Ennen internettiä halpoja tarjouksia ja tuotteita joutui etsimään välillä pitkiä aikoja. Lehdistä luettiin tarjouksista ja paikallisissa liikkeissä käytiin kyselemässä tuotteista ja tinkaamassa hintaa. Internet on tähän tuonut muutoksen ja kaupatkin ovat joutuneet vastaamaan uuteen kysyntään ja tarjontaan.

Mistä tunnistaa turvallinen paikka internetissä ostoksille?

Täysin turvassa kauppatilanteessa ei ikinä voi olla, aina on ollut ja on tuleva olemaan hyviä kauppamiehiä ja -naisia jotka osaavat myydä mitä vain. Tämä siis tarkoittaa, että vaikka itsessään sivusto ja maksutapahtuma sekä tavaran toimitus olisivat luotettavalla tolalla, voi tuotteen kuvaus hyvinkin muodostaa todellisuudesta poikkeavan näkemyksen. Tästä syystä EU onkin määritellyt etämyyntinä tapahtuville kaupoille etämyynnin peruututusoikeuden, eli kuluttaja saa palauttaa tuotteen sen kummemmin perustelematta mikäli ei ole kauppaan tyytyväinen. Peruutusaikaa on vähintään 14 vuorokautta, moni liike on tätä jatkanut pidemmälle omalla päätöksellään.

Mitä ostopaikkoja itse käytän?

Ostoksia voi tehdä lukemattomissa paikoissa, eli kaikkien listaaminen ei ole millään muotoa järkevää. Yleisimpien (Verkkokauppa.com, Elisa, Adlibris, jne) ohella alla lista paikoista, mistä tulee tilailtua tavaraa:

Ebay.co.uk

Suositun Ebay-sivuston brittiversio. Sivuston kautta on tullut tilailtua yksittäisiä johtoja, t-paitoja, kännykän kuoria, pientä krääsää ynnä muuta mitä nyt halvalla on löytynyt ja jonkinmoisen tarpeen on saanut itselleen perusteltua. Monesti tilaus päätyy Kiinaan tai vastaavaan paikkaan, eli etenkin vaatteiden kohdalla tulee olla tarkkana koon suhteen. Normaalisti itselleni menee yleensä L-kokoiset paidat, mutta Kiinasta tilatessa koko onkin XXL, eli kaksi kokoa tavallista suurempi. Hakutulokset kannattaa järjestää "Lowest price + P&P" järjestykseen, tällöin tietää suorilta mikä on tuotteen lopullinen hinta tilatessa.

Amazon.co.uk

Samaa sarjaa kuin Ebay, pääpaino tosin on kirjoissa alunperin.

E-Ville

E-Ville on jo kohtalaisen vanha palvelu, ensimmäisen tilaukseni tein tuolta joskus 2006 vuonna. Täältä löytyy etenkin elektroniikkavempeleitä halvalla, valmistajat ovat kohtalaisen tuntemattomia (Diel, Lemfo, jne) mutta yllättävän toimivia etenkin hinta-laatu-suhteen osalta. Viimeisimpänä täältä tilasin aktiivisuusrannekkeen, hinta oli kolmasosa vastaavasta halvimmasta mitä Suomesta löytyi ja laatu on ollut kelvollinen. Tästä on ajatuksena tehdä vielä tarkempi arvostelu jossain kohtaa erikseen.

Wish.com

Tämän sivuston kanssa kannattaa tarkkaan tutkia mitä on ostamassa. Sivulla on paljon halpakopioita suosituista tuotteista ja monesti alkuperäinen valmistaja sekä brändi mainittu sumeilematta. Esimerkkinä kerrottakoon että itselläni on Razer Deathadder-pelihiiri käytössä joka tarvitsisi kuuden uskollisen käyttövuoden jälkeen pikkuhiljaa uusia. Tutkin Wish.com tarjontaa ja tuolta löytyikin alle 20e kyseisiä hiiriä, kunnes tajusin etteivät nämä ole aitoja tuotteita vaan jonkin kopiofirman tekeleitä joille ei voi lähellekään samaa käytettävyyttä odottaa kuin aidolle tuotteelle. Puhelimia ja tabletteja (enkä tietokoneita) suosittele täältä hankkimaan, sillä nämä ovat yleensä sen tarkemmin brändäämättömiä ja valitettavan paljon tullut tietoturvaongelmista kirjoituksia vastaan halpakopioiden kohdalla, eli käyttäjätietoja (käytännössä kaikkea mitä laitteella teet) lähetetään valmistajalle. Eli kameralla voidaan ottaa kuvia ilman lupia ja pahimmillaan pankkitiedot voivat vuotaa laitteen kautta. Kannattaakin siis keskittyä enemmän autosoittimiin ja muihin vastaaviin laitteisiin elektroniikan osalta mitkä eivät voi vakoilla arkaluontoisia tietoja sinusta.

Vstore.fi

Itse en täältä ainakaan vielä ole tilannut mitään, mutta suositellut olen. Eli kyseinen firma ostaa yritysten leasing-koneita ja ehostaa ne uutta käyttöä varten. Hinnat on vähintäänkin kohtuullisia ottaen huomioon laitteiden kunnon sekä sisään asennetun raudan, eli tehojakin löytyy.

Crazy Factory

Mikäli korvakoruille (tai muille koruille) löytyy tarvetta, suosittelen tutustumaan. Valikoima on vähintäänkin laaja ja uusia tuotteita tulee aktiivisesti tarjolle. Lähes kaikki nykyiset lävistyskoruni on täältä hankittu.

Eli mitä kannattaa muistaa kun netistä etsii jotain tilattavaa?

Kotimaisissa (sekä EU:n alueella olevissa) kaupoissa on turvallista tehdä tilauksia, koska etämyynnin peruutusoikeus suojelee. Muuten kannattaakin sitten vilkaista käyttöehdot vähintäänkin peruutusten osalta läpi, useimmiten tällainen oikeus on tarjolla, mutta vaihtelevilla ehdoilla.

Älypuhelimia, tabletteja tai muita tietoteknisiä laitteita kannattaa tutkia ja harkita ennen tilausta tarkkaan. Brändäämättömiä älylaitteita en suosittele koskaan hankittavaksi, sillä näissä todennäköisyys haitta- ja vakoiluohjelmille on liian suuri. Muutenkin USB-väyläisten tuotteiden kohdalla kannattaa muistaa, että harmittoman oloinen muistitikku voi helposti kaapata tietokoneen, eli varovaisuus ei ole ikinä liioiteltua. Myöskin USB Bombit ovat nykypäivänä aiheellinen huoli, eli USB-väylään tökättävät laitteet jotka kytkettäessä käräyttävät tietokoneen tai läppärin virtapiikillä.

Myöskään käyttökokemus tuntemattomien valmistajien hilavitkuttimilla ei aina ole se sulavin. Eli rahaa säästääkseen on välillä oltava valmis kokeilemaan hiven säätöjä läpi ennen kuin laite on oikeasti käytettävä.

Mikäli kohtaat uuden kauppiaan/ostosivuston mistä mietit tilaamista, kannattaa aina ensin katsoa käyttäjäarvostelut. Esimerkiksi Ebay tarjoaa hyvän sekä selkeän pisteytyksen myyjille joka tulee käyttäjäarvostelujen kautta, käyttäjäarvostelut ovat näille myyjille tärkeitä joten rehelliset kauppiaat tekevät usein kaikkensa jotta arvostelu olisi mahdollisimman hyvä. Arvosteluja lukiessa kannattaa kuitenkin keskittyä ennemminkin keskinkertaisiin sekä huonoihin pisteytyksiin, näistä voi selvitä oleellisia lisätietoja sekä tuotteen että myyjän osalta. Mikäli kyseessä on erillinen sivusto, kannattaa käyttäjäarvosteluja hakea vaikka Googlen kautta "[sivuston nimi] reviews" hakutermillä. Netissä löytyy nykyään monia sivustoja mitkä listaavat epäluotettavia ja haitallisia sivustoja, näillä on suuri näkyvyys hakutulosten joukossa.

Kannattaa muistaa myös aina, että mikäli jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, on se todennäköisesti näin. Eli eurolla et saa älypuhelinta, kolmellakympillä voit jo saadakin mutta laatu on todennäköisesti vähintäänkin heikko ja tietoturva arveluttava. Eli kulutustavara millä on oikeasti enemmänkin käyttöä, kannattaa mieluummin ostaa kerralla kunnollisena eikä sijoittaa rahoja halpoihin ja huonoihin kopioihin.

 

Rahat vai kolmipyörä,

Elektronikkari