Aiemmin on otettu katsantoa siihen, miten tietokonetta saadaan kasattua budjetilla. Kun kone on kasassa, on aika ruveta kartuttamaan pelikokoelmaa. Osassa oheisia verkkokauppoja löytyy myös konsoleille pelejä, mutta pääasiassa keskitytään nyt kuitenkin tietokonepelaamiseen.

Pelialustat

Ennen itse kauppoihin tutustumista, otetaan pikainen katsaus yleisimpiin launchereihin, eli minkä kautta nykyisin tietokoneella pelit käynnistetään. Tunnetuimpana näistä on toki Steam, tämän lisäksi merkittäviä julkaisijakohtaisia launchereita ovat EA:n Origin, Ubisoftin uPlay sekä Blizzardin Battle.net. Steamin kautta löytyy suurin osa markkinoilla olevista peleistä ja jos ostat pelin joko perinteisestä pelikaupasta kotelon kera tai verkkokaupasta pelkkänä lisenssiavaimena, todennäköisimmin tämä on ladattavissa Steamin kautta aktivoimalla. Origin, uPlay ja Battle.net keskittyvät kyseisten pelivalmistajien omaan tuotantoon.

Steam

Steam on pelikehittäjä Valven tekemä launcheri eli käynnistysohjelma, jonka kautta on jakelussa nykyään monet muiden kehittäjien peleistä ja suuri indie-pelejä kehittävä yhteisö on myös löytänyt tämän sovelluskaupakseen. Steam myy pelejä julkaisupäivästä lähtien listahinnoilla, mutta on tullut varsin tunnetuksi alennusmyynneistään (mm. Steamin jouluale). Helpoin tapa kytätä haluamiaan pelejä Steamista on lisätä peli toivelistalle ja ottaa päälle sähköposti-ilmoitukset siitä, kun toivelistalla oleva peli tulee alennukseen.

GOG

GOG eli Good Old Games keskittyi alun perin vanhoihin peleihin joista tehtiin nykyisille tietokoneille soveltuvia versioita eli "porttauksia". Yhäkin suosituimpien pelien listalla on iso osa vanhoja pelejä, osa yhdeksänkymmentä luvun alusta asti. Etenkin jos retrompaa pelimuistoa haluaa herätellä nostalgiabuumissa, kannattaa tarkistaa GOG:n valikoimasta löytyisikö suorilta toimivaksi käännetty versio.

Humble Bundle

Vaihtuvia kampanjoita hyväntekeväisyyden vuoksi. Halvimmillaan bundlen voi ostaa eurolla ja lisäsisältöä saa pakettiin mukaan sitä mukaa, mitä enemmän on valmis maksamaan. Tarjolla on myös pelikauppa, jossa löytyy hyviä alennuksia myös. Aktiivisimmille pelaajille on myös kuukausittainen buldle, tämän tilaamalla saa $12 hintaan joka kuukausi uuden setin pelejä. Suosion kasvettua nykyään on tarjolla myös kirjallisuutta samalla tapaa, eli muutaman kirjan saa jo eurolla ja isompi paketti aiheesta maksaa portaittain enemmän.

G2A ja G2Play

Nämä molemmat ovat hakusivustoja tarjouksille, joihin pienemmät pelilisenssien jälleenmyyjät voivat listata tuotteitaan. Etenkin sen jälkeen, kun jossain on ollut isompi alennusmyynti jonkun pelin osalta, on odotettavissa isompia kauppoja vähän vielä halvempia hintoja peleille. Tämä on etenkin silloin kätevää, kun esimerkiksi jokin peli on myynnissä 60€ hintaan ja siitä on hetkellisesti ollut -50% alennus jota et kerennyt hyödyntämään.

Edit // Sain näiden osalta palautetta, jonka tarkastin oikeaksi. Eli kyseisillä sivustoilla on aiempaa käsitystäni huomattavasti enemmän rikollista toimintaa, jonka vuoksi en voi näitä itse enää suositella ja osaltani laitan myös, ainakin toistaiseksi kunnes tilanne mahdollisesti korjataan, boikottiin. Syy boikotille on se, ettei sivustojen ylläpitäjät tee aktiivisesti toimenpiteitä (ainakaan riittävällä tasolla) tämän estämiseksi. Luottokorttitietoja varastavat rikolliset ostavat pelilisenssejä, jotka sitten jälleenmyyvät sivustojen kautta, aiheuttaen luottokorttiyhtiöiden kautta chargeback vaatimuksia pelituottajille. Pahimmillaan tämä toiminta on ajanut pienempiä yhtiöitä konkurssiin. Tarkemmin aiheesta voit lukea esimerkiksi TotalBiscuitin kirjoituksesta täältä.

Kivijalkamyymälät

Perinteisiä kivijalkamyymälöitä ei tule myöskään unohtaa. Näistä voi löytyä etenkin käytettynä todellisia helmiä pilkkahintaan ja yleensä palvelu alan liikkeissä on asiansa osaavaa ja myyjät osaavat todennäköisesti suositella aina jotain uutta pelattavaa jos pelihylly on jo käytynä läpi. Tässä esimerkkinä pari:

VPD

Osa VPD:n toiminnasta pyörii Ahvenanmaalta, mistä johtuen näissä tuotteissa on myös hinnassa huomioitu verotus.

Game House

Game House on pitkän linjan Tamperelainen pelikauppa, jonka valikoimista löytyy pelit sekä konsolit laidasta laitaan.

Puolenkuun Pelit

Fyysinen kauppa löytyy Tampereelta ja Lahdesta, PC- sekä konsolipelien ohella kattava valikoima keräilykortti-, lauta- ja figuuripelejä.

Lukijoiden suositukset

Green Man Gaming

Virallinen jälleenmyyntisivusto, jossa vaihtuvia tarjouksia eri peleistä. Itselleni vielä tuntematon, mutta mitä tutustuin ennen listaukseen lisäämistä, vaikuttaa lupaavalta ja tulen tarkistamaan jatkossa täältä myös tarjonnan.

Loppusanat

Kivijalkamyymälät ovat oivia paikkoja silloin, kun haluaa hypistellä pelejä miettiessään seuraavaa peliä. Toki Youtuben kautta ja vaikka Twitchistä voi katsella pelivideota, mikä kertonee enemmän kuin itse paketti pelin sisällöstä, mutta ainakin itselläni on toisinaan myös tahto ostaa pelejä fyysisinä kopioina hyllyyn koristeeksi. Myös ennakkotilaaminen on usein mukavampaa kivijalkaliikkeen kautta, etenkin jos tahtoo ostaa jonkin harvinaisemman keräilyversion julkaisusta.

Hintatietoinen kuluttaja (eli nyt vuorossa Sniidun spesiaali) vertailee pelin hintaa useammasta kohteesta ennen lopullista ostopäätöstä. Myös pitkäjänteisyys kantaa monesti hedelmää, etenkin jos esimerkiksi jouluun ei ole enää pitkä aika. Joulu, kesälomakausi, syys- ja hiihtoloma, Halloween, Black Friday, ynnä muut juhlapyhät aktivoivat etenkin Steamia, mutta myös toki muita, pelikauppoja alennuksiin. Eli jos sinulla ei ole tulenpalava kiire päästä pelaamaan peliä, kannattaa odottaa seuraavaan alennuskauteen ja pitää ilmoitukset päällä jokaisesta kaupasta mitä keksit.

Jos jokin oleellinen pelikauppa unohtui, laita kommenttia ja lisäilen listaan :)

 

Super Marion läpipelanneena ennen lukutaitoa,

Elektronikkari