Pidemmän aikaa olen kotona käytellyt kahta näyttöä, etenkin kun vaikkapa teen musiikkihommia on tästä ollut hyötyä. Töissäkin on tullut pitkään ensin käytettyä kahta näyttöä, kunnes viime syksynä siirryin kolmen näytön kokoonpanoon. Tähän totuttuani, päätin että haluan kolme näyttöä käyttöön itselleni kotiinkin. Tässä Sniidun spesiaalin kuvauksella se, miten tämän sai helposti toteutettua.

Lähtötilanne

Käytössäni on pitkään ollut kaksi laajakuvasuhteella olevaa 23-tuumaista näyttöä, Acer N230HML ja Acer P236H. Molemmat on kytketty suoraan näytönohjaimeen, toinen DVI-D to HDMI -kaapelilla (eli toinen pää on HDMI ja toinen DVI-D) ja toinen perinteisellä HDMI-kaapelilla. Koska näytönohjain on NVIDIA GeForce sarjainen, se ei tue suoraan kytkettynä enempää kuin kaksi näyttöä, vaikka portteja useammalle näytölle olisi.

Noiden kahden 23-tuumaisen näytön ohella minulta löytyy tallessa yhä ensimmäinen litteä näyttöni, eli LG Flatron L2000C. Tämä on 4:3 kuvasuhteella oleva 20,1 tuumainen näyttö, joka on jo 10 vuotta minua palvellut ja yhä toimii hyvin. Kuvanlaatu on ajansaatossa vähän kärsinyt eikä vasteaikakaan enää kovin nopea ole kun vertaa nykyisiin, 8ms ja nykyiset on 5ms, mutta silti olen tätä pitänyt varalla tallessa.

Tarve

Tarpeeksi tuolle kolmannelle näytölle laskin lähinnä lapsen huoneessa olevan IP-kameran streamin näyttämisen, tällöin pystyn paremmin työskentelemään ja pelaamaan kuulokkeet korvilla, eli minun ei tarvitse välttämättä kuulla itkuhälytintä.

Tähän käyttöön tuo vanha näyttö on vielä varsin sovelias, sillä IP-kamera näyttää mustavalkoista videota ja tuo näytön oma latenssi ei haittaa verkosta tulevan latenssin yhteydessä lainkaan.

Ongelma

Ongelmana oli tosiaan sama kuin töissäkin ilmeni, miten saada näyttöön kuva ilman että laitteisto tätä tukee suorilta. Töissä ratkaisin tämän hankkimalla käyttööni USB-C väylästä DisplayPortiksi muuntavan adapterin ja päätin tehdä vastaavan kotiin, tosin nyt mahdollisimman pienellä budjetilla.

Vanhaan näyttöön saa signaalin VGA ja DVI-D porteilla ja koska laadulla ei niin suurta merkitystä ole, päätin etsiä käsiini USB-VGA-sovittimen.

Ratkaisu

Jälleen kerran tilaus lähti Kiinan suuntaan eBay palvelusta. Tuotteelle tuli posteineen hintaa 6,26 euroa, eli varsin halpa. Toimitusaika oli jälleen perinteinen 2-3 viikkoa (tarkkaa aikaa en muista), mutta halvan hinnan vuoksi tuon kestää odotella.

Adapterin mukana tuli ajurilevy, ilman erillistä ajuria adapteri ei suostu toimimaan. Oma DVD-asemani ei näemmä enää suostu lukemaan Mini CD -levyjä (tavallista CD:tä pienempi, ns. taskukokoinen levy) eli päädyin Googlettamaan ajurit. Googlettaminen meinasi osoittautua hankalaksi, sillä valmistajaa tai tuotemallia ei oikeastaan pakkauksessa eikä adapterissa kummasakaan ole, eli ajureiden suhteen jouduin turvautumaan tuotenimellä hakuun.

Lopulta löysin YouTubesta esittelyvideon, missä käyttöönotto esiteltiin ja videon kuvauksessa oli linkki sivulle, mistä ajurit saisi ladattua. Sivulle siirtyessäni tietoturvaohjelmisto ilmoitti mahdollisesti haitallisesta sivustosta, eli ensin tein Googletuksen vertaisarvioinneista sivuston suhteen ja todettuani sivun ainakin riittävän turvalliseksi, siirryin sivulle ja latasin ajurit. Ennen kuin asensin pakettia, skannasin paketin vielä haittaohjelmien varalta.

Lopputulos

Adapteri on kuvauksen mukaan myös USB 2 väylästä käytettävissä, mutta säällisen kuvanlaadun aikaansaamiseksi tarvitsi kytkentä tehdä USB 3 portista. Aluksi havaitsin satunnaista pätkimistä kuvassa ja rakeilua, mutta säädettyäni tarkkuutta alaspäin 1600*1200 resoluutiosta 1280*1024 resoluutiolle, alkoi kuva toimia tasaisesti ja moitteetta.

Laatu ei siis päätä huimaa, mutta toisaalta kun tarve on vain tietokoneella istuessani sivusilmällä seurata IP-kameran kuvaa, ei tuon parempaakaan kuvanlaatua tarvitse.

Kaiken kaikkiaan siis varsin hyvin sijoitettu 6,26 euroa :) Nyt pystyn pitämään molemmat isommat näytöt käytössäni ja samalla seuraamaan tuota streamia, aiemmin jouduin toisesta näytöstä pitämään osan varattuna tuon streamin katseluun.

 

Isoveljen roolissa isänä valvomassa,

Elektronikkari


PS.

Noniin, tämä jälkikirjoitus on kirjoitettu artikkelin kirjoittamisen jälkeen, mutta ennen kuin artikkeli on julkaistu. Tämä sen vuoksi, että tulin tutkineeksi aihetta vielä lisää ja havaitsin omissa tiedoissani virheen. NVIDIA näytönohjaimissa on nykyään Surround-tuki uudemmissa korteissa ilman SLI:tä eli kahden näytönohjaimen kytkemistä emovelyyn. Nykyisenä korttina itselläni toimii GTX 1060.

Positiivista tilanteesta tekee kuitenkin se, että tarkoitukseni on katsoa jossain kohtaa isompi näyttö päänäytöksi ja käytellä näitä nykyisiä pienempiä apunäyttöinä, tämän adapterihankinnan myötä ei raja tule heti vastaan eli että paljonko saan näyttöjä kiinni. Hyvässä lykyssä nykyisten kolmen ja hankintalistalla olevan neljännen lisäksi saan vielä vietyä kuvan samanaikaisesti televisiolle.

Mitä tästä opin? Pitäisi tarkistaa omia tietoja ahkerammin etenkin ennen uusia hankintoja ja projekteja :D Eli opiskelu IT- ja ICT-aloilla on jatkuvaa ja vaatii vanhojen tietojen päivittämistä aika-ajoin. Nytkin opin tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen, että kahden näytön sijaan saan Surround-tekniikan ansiosta neljä näyttöä suoraan toimintaan näytönohjaimeni kautta, tähän lisäksi onnistuu sitten viides tuolla USB-adapterilla.