Kaivelin laatikoitani läpi ja vastaan tuli otsikon mukainen laite. Kyseessä on Aeronix yhtiön kehittämä laite, jonka Z2 versio julkaistiin Zipit wireless, Inc yhtiön nimellä. Laitteen hinta oli 49,99 dollaria ja kimppatilauksena kavereiden kanssa tilattuna postitusten ynnä muiden jälkeen sain sen muistaakseni 50 eurolla käsiini.

Mistä on kyse?

Laite on suunniteltu Messenger-ohjelmien käyttöön, tarkemmin ottaen AOL, Yahoo! ja MSN Messengereille. Niille, joille kyseiset pikaviestimet ovat tuntemattomia, nämä olivat Whatsappin vastine aikanaan ennen älypuhelimia ja tabletteja.

Laitteessa on WiFi, värinäyttö, kuulokeliitäntä ja muistikortille paikka. Lopun linkistä löytyy tarkemmat tekniset tiedot sekä monia käteviä linkkejä laitteen harrastajille. En viitsi siis turhaan kopioida tähän tietoja, mitkä on selkeästi jo jäsennetty.

Laite on suunniteltu lähinnä perheen teini-ikäisille mesettämiseen, näin perheen tietokone jää muuhun käyttöön ja nuori voi vaikka omasta huoneestaan käsin viestitellä.

zipit.jpg

Kuva (c) Jeff Hester

Miksi hankin tämän?

Elettiin aikaa jolloin pääasiallisesti opiskelin, eli rahasta oli tiukkaa. Luennoilla tein muistiinpanot paperille ja lähinnä haaveilin kannettavan tietokoneen ostamisesta, hyvät ja ostamisen arvoiset läppärit olivat tuohon aikaan edellä mainitusta syystä budjetin ulkopuolella.

Miten Messenger-laite käytännössä korvasi läppärin?

Jotta Messenger-ohjelmistot toimisivat, täytyy taustalla olla jokin käyttöjärjestelmä jonka varassa ohjelmien toiminnallisuus pyörii. Hinta saatiin osaltaan pidettyä tuotannossa kurissa valmistamalla laitteelle oma käyttöliittymä Linuxin päälle.

Linux on yksi monimuotoisimmista käyttöjärjestelmistä, vanhan legendan mukaan sen saa asennettua vaikka kuolleeseen mäyrään. Koska käyttöjärjestelmä on niin taipuisa alustana, on sen muokkaaminen omiin käyttötarkoituksiin helppoa.

Kun laite saapui postissa, en lähtenyt sen enempää tutustumaan sen hienouksiin tai edes testaamaan mesettämistä, vaan siirryin kavereiden kanssa suoraan seuraavaan vaiheeseen eli oman käyttöjärjestelmän asentamiseen. Asennusta varten tarvittiin muistikortinlukija tietokoneelle sekä MiniSD-muistikortti. MiniSD kortin hankkiminen toi oman haasteensa, sillä tämä oli ns. väliinputoaja koko, aiempi isompi SD kortti julkaistiin vuonna 2000, MiniSD tuli 2003 ja jo vuonna 2005 sen korvasi vielä pienempi MicroSD kortti. MiniSD oli käytössä siis vain hetken ja sen saatavuuskin on siten ollut hankalaa.

Muistikortille siirrettiin ensin kernelin päivitykseen tarvittava data, joka asennettiin laitteelle. Tämän jälkeen muistikortille kopioitiin valmis Linux jakelu (distribuutio) ja otettiin laite käyttöön.

Ensimmäinen jakelu mikä oli käytössäni, sisälsi graafisen käyttöliittymän sekä siihen soveltuvat ohjelmistot. Ohjelmistossa oli mukana internetselain, perus käyttöohjelmat sekä ajurit joilla D-padin (eli nuo oikealla ylhäällä olevat nuolinäppäimet) sai vaihdettua hiiren kursorin liikuttamiseen.

Tämä oli kätevä laite kantaa taskussa mukana, käytin SSH-yhteyttä koulun WiFi-verkon kautta kotikoneelle ja tein muistiinpanot suoraan pöytäkoneeni muistiin. Akku kesti hyvin päivän ja enää ei tarvinnut kantaa isoa kansiota muistiinpanoja varten vaan riitti kun oli pieni lehtiö ja kynä taskussa Zipitin kanssa.

Mitä muuta?

Koska laite on näinkin kätevä, päädyin tutkimaan vaihtoehtoja enemmänkin käyttöjärjestelmien ja sovellusten osalta. Ehkä parhaiten mieleeni on jäänyt ja kovimmalla käytöllä samaan aikaan oli Side-Track niminen jakelu. Tämä on lähinnä luotu tietoturvatestaukseen ja käytännössä kaikki komennot ajettiin terminaaliympäristössä, eli tekstisyötteisesti. Tämä soveltui normaaliin käyttööni, sillä SSH-tunnelointi kotikoneelle tuli kuitenkin tehtyä terminaalia käyttäen ja sitä kautta tekstieditorilla kirjoitin muistiinpanot.

Nyt kun nostalgia huuma on nostanut laitteen osalta päätään mieleni perukoilta, tekisi mieli sopivan hetken tullen testata USB-portin kolvaamista laitteeseen. Pitäisi vielä keksiä jotain uutta käyttötarkoitusta tälle laitteelle ensin, sillä nykyisin älypuhelimet ovat hyvin pitkälti korvanneet näiden vekottimien tarpeen...

Mistä lisätietoa?

https://mozzwald.com/zipitz2

Tuolla on hyvinkin laaja sekä kattava kokoelma tietoutta sekä linkkejä. Suosittelen tutustumaan ihan vaikka vain mielenkiinnosta.

 

Laitteella kuin laitteella netissä surffailemassa,

Elektronikkari