Vol 1 ja Vol 2

Työpöytä

Työpöytäympäristö on pääasiallinen tapa, miten käyttöjärjestelmä näyttää sisältöä. Työpöytä on siis se näkymä, mikä on avoinna ensimmäisenä tietokoneen käynnistäessä ja sisältää kuvakkeita, taustakuvan sekä yhden tai useampia palkkeja. Työpöydälle voidaan avata ohjelmia sekä tiedostoja ikkunoina tai vaihtoehtoisesti etenkin tietokonepelit aukeavat koko näytön peittävinä kokonaisuuksina.

Työpöytäympäristö muistuttaa olemukseltaan perinteistä työpöytää, jonka päällä esimerkiksi budjettia on laskettu paperille (dokumentti) laskimen avulla. Sekä tuo dokumentti että laskin voivat olla yhtäaikaa avoinna työpöytäympäristössä ja näitä voi vaihtaa päällekäin tai asetella ne vaikka vierekkäin, samoin kuin oikeallakin työpöydällä voi tehdä.

Ikkuna

Kun avaat jonkin sovelluksen tai tiedoston, aukeaa se työpöydälle ikkunana. Tällä tarkoitetaan siis sitä raamillista laatikkoa, jonka sisällä haluttu sisältö löytyy. Ikkunoissa yleensä löytyy ylhäällä otsikkopalkki joka kertoo ohjelman ja/tai tiedoston nimen. Tämän alta löytyvät valikot (Tiedosto, Muokkaa, Näytä, jne) joista voit valita eri toimintoja tiedoston muokkaukseen tai eri toimintoja mitä sovelluksella voi tehdä.

Ikkunoinniksi kutsutaan käyttöjärjestelmän tapaa jäsentää tiedostoja sekä ohjelmia näytölle. Tämä siis päättää pääasiassa ikkunan ulkoasusta sekä hallinnoi myös, missä kohtaa näytöllä mikäkin ikkuna on ja minkä suuruisena.

Ohjelma / Sovellus

Esimerkiksi internetselain millä olet tällä blogisivulla, on ohjelma. Eri ohjelmilla voidaan tehdä erilaisia toimintoja, tekstinkäsittelyohjelmalla voidaan luoda sekä muokata että muotoilla tekstiä, internetselaimella voi avata verkkosivuja ja navigoida näiden välillä, tiedostoselaimella voit avata ja muokata kansioita ja tiedostoja, jne.

Tiedosto

Sisältää jonkun luomaa sisältöä. Helpoimpia esimerkkejä tiedostoista ovat tekstitiedostot ja kuvatiedostot, mutta myös ohjelmien vaatimat osaset ovat tiedostoina tietokoneilla. Windows käyttöjärjestelmällä esimerkiksi sovelluksien käynnistettävät osat löytyvät .exe tiedostopäätteisinä (executable file eli käynnistettävä tiedosto) ja näiden ohella saattaa olla .dat (data) tiedostoja, joissa on ohjelman tarvitsemaa dataa, sekä .dll (dynamic link library eli jaettu kirjasto) tiedostoja, joissa on myös muiden sovellusten käytettävissä olevia tietoja joita tarvitaan ohjelman käyttämiseen.

 

Tietokoneen syövereissä,

Elektronikkari