Tulipa tuossa käytä Clas Ohlsonilla ja silmiini osui Kaiutinrakennussarja nimellä oleva tuote, kyseessä siis pienen budjetin simppeli DIY (Do It Yourself eli Tee-Se-Itse) bluetooth kaiutin. Muotoilu oli klassinen kasarin boombox eli nostalgiaa lapsuudesta yhdistettynä nykypäivän elektroniikkaan. Mitä muuta aikuinen lapsi kaipaa?

Kaiutinrakennussarja

Hankinta

Tuote osui hyllyjen välejä tutkiessa silmiini jo aiemmalla kerralla, mutta tuolloin aikuistumista hehkuttava ääni sai jättämään tuotteen vielä hyllyyn. Nyt Black Friday alennusmyyntien aikaan kun tuli taas piipahdettua Clas Ohlsonin myymälässä, päätin että tällä kertaa otan tämän mukaani. Kyseessä on siis lähes impulsiivinen ostos, mitään taustatietoja en tuotteesta lukenut eikä tuotteessa ole edes kerrottuna, kuka on tuotteen valmistaja. Kaikesta päätellen kyseessä on jostain alihankintana tuotettu Clas Ohlsonin oma tuote. Edes käyttöohje ei kerro Bluetoothin versiota, eli varsin vähän tietoja on tarjolla.

Toimitus

Itsellä ei löydy Clas Ohlsonin verkkokaupan toimituksista, kun tullut tuotteet noudettua aina myymälästä.

Paketti

Varsin selkeä ja kuvaava paketointi. Nostalgisuus ja retroilu tekevät oman hienosäätönsä tuotteen myytävyydelle ja koska paketti on itsessään myös lopullisen tuotteen kotelo, ei ulkonäkö paketilla jätä paljoa arvailun varaa. Tarjolla on kahta versiota, ostamani värillinen mustalla pohjalla sekä pahvin värinen mustilla yksityiskohdilla.

IMG_20171124_221643.jpg

Käyttöönotto

Ehkä pääasiallisin syy tuotteen hankinnalle oli nimenomaan tämä osuus. Käyttöönotto vaatii omaa pientä näperrystään ja samalla antaa paremman ymmärryksen tuotteen rakenteesta. Tämän vaiheen tehneenä olen jo suunnittelemassa mahdollisia parannuksia tuotteelle, eli kunhan kaapista löydän samaa kokoluokkaa olevat vähän parempilaatuiset kaiuttimet, tulen koittamaan niiden toimivuutta tämän kanssa. Kotelossa on myös muutenkin "ylimääräistä" tilaa, eli mahdollisesti lisävahvistusta, kuulokeliitäntää, sekä muuta mukavaa lisämodausta voi halutessaan lähteä toteuttamaan.

Tässäpä vielä kuvia työvaiheista:

IMG_20171124_221743.jpg

Paketti avattuna, kaikki osat oli turvallisesti pehmusteiden sisällä kuljetusvaurioiden estämiseksi.

IMG_20171124_221921.jpg

Kaiutinkaapelien liittäminen kaiutinelementtiin

IMG_20171124_222117.jpg

Kaiuttimien liittäminen koteloon tapahtui liu'uttamalla kaiuttimet näille varattuihin koloihin

IMG_20171124_222527.jpg

Piirilevy jossa Bluetooth adaperi, liitäntäpisteet kaiuttimien kaapeleille sekä ulkopuolelle menevät äänensäätimen varsi ja LED-valo

IMG_20171124_222839.jpg

Kytkennät valmiit, patterikotelossa oli magneettinauha ja vastakappale kotelossa

IMG_20171126_192531.jpg

Valmis tuote, kotelo pysyy magneettinauhoilla kasassa, eli avaaminen onnistuu tarvittaessa helposti

Eli kaiken kaikkiaan simppeli projekti, mutta varsin viihdyttävää askaretta. Tuotteen kokoamisen jälkeen piti vielä etsiä patterit. Näitä ei ollut käsillä kasaamisen hetkellä, joten testasin ensin USB-varavirtalähdettä, mutta koska käyttö tällä ei onnistunut niin päädyin kytkemään verkkovirta-adapterin kautta ensimmäisen kokeilun virrat. Kun virta oli kytketty, tarvitsi enää puhelimesta tehdä Bluetoothille paritus ja käyttöönotto oli valmis.

Käyttö

Käyttö on varsin suoraviivaista. Äänenvoimakkuuden säätimen kun vääntää ihan alas, on vastassa pieni kynnys jonka yli kääntämällä virta sammuu. Kun virrat laittaa päälle, ottaa puhelin automaattisesti yhteyden ja alkaa toistamaan kaiuttimen kautta musiikin. Puhelun tullessa ääni katkeaa ja puhelu tulee hoitaa itse puhelimella, eli suoraan hands-free tuotteeksi tästä ei ole.

Äänenlaatu on kohtalainen, hintaansa nähden varsin hyvä. Kotelossa tosiaan on ylimääräistä tilaa, minkä vuoksi mukana tullutta USB-kaapelia on helppo säilyttää kotelon sisällä silloin, kun patterivirta on käytössä eikä USB-laturia ole käsillä. Kotelon sisään saa myös toki laturinkin pakattua. USB-verkkovirta-adapterin kautta käyttäessä huomasin, että pientä häiriöäänen (kohinan) vuotoa tapahtuu kaiuttimiin kun koskee säätimen nuppiin. Mitään riskiä siis sähköiskusta tai muustakaan vaarasta ei ole, tämä vain huomiona ettei eristys ole täysin riittävällä tasolla.

Ainoa miinus on toistaiseksi ollut, etten kahdella eri USB-varavirtalähteellä saanut kaiuttimia toimimaan. Todennäköisesti tuohon tarvitsisi katsoa joko tavallista järeämpi varavirtalähde, tai sitten tehdä pieni adapteri virransyötön väliin muuntamaan virta sopivammaksi laitteelle. Tämän tutkiminen ja kokeileminen jää melkein arvailujen varaan, jos tätä lähden yrittämään.

Jatkosuunnitelmissa on nyt ensisijaisesti katsoa, josko jossain jonkun laatikon perällä majailevat kaiuttimet tarjoaisivat paremman äänenlaadun kuin mukana tulleet elementit, sekä mahdollisesti koitan liittää mukaan kolmannen vähän vielä isomman ns. subbariksi (subwoofer) eli tehostamaan matalien äänitaajuuksien toistoa. Mielessä on myös käynyt, että tuohon voisi liittää kolmikanavaisen EQ-piirin sekä tarvittaessa pienen lisävahvistimen, jos tehokkaampien kaiuttimien käyttö ei suoraan luonnistu. Jatkokehittelystä tulnee uutta artikkelia sitten aikanaan.

Lopputulos

Mikäli haluat halvalla kohtalaisen Bluetooth-kaiuttimen, tykkäät näperrellä ja tutkia, tai jos vain haluat opetella miten nykyiset Bluetooth-kaiuttimet ovat rakentuneet, on tässä sinulle sopiva tuote joko itselle käyttöön tai vaikka lahjaksi pukinkonttiin. Normaali hinta tuotteella on 14,99e, mutta nyt tämä on vielä kirjoittamisen hetkellä alennuksessä 9,99e hintaan. Normaalilla hintalapullakaan varustettuna ei siis kyseessä ole mikään kallis investointi.

Laatu on kohtalainen, ihan yhtä tehokasta äänenpainetta en tästä ole saanut ulos kuin mitä Motonetistä ostamani noin 8e maksanut yhden kaiuttimen Bluetooth-purkki on tarjonnut. Toki koteloinnin joustavuus sekä raot antavat äänen karata omille teilleen, eikä pahvi lähtökohtaisesti ole myöskään mikään ammattimainen valinta kotelon materiaaliksi.

 

Hinta-laatu-suhde:

8/10

Käyttö:

10/10

Laatu:

7/10

Suosittelisinko:

9/10

Kokonaisarvio (keskiarvo määräytyy heikoin tulos *2 ja muut yhden kertoimella):

8,2

 

Pienellä viilauksella tuotekehittelyvaiheessa olisi tästä saatu huomattavasti parempi lopputulos, todennäköisesti vielä samalla hinnalla. Nyt jäi vähän sellainen maku paikoitellen, että voittojen maksimoimiseksi on laadusta tingitty aika paljon, kun mahdollisuus kuitenkin olisi samalla konseptilla ja vaivalla tehdä tuote vielä upeammaksi. Nytkin siis jo varsin hyvin rahansa arvoinen tuote, mutta etenkin kaiuttimien laatu jäi häiritsemään.

 

Hifistelyä euron budjetilla,

Elektronikkari

 

*** Tuotteet on hankittu omilla rahoilla omaksi iloksi, ellei toisin mainita. Mikäli jokin yritys on lähestynyt minua tuotearvion toiveen kera, mainitsen tästä erikseen ja samalla mahdolliset rahalliset etuudet mitä tästä hyödyin (tuotteen hinnan alennus jne). Kaupalliset yhteistyöt mainitaan vielä erikseen aina blogikirjoituksen otsikossa. Arvion sisältöön tai hinta-laatu-suhde-mittariin ei vaikuta mahdolliset etuudet, vaan tämä määräytyy kirjoitushetkellä tarjolla olevan julkisen hinnan tai tarjouksen perusteella sekä itse tuotteen ominaisuuksien pohjalta omalla rehellisellä näkemykselläni. ***

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan oman tuotteesi/palvelusi arvioitavaksi, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elektronikkari(ät)netti.fi