Viime viikolla oli puhetta nettiyhteyden laadusta. Osin tähän vaikuttaa siis tekniikka itsessään, millä yhteys tulee, osin taas linjat ja laitteet mitä keskuksen ja päätelaitteen välissä löytyy. Tämän kertaisessa artikkelissa kerron, miten sain omat tulokseni paranemaan.

Lähtötilanne

Verkkolaitteet: Huawei HG635

Yhteys: 50/10M VDSL2

Toteutuva: 37,8/10,94M

Ping: 20ms

Bufferbloat: 30-60ms

Quality: 1-2,5% packet loss

Testit: Speedtest.net ja DSLReports.com

Eli kovinkaan vakaaksi tuota yhteyttä ei voinut sanoa. Normaalikäytössä ei siis mitään huolestuttavaa vielä ja yhteys kyllä toimi hyvin normaalissa surffailussa, mutta satunnaista häikkää tuli huomattua lähinnä kun aloin pelaamaan verkossa.

Tuloksissa näkee Buffebloat arvon olevan aika paha, tämän tulisi mielellään olla alle 5ms ja packet lossia saisi tulla huomattavasti vähemmän. Etenkin siis rasituksen alla alkoi huomata näitä oireita, eli kun olohuoneessa tapahtuu videstreamien katselua, IP-kamera päivittää videota verkkoon ja pöytäkoneella pelataan aktiivista verkkopeliä.

Suunnitelma

Ongelma ei siis ole linjoissa, vaan enemmänkin ongelmana on tukkeutuva sisäverkko. Diagnoosi vahvistuu helpoiten sillä sisäverkkoon, että kytkee kaikki muut laitteet irti verkosta ja katsoo toistuuko ongelmat ongelmallisen verkkosisällön kanssa sen jälkeen verkkojohtoa käyttäen.

Kävin modeemin asetuksia läpi, mutta näistä ei sen enempää apua irronnut. Olen aiemmin katsellut tehokkaampia modeemeja/reitittimiä, mutta näiden hintataso on ollut herkästi 200-300e mikä on itselleni paljon, etenkin kun niin kriittisestä ongelmasta ei kuitenkaan ole kysymys.

Ongelman kanssa aikani painittuani, sain vinkin Ubiquiti EdgeRouter X reitittimestä, missä kuulemma QoS (Quality of Service eli verkkoliikenteen luokittelu) pitäisi olla hyvä. Tutustuin netissä laitteen tietoihin enemmän ja päädyin testaamaan tätä, hintaa Verkkokauppa.com sivulla 65,90e, eli oman budjettini sisällä.

Tämän lisäksi oli vielä tarve saada langaton verkko tämän reitittimen jälkeen. Itselläni löytyi laatikossa tallessa Zyxel VMG3926 reititin, minkä kaverilta aikanaan sain. Tämä päätyi laatikkoon pölyä keräämään kun eräänä päivänä laite ei enää ottanut virtaa vastaan. Nyt päätin testata olisiko tämä vielä jotenkin helposti pelastettavissa ja yllätyksekseni laite heräsikin parin johtorenkkauksen jälkeen jälleen toimintaan.

Toteutus

Huawei HG635 sai jäädä toimittamaan modeemin virkaa, kytkin WLANit pois ja siltasin LAN portin 4 jossa tietokoneelle tuleva Cat5e ethernetkaapeli oli kytkettynä. Tämän jälkeen tein perusasetukset EdgeRouterille tämän ohjeen mukaisesti. Tästä voin tarvittaessa myöhemmin tehdä suomennoksenkin, jos kysyntää tai tarvetta löytyy. Laitteelle tein linkatun ohjeen jälkeen pieniä muitakin säätöjä, nämä lähinnä uuteen laitteeseen tutustumisen vuoksi.

Kun EdgeRouter oli säädetty käyttöön, kytkin sen eth0 porttiin HG635:sta tulevan verkkojohdon ja eth1 porttiin kytkin Cat6 kaapelilla pöytäkoneeni. Tietokoneella verkko toimi ja muut laitteet sisäverkossa olivat hetkellisesti ilman yhteyksiä.

Seuraavaksi tein VMG3926:lle säädöt, eli vaihdoin resetoinnissa kadonneet WLAN asetukset entiselleen ja samalla säädin porttiohjauksen modeemin IP:n osalta siten, että kun porttia 80 kutsutaan niin yhteys menee suoraan IP-kameralle. Tämän säädön myötä myös pöytäkoneeni näkee IP-kameran kuvan (mobiilisovellus osaa ottaa yhteyden suoraan, tietokoneen selaimella pitää laitetta kutsua sisäverkon IP:llä).

VMG3926:n kytkin EdgeRouterin porttiin eth2 Cat5e kaapelilla.

Omana ongelmanaan järjestelyyn jäi, että nyt käytössä on kaksi eri DHCP:tä, eli laitteet mitkä on VMG3926:n alla toimivat tämän jakamassa IP-verkossa ja VMG3926 sekä pöytätietokoneeni toimivat EdgeRouterin DHCP:ssä. Tämä ei kuitenkaan käytännön tasolla ole vaikuttanut laitteiden tai yhteyksien toimivuuteen, joten olen jättänyt tämän tällensä tästä syystä.

Lopputulos

Verkkolaitteet: Huawei HG635 - Ubiquiti EdgeRouter X (perässä loput laitteet Zyxel VMG3926 kautta)

Yhteys: 50/10M VDSL2

Toteutuva: 34,98/8,07M

Ping: 18ms

Bufferbloat: Alle 5ms

Quality: Alle 1% packet loss

Testit: Speedtest.net ja DSLReports.com

Eli nopeutta menetin pari megaa, mikä ei sinänsä ole huomattavissa oleva menetys. Huomioinarvoisempaa onkin se, että ping ei enää ailahtele rasituksessa ja packet lossin määrä on lähestulkoon kadonnut. Nyt yhteys tuntuu siltä, miltä sen nopeutensa puolesta pitäisikin,. eli verkkosivujen aukeamisessa ja palveluihin yhdistämisessä on tullut huomattava parannus. Enää myöskään muu verkon rasitus ei pätki verkkopelejä ja videoiden tahdistuminen adaptiivisella formaatilla toteutetuissa palveuissa on myös huomattavasti nopeampaa.

Jälkisanat

Nyt kun EdgeRouter X on mukana linjoilla, on sisäverkkoni jälleen huomattavasti enemmän laajennettavissa. Mainitsemisen arvoisena ominaisuutena tuossa on kuormantasaus, eli halutessani voin kytkeä vaikka vanhan mobiilireitittimeni (Huwei B593u) tarjoamaan lisänopeutta sisäverkkoon. Tällöin EdgeRouterin kautta on jaettavissa yhteyttä sekä VDSL2 linjasta että mobiilidatan puolelta eri sisäverkon laitteille. Tarvittaessa mobiilidatan voi säätää myös fail-overiksi, eli jos VDSL2 yhteys sattuisi katkeamaan niin EdgeRouter vaihtaa suoraan varayhteydelle liikenteen.

Eli suosittelen tutustumaan oman sisäverkon ja laitteiston toimivuuteen tarkemmin, etenkin mikäli tarkoituksena on nauttia yhteydestä. Laitteita ja valikoimaa on paljon, oleellisimpana on tunnistaa oma tarve ja etsiä siihen sopivimmat laitteet. Työtä säätöjen tekeminen toisinaan vaatii, etenkin jos käytössä on enemmänkin verkkolaitteita, mutta hyvänä puolena sanottakoon että kun kerran tekee kunnollisen verkon, on sen ylläpito ja päivittäminen huomattavasti helpompaa.

 

"Mä tuun kellottaan sua",

Elektronikkari