Ties kuinka pitkään on kiistelty sen osalta, mikä alusta on "se oikea" pelaamiseen. Tämä siis elektronisen pelaamisen puolella, lauta- yms. peleillä on oma kannattajakuntansa ja itsekin myös niiden parissa viihdyn aika ajoin. Tässä oma näkemykseni tuohon yhä vain vellovaan kamppailuun, jonka nykyinen muoto on Playstation 4 Pro vs. Xbox One X vs. Nintendo Switch vs. PC vs. Mobiilipelaaminen (jossa oma kilpailunsa vielä Android ja iOS käyttöjärjestelmien välillä sekä kannettavien pelikonsoleiden kuten PS Vita ja Nintendo 3DS välillä).

Taustoja

Konsolimarkkinat

Tällä hetkellä valtaa pitää Playstation-konsoli, kuten jo pitkään on ollut. Xbox on pitkään ollut ainoa isompi varteenotettava kilpailija, Nintendo on lähinnä pitänyt asemansa nostalgisilla peleillä ja innovatiivisemmalla ohjauksella. Etenkin PS ja Xbox pelaajien välillä on käynnissä jatkuva kilpailu siitä, kumpi konsoleista on parempi. Tätä eripuraa lietsoo osaltaan myös se, ettei ristiinpelaamiselle konsolien välillä ole paljoa mahdollisuuksia suotu, eli pelaajat ovat vielä enemmän jakautuneet omiin kuppikuntiinsa.

PC Master Race

Tietokonepelaajat käyvät aina välillä kommentoimassa konsolipelaajien kiistoihin trollaavia kommentteja siitä, kuinka tietokoneella on mahdollista tehdä asioita joihin kumpikaan konsoleista ei kykene. Tähän vastaus on useimmiten joko mainostus jomman kumman konsolialustan eksklusiivisella pelisarjalla tai joku muu vastaava kommentti, jolla koitetaan lytätä PC-pelaajia.

Mobiilit

Mobiilipuolella on tosiaan kannettavia pelikonsoleita, joiden käyttäjät harvemmin mitään netissä huutelevat, sekä matkapuhelimet, joiden käyttäjien välillä on hyvinkin vahvat kuppikunnat. Matkapuhelimien kuppikunnat ovat siis pelaamisesta riippumattomia, mutta tämä aspekti nostetaan aina pelaamisesta puhuttaessa esiin.

Miten itse pelaan?

Itselläni pääasiallinen pelaamisen alusta on PC, vaikkakin Nintendo 8-bittinen sekä Playstationit 1, 2 ja 3 löytyvät myös. PC puolella itseäni viehättää laitteiston päivitettävyys sekä muokattavuus. Myös suuri indiepelien (pienien tuntemattomien peliyhtiöiden pelit) markkina ja MMO-genrejen yleisyys (Massive Multiplayer Online eli valtaisien määrien yhtäaikaisten pelaajien pelit) ovat osaltaan syynä viehtymykseen. Nintendo 8-bittisellä tulee pelailtua joskus nostalgia hengessä, samoin kuin PS 1 ja 2 konsoleilla, PS 3:lla pelailen silloin kun haluan kasuaalimmin vain pelailla jotain sohvalla makoillen.

Mikä siis on oma näkemykseni, mikä on oikeaa pelaamista?

Mielestäni kaikki pelaajat ovat oikeita pelaajia. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa alustaa, eikä yhtä ainoaa oikeaa peliä, eikä edes peligenreä, mitä pelata. Jos kaikki pelaisivat tietokoneella, eikä konsoleita olisi olemassa, olisi pelivalikoima paljon rajoittuneempi, koska osa innovaatioista pelikehityksessä on kummunnut nimenomaan konsolipuolelta jossa pelin kontrollointi on rajoittunut PC:tä huomattavasti pienempään painikemäärään. Tämän lisäksi myös esimerkiksi kilpa-autoilu on mielestäni mukavampaa konsolilla, koska nopeuden tuntu on isommalla ruudulla huomattavasti tehokkaampi ja peliohjaimella on miellyttävämpi ohjata autoa kuin näppäimistöllä.

Mobiilipelaajia, joita internetrollit etenkin tykkäävät syrjiä, on etuutena se, että pelaamaan pystyy missä ja milloin vain. Mobiililaitteilla tulee myös omia pelimekaniikkakehityksiä, joista osa voi kummuta myös PC- sekä konsolipuolelle. Itsekin toisinaan pelailen esimerkiksi Rovion Angry Birds pelisarjan pelejä innokkaasti.

Oma haaveeni on jo pitkään ollut, että sekä konsolipelaajat että PC-pelaajat pääsisivät kaikki samoille palvelimille pelaamaan keskenään ja mobiililaitteiden yleistyttyä mukaan tuotaisiin myös "ylläpitoon" soveltuvia mobiiliosioita, joissa esimerkiksi siis MMORPG-pelien (Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli) huutokauppoja sekä pienempiä toimintoja (kuten kalastus sekä varusteiden luonti esimerkiksi craftaamalla) pääsisi tekemään mobiililaitteella, eli itsessään "peliajan" valitulla alustalla voisi tehokkaammin hyödyntää pelissä etenemiseen.

 

Glorious PC Gaming Race -merkkisellä näppäimistön rannetuella varustettuna, eri alustoja silti syrjimättä,

Elektronikkari