Tämä kyseinen äänikortti on itselläni jo kaksi vuotta ollut satunnaisessa käytössä. Tällä hetkellä kyseistä mallia ei enää Verkkokauppa.com myy, mutta tämä arvostelu onkin enemmänkin laitteen monikäyttöisyyden kirvoittamana, vastaavia tuotteita kuitenkin löytyy markkinoilta.

Mistä on kyse?

Kyseessä on pienikokoinen ulkoinen äänikortti tietokoneelle. Laite kytketään USB-johdolla tietokoneeseen ja tietokoneesta valitaan USB-äänilähtö käyttöön. Käyttöönotto on siis varsin yksinkertainen. Laitteessa on RCA-liittimet sisään- ja ulostulolle sekä 3,5mm kuulokeliitin ja optinen S/PDIF ulostulo. Laitteen ulkomitat ovat hyvinkin lähellä luottokorttia, paksuutta toki löytyy luonnollisesti enemmän, mutta tämäkin rajoittuu RCA-liittimen vaatimaan kokoon.

Mihin tätä voi käyttää?

Verkkokauppa.com esittelytekstissä laitetta kehuttiin käytettäväksi vaikka vinyylilevyjen digitalisointiin. Tähän käyttöön, eli äänen kaappaukseen, en ole vielä tätä käyttänyt, mutta harkinnassa tämäkin on ollut lähinnä C-kasettien osalta.

Itselläni käyttö oli multiefektiprojektissa, jossa koitin luoda Raspberry Pi -tietokoneesta multiefektin bassolle. Äänikortti oli siis RasPissa kiinni ja RCA-liittimissä oli RCA-uros -> 3,5mm-naaras sovittimet joissa vielä perässä 3,5mm -> 6,25mm adapterit jotta sain normaalit soittovälineiden audioliittimet kytkettyä. Ihanteellisin kokoonpano ei siis ollut kyseessä, mutta tarkoituksena oli testata konseptia mahdollisimman halvalla, jolloin pieniä kompromisseja voi tehdä konseptin testaamiseksi. Ongelmaksi muodostui projektissa RasPin äänenkäsittely kyky, eli kun laitoin efektit päälle alkoi viive olemaan jo liian suuri käytettäväksi livesoitossa.

Äänikortti jäi siis pöydälle, mutta jatkokäyttöä ja mahdollisuuksia löytyy. Yksi sovellus äänikortille on käyttö esimerkiksi läppärin kanssa silloin, kun tarvitsee nauhoittaa äänisignaalia jossain muualla kuin kotona ja tahtotilana on pitää kokoonpano mahdollisimman kevyenä sekä liikuteltavana.

Toinen vaihtoehto on korvata tietokoneen sisäinen äänikortti tällä. Syitä tähän on esimerkiksi rikkoutunut liitin tietokoneessa tai halu saada parempaa äänisignaalia ulos tietokoneesta.

Myös äänikaappaus on mahdollista, eli yhdistettynä vaikka RasPiin saadaan pienikokoinen laite, jolla voidaan kaapata esimerkiksi television ja vahvistimen välinen äänisignaali ja tallentaa se ulkoiselle tallennusmedialle. Äänikortin kautta on mahdollista viedä äänet läpi, eli televisiosta kuuluvat äänet kuuluvat äänikortin kautta kierrätettynä yhäkin vahvistimessa.

Jos tietokoneessa ei ole optista äänilähtöä ja tällaisen signaalin haluaa viedä tietokoneelta vahvistimelle, on tämä pätevä lisälaite tähänkin.

Käyttömahdollisuuksia on siis paljon, Youtubessa on esimerkiksi videoita missä kotistudiota budjetilla kasaavat henkilöt ovat käyttäneet tätä äänikorttina kotinauhoituksia varten.

Teknisempää tietoa

Laitteen liitännät:

- USB kiinteällä johdolla, tällä otetaan laitteeseen virta ja myös viedään signaali tietokoneelle sisään sekä ulos kohti äänikorttia

- RCA sisään- ja ulostulo stereona

- 3,5mm kuulokeliitäntä

- Optinen S/PDIF liitäntä

Laitteessa on myös fyysinen ON/OFF kytkin monitoroinnin päälle ja pois laittamiseen sekä äänensäätöön rulla.

Sisällä toimii Burr-Brown PCM2902E piiri (datasheet), joka käsittelee digitaalista ääntä 16-bittisenä. Mikään todellinen HiFi-piiri ei siis ole kyseessä, mutta pääsääntöisesti saavutetaan kuitenkin esimerkiksi tietokoneen integroituun äänipiiriin verrattuna huomattavasti parempi lopputulos.

Kotelointi on muovia, mutta yllättävän tukevan oloinen.

Lopputulos

Jos nykyisenä äänipiirinä tietokoneessa toimii tietokoneen integroitu äänikortti, suosittelen hankkimaan tämän tai vastaavan tuotteen ehdottomasti. Äänen laadussa on huomattava ero ja eri äänilaitteiden liitettävyys helpottuu huomattavasti. Myös mahdollisten pikkuprojektien toteuttaminen on tämänkaltaisen ulkoisen äänikortin kanssa huomattavasti helpompaa. Ammattilaiskäyttöön tästä ei kuitenkaan ole, eli ammattimaisempaan harrastamiseen ja toimintaan kannattaa katsoa järeämpää äänikorttia.

 

Hinta-laatu-suhde (maksoin 38,90e):

9/10

Käyttö:

10/10

Laatu:

8/10

Suosittelisinko:

10/10

Kokonaisarvio (keskiarvo määräytyy heikoin tulos *2 ja muut yhden kertoimella):

9,0/10

 

Kaiken kaikkiaan hankinta on ollut hyvä ja käyttöä on löytynyt rahan edestä jo hyvin. Jatkokäyttöä on vielä luvassa, joten kahden vuoden satunnaisen käytön jälkeen voin jo sanoa että raha on saanut vastinetta mukavasti. Sovellettavuus projekteihin on pienen koon ansiosta erinomainen ja voi tätä myös, ainakin jossain muodossa, arkikäyttöönkin harkita.

 

Ääniaalloilla surffailemassa,

Elektronikkari

 

*** Tuotteet on hankittu omilla rahoilla omaksi iloksi, ellei toisin mainita. Mikäli jokin yritys on lähestynyt minua tuotearvion toiveen kera, mainitsen tästä erikseen ja samalla mahdolliset rahalliset etuudet mitä tästä hyödyin (tuotteen hinnan alennus jne). Kaupalliset yhteistyöt mainitaan vielä erikseen aina blogikirjoituksen otsikossa. Arvion sisältöön tai hinta-laatu-suhde-mittariin ei vaikuta mahdolliset etuudet, vaan tämä määräytyy kirjoitushetkellä tarjolla olevan julkisen hinnan tai tarjouksen perusteella sekä itse tuotteen ominaisuuksien pohjalta omalla rehellisellä näkemykselläni. ***

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan oman tuotteesi/palvelusi arvioitavaksi, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elektronikkari(ät)netti.fi