöllä tapahtuu. Näytön koko 0,91" on riittävä ja tarjoaa selkeän käyttökokemuksen ilman tihrustamista. Ranteen liikkeen tunnistus ei aina pysy perässä ja näyttö aktivoituu usein omia aikojaan eikä aina tunnista eteenvientiä, eli näyttö tarvitsee aktivoida pyyhkäisemällä itse. Tämä ei kuitenkaan arkikäytössä ongelmaksi ole muodostunut.

Herätyskello on varustettu useamman hälytyksen mahdollisuudella, mikä on omiaan itselleni heräämishaasteiden vuoksi. Perinteinen herätyskello toimittaa yhäkin herätyksen, mutta ranteessa ajallaan aktivoituva värinätoiminto tarjoaa herätyskelloon reagoimiseen lisätukea.

Akku on kestänyt yleensä noin viikon yhdellä latauksella, eli vallan hyvin ainakin vielä toistaiseksi. Pidemmän päälle en vielä siis tiedä sanoa, kuinka pitkä käyttöikä akulla on odotettavissa, mutta viitteet pitkään käyttöikään on olemassa.

Viimeisimpänä ominaisuutena nyt juuri aktivoin käyttöön Google Fit-synkronoinnin. Tämän osalta ei siis vielä käyttödataa ole arvioksi asti, mutta oletettavasti data siirtyy hyvin Googlen puolelle, joten varmuuskopiointikin on jatkossa tarjolla ainakin Googlen logeissa.

Lopputulos

Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen laitteeseen ja tästä syystä se onkin jäänyt aktiiviseen käyttöön. Pieniä "kauneusvirheitä" toki laitteessa sovelluksineen on, kuten tuo alkuperäisessä sovelluksessa ollut mediahallinta mikä toimivasta sovelluksesta uupuu, mutta ei mitään kriittistä käytön kannalta. Vedenpitävyyttä ei ole tullut testattua käsienpesua pahemmin, jotenkin suihkuun tai saunaan ei tunnu itselle luontevalta kantaa ranteessa elektronista laitetta mukana.

Hinta-laatu-suhteeltaan kuitenkin laite on tarjonnut hyvin vastinetta rahalle ja tämän vuoksi voinkin suositella kyseisen laitteen hankintaa niille, joilla ei vielä aktiivisuusranneketta ole mutta kiinnostusta löytyy kokeiluun. Ammattimaisemman urheilun kumppaniksi en laitetta suosittelisi, sillä laatua ei kuitenkaan ammattitasoiseksi voi sanoa.

Vertailukohtia ei omakohtaisesta käytöstä löydy, mutta tuote tekee sen mitä toivoinkin sen tekevän ja mukana on lisäherkkuja tyydyttämään näpertelyn nälkää. 12 kuukauden takuu tarjoaa osaltaan myös hyvän luoton laitteelle. Fyysisessä osuudessa ei ole huomautettavaa löytynyt, vaan ongelmat ovat lähinnä rajoittuneet ohjelmiston puolelle. Todennäköisyydet päivityksille ovat aika heikot, eli näillä mennään.

 

Hinta-laatu-suhde:
9/10

Käyttö:
8/10

Laatu:
7/10

Suosittelisinko:
8/10

Kokonaisarvio (keskiarvo määräytyy heikoin tulos *2 ja muut yhden kertoimella):
7,8/10

 

Renkaita potkien,

Elektronikkari

 

*** Tuotteet on hankittu omilla rahoilla omaksi iloksi, ellei toisin mainita. Mikäli jokin yritys on lähestynyt minua tuotearvion toiveen kera, mainitsen tästä erikseen ja samalla mahdolliset rahalliset etuudet mitä tästä hyödyin (tuotteen hinnan alennus jne). Kaupalliset yhteistyöt mainitaan vielä erikseen aina blogikirjoituksen otsikossa. Arvion sisältöön tai hinta-laatu-suhde-mittariin ei vaikuta mahdolliset etuudet, vaan tämä määräytyy kirjoitushetkellä tarjolla olevan julkisen hinnan tai tarjouksen perusteella sekä itse tuotteen ominaisuuksien pohjalta omalla rehellisellä näkemykselläni. ***

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan oman tuotteesi/palvelusi arvioitavaksi, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elektronikkari(ät)netti.fi