Viime viikolla pohjustin tätä artikkelia. Eli tuli jälleen aika vaihtaa puhelinta uudempaan ja nyt avaan perusteluita valinnalleni, joka pitkän ja perusteellisen pohdinnan jälkeen on OnePlus 5T 128GB (linkin takana ainoa Suomessa toimiva jälleenmyyjä).

Vaihtoehdot

Tottakai puhelimelle oli vaihtoehtoja ja kävin useamman lävitse. Alkuperäisinä kriteereinä oli hyvä akkukesto, iso näyttö, tarkka kamera, 128GB sisäinen muisti ja teknisten ominaisuuksien pitää olla hyvät. Puhelimessa tulee myös olla 3,5mm kuulokeliitäntä, sillä harrastuneisuuden vuoksi käytän paljon analogisia äänilaitteita. Vaihtoehdoista löytyi kolme puhelinta joiden välillä valita: Honor 9 Premium, Huawei P10 Plus ja OnePlus 5T. Teknisempi vertailu näiden kolmen väliltä löytyy GSMArenasta.

- Honor 9 Premium

Puhelimessa on hyvä kamera, akkukesto ja edellinen puhelin oli Honor 7. Aiempi kokemus jätti loppuviimen Honorista hyvän jälkimaun suuhun, alussa koin pientä karvautta kun Twitterin kautta tiedustelin uuden Androidin OTA (Over the Air eli verkon yli) päivityksestä. Tällöin vastaus oli, että tämä tapahtuu vain Länsi-EU:lle eli itäisellä puolella joutuu itse lataamaan ja asentamaan päivityksen. Tästä meni kuukausi pari ja päivittys tulikin verkon ylitse. Sittemmin opin luottamaan Huawein sekä Honorin toimintaan, mutta juuri Samsungista huonojen kokemuksien takia vaihtaneena, ei tämä luonut parasta ensivaikutelmaa. Tämä puhelin tuli vaimolleni käyttöön, mutta itseltäni tipahti karsintalistalta ensimmäisenä finaalikolmikosta.

Syy putoamiselle oli pienin näyttö jonka suojaus on vain Corning Gorilla Glass 3.

- Huawei P10 Plus

Suuri näyttö, hyvä akku ja perusversiosta pari työkaveria suosittelijana. Tämä oli vielä puhelimen valinta päivänä mahdollinen valinta, eli hyvin tiukille päästiin voittajan kanssa. Puhelin on teknisesti hyvinkin samankaltainen kuin Honor 9, molemmissa on sama prosessori sekä näytönohjain ja kameratkin ovat hyvin lähellä toisiaan. Käyttöliittymänä toimiva Emotion UI on myös tuttu ja aiemman puhelimen kanssa siihen tykästyin. Plussana voittajaan nähden on myös muistikorttipaikka.

Miinusta puhelin sai kuitenkin heikommasta näytön ja rungon suhteesta, eli P10 omaa isommat reunukset ja fyysisesti pienemmän näytön vaikka ulkomitoiltaan kyseessä on hyvinkin samankokoinen puhelin kuin 5T. Myös Malin näytönohjaimista on itsellä tullut vähän huono kokemus, lähinnä sen vuoksi että rasituksen alla on aiempi puhelin lämmennyt hyvinkin paljon.

OnePlus 5T 128GB

Voittajaksi lopulta selviytyi OnePlus, puhelinvalmistaja jota minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla. Tässä vähän tarkemmin perusteluita valinnalle.

Näyttö

Suuri 6,01 tuumainen näyttö, joka peittää 80% etupuolesta, on iso plussa. Laitteessa ei ole edessä fyysistä painiketta, jonka puuttumiseen olen jo tottunut Honor 7:n kanssa. Näytön tarkkuus 2160x1080 häviää vähän P10:lle jossa tarkkuus on jopa 2560x1440 pikseliä, mutta mobiililaitteella tuo 5T:n tarkkuus riittää mainiosti, ainakin toistaiseksi, itselleni. Myös Corning Gorilla Glass 5 on ollut lupaavan kestävä, eli näytön halkeamisesta ei pitäisi niin suurta pelkoa olla.

Akku

Akun koko on Honor 9:n tasolla, 9:ssä akku on 3200mAh ja 5T:ssä 3300mAh, siinä missä P10:ssä akun koko on jopa 3750mAh. Käytännön testeissä kuitenkin OnePlus on näistä ollut kestävin, eli käyttötunteja pitäisi tulla enemmän.

Käyttöliittymä

Emotion UI oli raikas tuulahdus itselleni Samsungin käyttämän TouchWiz UI:n jälkeen. EMUI kuitenkin omasi joitain piirteitä, mistä en niin paljoa tykännyt. Yksi näistä oli sovellusten jatkuva virranoptimointi, mikä tarkoitti käytännössä ongelmia esimerkiksi pikaviestien vastaanottamisessa, jos optimointia ei kytkenyt sovelluksen kohdalta pois. Tämän jälkeen tuli ilmoituksia virrankulutuksesta, joka tarvitsi erikseen säätää pois vielä.

Oxygen OS on pitkään kiinnostanut vaihtoehtona, sillä tämän ideologia pohjaa CyanogenModiin, joka on yksi suosituimpia vaihtoehtoisia käyttöliittymiä mitä Androideille on tehty. Myös Oxygen OS:n lähes puhdas Androidmaisuus on suuri plussa, sillä tämä monesti tarkoittaa pienempää viivetät uuden Androidin kääntämisessä omalle alustalle.

Kamera

Puhelimen takakamera on kaksoiskamera, joista toinen on 20M ja toinen on 16M kooltaan, tämän johdosta kuvat ovat hyvinkin tarkkoja ja eläväisiä. Etukamerana on myös 16M tarkkuudella oleva kamera, jonka ansiosta selfiet onnistuvat myös hyvällä laadulla. Tarkennettakoon nyt sen verran, että itsestäni näitä en juurikaan ota, mutta vapaapäivisin lähettelen vaimolle selfieitä joissa olen pojan kanssa silloin kun vaimolla on työpäivä.

Finaalikolmikosta koin vertailukuvien pohjalta, että OnePlussan kamera olisi paras, tai ainakin itseäni miellyttävin.

Rauta (eli prosessori, näytönohjain ja käyttömuisti)

Finaalikolmikko oli hyvin lähellä toisiaan numeraalisesti. Suurin ero tuli osien valmistajassa OnePlussan ja Huaweiden välilllä ja käyttömuisti oli OnePlussalla 8GB ja kilpailijoilla 6GB. Tämä loi tiukan kilpailun sekä vertailun, lopulta vaihto Malista näytönohjaimena Adrenoon oli yksi vaikuttimia lopullisen päätöksen kohdalla. Edellinen Adreno oli itsellä Samsungin Galaxy S4+:ssa ja tämä teki vaikutuksen tuolloin.

Muokattavuus

OnePlus on käyttöehdoissaan sallinut laitteen roottaamisen, joka on itsessään jo maininnan arvoinen ominaisuus. Itse en vielä ole kerinnyt tätä toimenpidettä harjoittamaan, mutta kyseessä on siis toiminto jolla avataan laitteen käyttöympäristö täysin oikeuksin muokattavaksi. Normaalitilassa Androidia käytetään rajoitetuilla oikeuksilla, eikä pääsyä esimerkiksi kaikkiin tiedostoihin ole. Tavalliselle käyttäjälle ei tällä ole niinkään väliä, mutta itselläni on pidempään ollut tarkoituksena lähteä tutkimaan tarkemmin Androidin rakennetta ja ylipäätään roottaamista. Ensimmäiseen kokeiluun tulen kuitenkin käyttämään jotain vanhempaa puhelinta.

Normaalisti roottamisen myötä laitteen takuu umpeutuu, sillä rootatulla laitteella on mahdollista saada paljon pahaa aikaa laitteistolle. Itse en kuitenkaan pidä siitä ajattelutavasta laitevalmistajilla, että käyttäjällä ei ole oikeutta laitteeseensa täysin, vaan käyttäjälle annetaan vain osittaiset oikeudet ostamansa laitteen hallinnoimiseen. Eli vaikka en ikinä tuota puhelinta roottaisi, olen tehnyt ostopäätökselläni myös kannanoton tämän oikeuden suhteen.

Lopputulos

Kaiken kaikkiaan nyt kahden viikon käytön jälkeen olen erittäin tyytyväinen valintaani. Puhelimen näyttö oli suojattu kalvolla valmiiksi ja paketissa tuli myös silikoninen suojakuori puhelimelle. Molemmat ovat yleensä ensimmäisenä hankintalistalla uuden puhelimen myötä, eli pisteet OnePlussalle siitä, että ovat huomioineet nämä valmiiksi. Dash Charge -lataus on myös tehnyt vaikutuksen, noin puolessa tunnissa saan akkua ladattua sen verran mitä sitä normaalisti päivän aikana kuluu. Muistikorttipaikkaa kaipaan lähinnä tottumuksen vuoksi, 128GB on kuitenkin hyvin paljon tallennustilaa ja käytössäni on tällä hektellä kolme eri pilvitallennuspalvelua ja kulutusmedia tulee streamattua, eli tilaa tarvitsen vain omille kuville, videoille sekä äänityksille sovellusten ohella.

 

Hinta-laatu-suhde:

9/10

Käyttö:

10/10

Laatu:

10/10

Suosittelisinko:

10/10

Kokonaisarvio (keskiarvo määräytyy heikoin tulos *2 ja muut yhden kertoimella):

9,6

 

Ainoastaan hinta on vähän kova. Vertailuympäristössään eli puhelinmarkkinoilla ylipäätään hinta ei ole kova kun katsoo muiden lippulaivojen teknisiä ominaisuuksia suhteessa hintaan, mutta myöskään loppuunsa asti tingitty tuo hinta ei ole. Voin siis täydellä sydämellä suositella OnePlus 5T 128GB version hankkimista, mikäli haluat oikeasti hyvän ja tehokkaan puhelimen.

Tässä vielä vertailun vuoksi rinnakkain OnePlus 5T (128GB 559e), iPhone X (256GB 1349e) ja Samsung Galaxy Note8 (64GB 1029e). Vertailukohteeksi valitsin kaksi tämän hetken markkinoiden suosituinta ja arvosteluissa pärjännyttä puhelinta, hinnat ovat Elisan hinnat laitteille jotta hintavertailu olisi järkevässti verrattavissa (yksinoikeus OnePlussan myynnissä Suomessa).

 

New phone, who dis?

Elektronikkari

 

*** Tuotteet on hankittu omilla rahoilla omaksi iloksi, ellei toisin mainita. Mikäli jokin yritys on lähestynyt minua tuotearvion toiveen kera, mainitsen tästä erikseen ja samalla mahdolliset rahalliset etuudet mitä tästä hyödyin (tuotteen hinnan alennus jne). Kaupalliset yhteistyöt mainitaan vielä erikseen aina blogikirjoituksen otsikossa. Arvion sisältöön tai hinta-laatu-suhde-mittariin ei vaikuta mahdolliset etuudet, vaan tämä määräytyy kirjoitushetkellä tarjolla olevan julkisen hinnan tai tarjouksen perusteella sekä itse tuotteen ominaisuuksien pohjalta omalla rehellisellä näkemykselläni. ***

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan oman tuotteesi/palvelusi arvioitavaksi, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elektronikkari(ät)netti.fi