Näppäimistöjä löytyy erilaisia hyvinkin laajalti, mistä sitten tietää mikä on itselle sopivin? Pääsääntöisesti tarjolla on kalvollisia sekä mekaanisia näppäimistöjä, näiden ohella löytyy toki erikoisempiakin vaihtoehtoja, mutta pidättäydytään näiden kahden päälinjauksen välillä nyt. Erikoisemmat ratkaisut ovat joko estetiikan tai sitten käytännön sanelemia, eli näillä ei yleisesti niin merkitystä ole valintaa tehdessä ja jos on, niin silloin tämä on jo tiedossa.

Kalvollinen näppäimistö

Näppäinten alta löytyy kalvo, johon nappi alas painuessaan tekee kalvojen välille kytkennän ja lähettää näin signaalin painalluksesta eteenpäin. Kalvon ja näppäimen välistä löytyy pieni kuminen kumpi, joka toimii jousen tavoin ja pitää näppäimen irti kalvosta kunnes painallus tehdään. Mikäli kuminen tassu tai kalvo rikkuu, ei tämän korjaaminen yleensä ole kovinkaan kannattavaa, vaan ennemmin kannattaa hankkia uusi näppäimistö. Poikkeuksena toki kannettavien tietokoneiden integroidut näppäimistöt, näihin löytyy yleensä ainakin valmistajalta varaosia, minkä avulla näppäimistön voi korjata joko itse tai huoltoliikkeessä. Erillisenä näppäimistönä käytettäessä kalvollinen näppäimistö on monesti helpompi vain vaihtaa uuteen, tämä siis mikäli käytössäsi ei ole jokin erikoisempi näppäimistö kuten Logitech G15 joka on huomattavasti normaalia näppäimistöä kalliimpi.

Kalvollisen näppäimistön eduksi monesti lasketaan halvan hinnan ohella myös hiljainen näppäin ääni sekä osalla käyttäjistä on mieltymys kumisen vastuksen pehmeään tuntumaan. Kuitenkaan enemmän tietokoneella aikaa viettäville henkilöille tuo tuntuma ei monesti tarjoa parasta mahdollista kokemusta, sillä nopeasti kirjoittaessa tai pelatessa komentoja näpyttäessä tuntuma saattaa hukkua ja virhelyöntien määrä kasvaa.

Plussaa:

+ Halpa

+ Hiljainen

+ Pehmeä tuntuma

Miinusta:

- Tuntuma

- Kestävyys

- Muokattavuus

- Korjattavuus

Mekaaninen näppäimistö

Mekaanisissa näppäimistöissä jokainen painike on oma erillinen kytkimensä, joka on vaihdettavissa yksittäin. Näppäimistön tuntumaa pystyy siis muokkaamaan oman käytön mukaiseksi vaihtamalla erilaisia kytkimiä eri painikkeille ja tarvittaessa rikkoutuneen näppäimen pystyy myös helposti korjaamaan vaihtamalla kytkintä.

Näppäintuntuma on siis hyvinkin muokattavissa ja erilaisten kytkinten testaaminen ennen ostopäätöstä on vähintäänkin suositeltavaa. Mekaanisen kytkimen normaali käyttöikä on välillä 40-80 miljoonaa painallusta. Koska kytkimet toimivat mekaanisesti, tulee näistä yleensä huomattavasti isompi ääni kuin tavallisista kalvollisista näppäimistöistä. Tästä johtuen mekaanista näppäimistöä valitessa kannattaa ottaa huomioon käyttöympäristö, eli toimistoissa tai muissa paikoissa joissa ylimääräistä melua ei ole suotavaa tehdä, kannattaakin joko valita kytkimet tuntuman ohella myös ääni huomioiden tai sitten tyytyä perinteisempään kalvolliseen näppäimistöön.

Plussaa:

+ Muokattavuus

+ Kestävyys

+ Korjattavuus

+ Tuntuma

Miinusta:

- Hinta

- Ääni

Optinen mekaaninen näppäimistö

Tämä on toistaiseksi vielä vähän harvinaisempi ratkaisu, mutta valikoima on lisääntymässä koko ajan. Toimintaperiaate on periaatteessa sama kuin perinteisellä mekaanisella näppäimistöllä, oleellisena erona on kuitenkin se ettei kosketusta oteta metallisilla pinnoilla vaan käyttäen valoa. Tästä tulee etuna se, että näppäinten pinnat eivät käytön myötä pääse hapettumaan ja näppäimen vaste saadaan myös säädetty pienemmäksi. Optisilla kytkimillä reaktioaika on myös perinteistä vastinetta pienempi ja osa valmistajista on myös alkanut hyödyntämään näppäinpainalluksen syvyyttä, eli esimerkiksi autopelissä W-nappia painamalla syvempään ohjaa tämä pelissä autoa kaasuttamaan enemmän, matalammalla painalluksella ajellaan vastaavasti taas sitten "pintakaasulla".

Muuten optisilla kytkimillä varustetut näppäimistöt siis vastaavat perinteisiä ominaisuuksiltaan, eli näppäimet ovat yksittäin vaihdettavissa ja tuntuma muokattavissa vastaavalla tavalla kytkimiä vaihtamalla. Kestoikä on perinteistä näppäimistöä vielä huomattavasti pidempi, puhutaan helposti miljardista painalluksesta per näppäin.

Plussaa:

+ Muokattavuus

+ Todella pitkä käyttöikä

+ Tuntuma

+ Vasteaika

+ Korjattavuus

Miinusta:

- Hinta

- Ääni

- Varaosien saatavuus

Mitä itselläni on käytössä?

Itselläni on pitkään ollut käytössä Logitech K300 kalvollinen näppäimistö, vaihdoin edellisen Logitech G15 näppäimistön tähän kun ryhdyin käyttämään Belkin N52te keypadia. G15 oli myös kalvollinen mutta huomattavasti kookkaampi (itselläni oli v2 eli oranssi malli jossa makronäppäimiä oli vähemmän). G15 tarjosi hyvän tuntuman ja korkeat näppäinhatut, mutta Belkinin näppäintuntuma oli parempi etenkin ergonomisemman asennon vuoksi, josta syystä päädyin vaihtamaan siihen pelaamisen osalta ja tuli tarve hankkia pienempi näppäimistö hiiren ja Belkinin väliin. K300 valikoitui kokonsa puolesta siis uudeksi näppäimistöksi ja etuna tässä oli pienestä koosta huolimatta mukana oleva NumPad-näppäimistö.

Belkinistä päädyin lopulta kuitenkin luopumaan, sillä se ei soveltunut täysin kaikkien pelien pelaamisessa omaan käyttööni, vaan olisin kaivannut siihen mukaan yhden näppäinrivin enemmän ylös. Tästä johtuen olin jonkin aikaa vain K300 näppäimistön varassa, mikä taas ei tuntumaltaan täysin optimaalinen ole omaan käyttööni, etenkin paljon kirjoittaessa tai intensitiivisemmin pelatessa ei näppäintuntuma pysy perässä ja virhelyöntejä tulee.

Verkkokauppa.com sivustolta huomasinkin viime kesänä sitten Blackstorm Mech 2017 näppäimistön alennuksessa (normihinta tuolloin muistaakseni 100e ja nyt alennettu hinta oli 59,90e). Tutustuin näppäimistöön hiven ennen ostopäätöstä ja koska tuntuma vaikutti lupaavalta ja hinta oli mekaaniseksi näppäimistöksi todella edullinen, päädyin tekemään ostopäätöksen. Näppäintuntuma on todella kevyt verrattuna aiempiin kalvollisiin näppäimistöihin, kytkimet ovat verrattavissa Cherry MX Red kytkimiin ja näppäimistö on optisilla mekaanisilla kytkimilä varustettu. Mukana tuli kahdeksan vaihtohattua (nuolinäppäimet sekä WASD) ja neljä mustaa ja neljä sinistä vaihtokytkintä. Vaihtokytkimiä oli erikseen myös myynnissä, mutta näitä ei enää näy olevan tarjolla. Nyt reilun puoli vuotta näppäimistöä käyttäneenä olen ollut yhä tyytyväinen päätökseen, mutta kytkimet melkein tekisi mieli vaihtaa noihin mustiin joissa vastus on hiven vahvempi kuin mitä punaisissa. Rinnalla pidän yhä vanhaa K300 näppäimistöä niitä hetkiä varten, kun tarvitsee kirjoittaa tai pelata hiljaisemmin.

 

Näppituntumalla,

Elektronikkari