Aiemmin artikkelissa Sukellus tietokoneen sisälle esittelin budjetin, jonka mukaan tietokoneen osia itse katselen. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä se pakotettu budjetti, vaan etsimällä voi löytää halvemmallakin osia ja hyvässä lykyssä koko koneen.

Mistä etsiä osia/tietokoneita?

Perinteiset verkkokanavat toimivat tässä mainiosti. Eli Tori.fi, Huuto.net sekä tietenkin Facebookin erilaiset Ostetaan/Myydään-ryhmät tarjoavat yleensä hyvän lähtökohdan käytettyjen tietokoneiden ja/tai osien metsästykselle. Lähtökohtaisesti kannattaa hakea valmista pakettia, mikä on koottuna sekä toiminnassa. Näiden valmiiden käytöstä poistettujen koneiden hintahaarukka on yleensä 200-300e, riippuen myyjästä sekä tietokoneen iästä. Valmiin paketin kanssa kannattaa pyytää listaus kaikista tietokoneen osista ja tehdä pientä tutkimusta esimerkiksi GPU:n sekä CPU:n osalta. Vertaa paketissa olevia osia uusien vastaavien osien hintoihin ja pidä mielessä, että kyseessä on käytetty kone eli osat voivat olla hyvinkin kuluneita, etenkin jos edellinen omistaja on ylikellottanut tietokonetta.

Tätä kirjoittaessa Torista löytyi 280e hintaan pakettikone jossa mukana oli 38 tuumainen TV näytöksi sekä näppäimistö ja hiiri. Sekä prosessori että näytönohjain olivat molemmat kohtalaisella tolalla, RAMia on vain 4GB eli tähän tarvitaan päivitystä (70-80e) ja kovalevy oli HDD jonka koko on 300GB, SSD on suositeltava tämän ohelle käyttöjärjestelmää ja sovelluksia varten (60-70e). Suluissaolevat hinnat ovat uusien osien hintoja. Päivitettynä koko paketin hinta olisi siis suurinpiirtein 420e. Koneessa on "vain" tuplaydinprosessori, eli kaikkein uusimpia pelejä tällä ei pysty pelaamaan ja prosessorin uusiminen onkin suositeltavaa lähitulevaisuudessa, tätä varten myyjältä tarvitsisi vielä varmistaa emolevyn teidot jotta laajennettavuus tulevaisuudessa varmistuu. Tämä siis esimerkkinä käytetyn tietokoneen hankkimisen hinnoittelusta ja osien vertailusta.

Kun sopiva runko löytyy, seuraavaksi tarvitsee katsoa kuntoon päivitystä vaativat osat. Yksittäisä osia voi käytettyjen tavaroiden myyntikanavien ohella katsella myös tarjouksia ihan alan liikkeiden verkkosivuilta, näitä on mm. Verkkokauppa.com, Gigantti, Power ja Jimm's. Myös ulkomailta voi osia tilata, tällöin vain tulee muistaa tulli. Tähän löytyy kätevä laskuri täältä.

Yksi ehkä parahista vaihtoehdoista käytetyn koneen rungon etsimiseen on jokin paikallinen (tai ympäri Suomea toimittava) IT-liike, joka ostaa yritysten leasing-koneita ja huoltaa niitä sekä jälleenmyy ne eteenpäin. Esimerkki tällaisesta on Vstore. Mikä tekee näistä niin erityisen hyviä? Se, että yrityksille räätälöidyt tietokoneet ovat tehty kestämään ihan eri tavalla kuin kuluttajatuotteet. Toki näissä kotelot ovat monesti aika ankeita verrattuna kuluttajapuolen vaihtoehtoihin, mutta budjetilla kun liikutaan niin ylimääräisistä silmäherkuista on vara karsia.

Lisälaitteet

Lisälaitteita ovat näytöt, kaiuttimet, näppäimistö, hiiri ynnä muut vastaavat. Näitä voi etsiä vastaavaan tapaan käytettynä kuin itsessään tietokoneitakin, näissä kuluminen kuitenkin on huomattavasti nopeampaa kuin mitä itsessään tietokoneella, eli kannattaa kiinnittää hintaan huomiota. Hiiri ja näppäimistö ovat molemmat hyvinkin ahkeralla käytöllä yleensä, joten näissä tulee herkästi häiriötä kytkimiin.

Itselläni on tällä hetkellä hyllyssä odottamassa yksi hiiri. Tästä on ykköspainike kulunut siten, että hiiri tekee kaksoispainalluksia itsekseen eikä esimerkiksi maalaaminen hiiren kursorilla meinaa onnistua. Tämän korjausyrityksestä tulen tekemään dokumentaation tänne sivulle, aiempaa kokemusta löytyy vanhan hiiren osalta jo vastaavasta ongelmasta, eli korjauksen pitäisi onnistua kyllä ja hiiri pääsee sitten uuteen kotiin. Tämän kerroin sen vuoksi, että pienellä vaivalla voi saada hyvinkin halvalla ostetusta, osin rikkinäisestä, tuotteesta lähes uudenveroisen. Näytöissä vastaava ongelma on yleensä kuluneet kondensaattorit, jotka ovat halpoja sekä helppoja vaihtaa kolvaamalla uudet tilalle.

Sniidun spesiaali

Oikeastaan tämä artikkeli on ollut itsessään jo Sniidun spesiaalia, mutta mennään pykälän verran vielä pidemmälle. Eli kannattaa kysellä kavereilta ja tuttavilta aktiivisesti, vaikka esimerkiksi työpaikalla, josko jollakulla olisi myynnissä tai tietäisi jonkun jolla olisi myynnissä budjettiin sekä käyttöön sopiva tietokone. Yleensä näissä kohtaa saa valmiiksi tingatun hinnan helpolla, sillä myyvän osapuolen ei tarvitse nähdä sitä vaivaa että tekisi myyntiesitteen nettiin. Monilla löytyy vanhempia tietokoneita nurkissa tai tuntevat jonkun kaverin joka on juuri aikeissa päivittää uudempaan tietokoneeseen, jolloin vanha kone jää ylimääräiseksi.

 

Renkaita potkimassa,

Elektronikkari