Tulipa tuossa päivitettyä puhelin uudempaan ja samalla rupesin muistelemaan uuden valintaa miettiessä, että mitä puhelimia itselläni on vuosien saatossa ollut. Vanhaa kokemuspohjaa vasten referoiden on hyvä miettiä kokemuksia ja tähän aiemmin opittuun nojaten luoda päätös uuden hankinnasta, oli kyseessä mikä tahansa hankinta. Tässäpä siis listaa kronologisessa järjestyksessä puhelimista, mitkä ovat aktiivisessa käytössäni olleet ja miksi olen näistä vaihtanut pois. Normaalisti käytän puhelinta noin kaksi vuotta, jonka jälkeen päivitän uudempaan. Poikkeuksen on tähän tehnyt Nokia 3230 joka palveli kolmen vuoden ajan.

Nokia 3110

Ensimmäinen puhelimeni. Olin yläasteella ja puoliksi omilla säästörahoillani ja puoliksi suvun sponsoroimana hankin ensimmäisen kännykkäni. Uusinta uutta oli tuolloin 5110 ja vastaavat, päädyin kuitenkin hinnan pohjalta 3110:aan, joka myös on ollut kestävin puhelimeni. Pari kertaa tämä luiskahti reisitaskusta polkupyörällä ajellessa, kerran tippui rappusten kaiteen välistä pari kerrosta alaspäin ynnä muita kolhuja, eikä mikään saanut edes kunnollista naarmua aikaiseksi.

Syy poisvaihtoon oli, että parin vuoden käytön jälkeen sain joululahjaksi uudemman puhelimen.

Nokia 3310

Kenties se legendaarisin puhelin ja ylpeänä omaanikin kannoin. Puhelimen ominaisuudet olivat aikansa huippua, tosin tuolloin oli juuri markkinoille tullut 3330 malli, mutta vaarini "salavihkaisesti" kysellessä mieltymyksistäni puhelimen suhteen totesin, ettei WAP ollut itselleni oleellinen toiminto. Jotenkin sitä kuitenkaan en osannut laskea yhteen kyselyä ja joululahja tuli täytenä yllätyksenä :)

Syy vaihtoon oli halu hankkia uudempi puhelin.

Nokia 3510

Tämän varassa menikin lukio hienosti. Puhelimeen pääsi itse siirtämään datakaapelilla musiikkia ja kuvia, joten sitäkään vähää ei tullut WAP:in ylitse tilailtua logoja tai muuta. Puhelimessa oli kumipintaiset näppäimet, jonka ansiosta oli jälleen erittäin helppoa kirjoittaa SMS-viestejä pitäen puhelinta taskussa. Tämän taidon opin 3310:n kanssa ja siitä oli sinällään hyötyä, kun tunneilla ei saanut puhelin vilahtaakaan näkyvissä tai opettaja takavarikoi puhelimen.

Vaihdoksen syynä oli halu saada puhelin, missä on värinäyttö ja kamera.

Nokia 3200

Tämä urhoollinen puhelin palveli mukanani kun kävin varusmiespalveluksen ja radiosta oli paljon iloa leireillä. Kuvausominaisuus ja aiempaan puhelimeen verrattuna huomattavasti kehittyneempi WAP-selain olivan myös miellyttävä lisä ja pari valokuvaa tuolta ajalta on jäänyt talteenkin, kuvien laatu oli mitä oli, mutta tuohon aikaan niitä kehtasi esitellä.

Vaihdoin tästä pois koska tarvitsin puhelinta, jossa pystyy käyttämään toimistosovelluksia, eli oli aika hankkia ensimmäinen "älypuhelin" (tässä kohtaa lainausmerkit vielä, koska ihan älyajassa ei kuitenkaan oltu).

Nokia 3230

Ainut Symbian, joka minulla on ollut. Tämän sain kaverin kautta vähän käytettynä ostettua, joten hankintahinta jäi halvaksi ja hyöty oli suuri. Käyttelin tätä mm. bussimatkoilla yliopistolle matkatessani, sillä tehtävät annettiin PDF muodossa jota varten latasin puhelimeen erillisen sovelluksen. Eli kiirehdin aina ruuhkabussiin jotta saisin istumapaikan, matkan aikana laskin mm. matematiikan tehtäviä luentopapereille sekä meno että paluu matkoilla.

Syy vaihtoon oli ensimmäistä ja toistaiseksi ainutta kertaa puhelimen fyysinen hajoaminen. Totaalisen rikki ei tämä puhelin mennyt ja vieläkin käyttökuntoisena tämä on pöytälaatikossa. Puhelin tippui värinähälytyksen ansiosta työpöydältäni lattialle ja näytön liitin irtosi. Koska sopivia kärkiä ei ollut ruuvimeisseliin tuolloin varalla, jouduin väkivallalla purkamaan kuoret auki jotta sain tutkittua ja korjattua ongelman. Tämän jälkeen puhelin on ollut kasassa sähkömiehen teipillä.

Nokia N900

Ensimmäinen kunnollinen älypuhelimeni ja yhäkin idealtaan paras puhelin mitä olen omistanut. Jos tämän puhelimen saisi päivitetyllä raudalla, ostaisin sen todennäköisesti heti. Puhelimessa oli Maemo 5 käyttöjärjestelmä, joka on siis käytännössä Linux-käyttöjärjestelmä ja asentamalla toisen ikkunointijärjestelmän, sai puhelimeen asennettua normaaleja Debian-pohjaisia Linux-ohjelmia. Puhelimessa on myös alta liukuva näppäimistö, mitä kaipaan yhäkin. Fyysisellä näppäimistöllä kirjoittaminen on kuitenkin niin paljon sulavampaa ja luontevampaa kuin mitä kosketusnäytöllä voi ikinä olla.

Vaihdoin tästä haikein mielin pois vain siksi, ettei puhelimelle enää aktiivisesti kehitetty sovelluksia ja puhelimen prosessori alkoi olla jo aikansa elänyt eikä jaksanut mm. Facebookin nettisivuversiota ladata enää kunnolla auki. Puhelinta säilytän yhä ja välillä yhäkin mietin, että josko sitä laittaisi SIM-kortin takaisin tähän urhoolliseen sotaratsuun jonka kertaalleen hukkasinkin illanvietossa (löytyi taksista seuraavana päivänä).

Samsung Galaxy S2 (GT-i9100)

Tästä alkoi Android-käyttäjän urani. Ensimmäiseksi Androidikseni valitsin Galaxy S2:sen lähinnä sen vuoksi, että Samsung oli silloin matkapuhelinvalmistajana kovassa nosteessa enkä halunnut ottaa ylimääräisiä riskejä vaihtaessani pois tutusta ja turvallisesta Nokiasta. Puhelin antoi hyvän ensikosketuksen Androideihin ja nykyisistä järjestelmistä ainoastaan Maemo/Meego-alustalle voisin vaihtaa, mikäli tämä vielä olisi tuettu. Muuten siis toistaiseksi vieläkin olen vannoutunut Android-käyttäjä.

Puhelimen vaihdoin uudempaan, koska vanhemmiten tuki loppuu eikä puhelimen rauta vastaa enää käyttötarvetta.

Samsung Galaxy S4+ (GT-i9506)

Koska aiempi kokemus Samsungista jätti hyvän vaikutelman, päätin ottaa silloisilta markkinoilta uusimman version valmistajan lippulaivasta. Eli kyseessä oli paranneltu versio tavallisesta S4:stä. Hinta oli vähän kovempi kuin normaaliversiolla, mutta ajattelin tämän myös tarjoavan osaltaan sitten paremmin tuen nopeammalla julkaisutahdilla ja pidemmällä aikataululla. Voi kuinka sainkaan pettyä. Puhelin sai järjestelmäpäivityksen normaaliaa S4:sta hitaammin eikä tuosta Plus-statuksesta ollut muuta iloa, kuin että pystyi sanomaan puhelimen olevan se parempi versio.

Vaihdos tuli eteen kahden vuoden käytön jälkeen samasta syystä kuin edellisenkin kohdalla. Tämän myin kaverille toimivana.

Honor 7

Koska edellisen puhelimen kanssa tuli pettymys suureen valmistajaan, eikä Samsungissa vakiona tuolloin olleet bloatware-ohjelmatkaan kiinnostaneet (ohjelmat jotka tulevat käyttöjärjestelmän mukana ylimääräisinä eikä niitä saa poistettua roottaamatta puhelinta), päätin vaihtaa Huawein Honor-brändiin. Huawei oli kohtalaisen uusi valmistaja Suomessa vielä tuossa kohtaa, mutta arvosteluja luettuani päätin tehdä jälleen loikan. Tämän puhelimen käyttö osaltani päättyi viime viikon maanantaihin, kun päivitin uudempaan. Puhelin odottaa tällä hetkellä hyllyssä tehdasasetusten palauttamista, jonka jälkeen se menee ensimmäiseksi älypuhelimeksi isoäidilleni. Tämä on tuleva yllätys hänelle, eli pidetään homma salassa vielä hetken ;)

Miksi tästä vaihdoin pois? Puhelin on vielä käyttöjärjestelmänsäkin puolesta käyttökelpoinen, mutta 16GB sisäinen muisti ei enää itselleni riitä ja muistikortille ei saa kuitenkaan kaikkea siirrettyä. Myöskin kaksoiskamera on pitkään houkutellut paremman kuvanlaadun vuoksi.

OnePlus 5T 128GB

Tästä kirjoitan lyhyesti, sillä olen työstämässä tästä omaa arvosteluaan vielä. Sen verran sanottakoon, että noin viikon käytön jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani.

Loppusanat

Näiden listattujen lisäksi käytössäni sekä kokoelmissani on ollut myös monia muita puhelimia. Nämä eivät kuitenkaan ole arkikäytössä olleet aktiivisina, eli pääasiassa ovat vain olleet osa kokoelmaa jota keräilin aikani ja sittemmin siitä hankkiuduin eroon. Joukossa oli Ericssoneja, Motorolaa, yms. Taisipa 3310 puhelimiakin olla parhaimmillaan neljä. Osaa näistä käytin "kakkosluurina" ja osa oli hetkellisessä koekäytössä vakituisen puhelimen sijaistajana. Listattuna yllä on siis ne puhelimet, jotka ovat olleet kulloinkin oma pääpuhelimeni.

Entinen puhelinkeräilijä,

Elektronikkari