Tervetuloa toiseen osaan tietokoneen huollosta, eli tällä kertaa keskitytään tietokoneen sielun elämään sekä sen hyvinvointiin. Järjestelmän huoltaminen ja ylläpitäminen on ajankohtaista viimeistään silloin, kun käyttö alkaa olemaan tahmaavaa ja toiminnoissa ilmenee ongelmia (kaatumisia, jäätymisiä, yms).

Päivittely - Ei sillain voivottelevasti

Jostain syystä järjestelmän päivitykset koetaan yleisesti riesana, ainakin omien havaintojeni mukaan. Kuinka moni tunnistaa itsensä tilanteessa, jossa tietokoneen käynnistyessä tulee iänikuinen Javan kehoitus päivitykselle ja sen asentamisen sijaan tämä klikkaillaan ruksista piiloon tai raahataan muuten sivuun (poissa silmistä, poissa mielestä)? Okei, onhan se toki raskasta pidemmän päälle kun joka käynnistyksellä tulee jokin päivityskehotus tai vastaava. Valitettavasti päivityksien asentelurumba pitäisi vain aina jaksaa tehdä, tämä auttaa osaltaan tietokoneen toimivuudessa ja vielä suurempana koen itse tietoturvan näiden kannustimena. Mikään ei ole haittaohjelmistojen tehtailijoille herkullisempaa kuin käyttää vanhaa haittaohjelmaa, joka vielä toimii koska käyttäjät eivät jaksa asentaa päivityksiä ajantasalle.

Tietoturvan ohella siis päivitykset myös tuovat mukanaan toiminnallisuutta parantavia ja nopeuttavia ominaisuuksia. Monesti ohjelmistojen ominaisuuksia tuodaan ensin julki ja vasta tämän jälkeen päivityksillä vakautetaan ja kevennetään toimintaa. Tämä tulee halvemmaksi ja helpommaksi tavaksi kuin tehdä perusteellinen testaus ennen julkaisua, sillä diversiteetti kokoonpanoissa on niin suuri, ettei kaikkien kombinaatioiden tutkimista ja testausta voi edellyttää keneltäkään.

Moppi ja harja eli ohjelma nimeltään CCleaner

Piriformin tuottama ja ylläpitämä CCleaner on uskollinen tietokoneen siivousohjelma, jonka käyttöä suosittelen puhtaasti (pun intended). Ensimmäisellä käyttöönottokerralla kannattaa käydä valikot läpi ja valita mitkä ominaisuudet haluaa siivota ja mitkä jättää, oletusasetukset ovat toki hyvät ja sopivat useimmille, mutta hyvä se on ainakin vilkaista että mitä ohjelma aikoo tehdä. Ilmaisversiossa on kaksi oleellista toimintoa, Cleaner ja Registry.

Cleaner

Tällä toiminteella ohjelma skannaa tietokoneen läpi turhista väliaikaistiedostoista ja muista tarpeettomista tiedostoista, jotka ovat jääneet tietokoneen muistiin kummittelemaan. Mikäli puhdistusta ei ole koskaan tehty, voi ensimmäisellä kerralla vapautuva datan määrä olla aika mittava, voidaan puhua helposti gigatavuissa tyhjentyvän datan määrässä ja mitään oleellista ei poistu.

Registry

Rekisteri on tietokanta Windows käyttöjärjestelmälle, jonka kautta moni toiminto reitittyy kun ohjelmat haluavat tietoa sieltä sun täältä. Rekisteri toimii siis vähän kuin karttana matkalla tiedosta toiseen ja tänne tulee paljon turhaa dataa. Ongelma turhassa rekisterimerkinnässä on se, että osaltaan se myös hidastaa toimivuutta kun kartta on täynnä umpikujia ja virheellisesti merkittyjä katuja.

Kevätsiivous eli käyttöjärjestelmän uudelleenasennus

Toisinaan tulee vastaan tilanne, kun enää ei oikein millään meinaa tietokone jaksaa toimia vaikka raudan pitäisikin vielä käyttökelpoista olla. Rauta tarkoittaa siis tietokoneen fyysisiä osia. Tämä usein johtuu siitä, että vaikka Windowsia kuinka huoltaa, onnistuu se silti rikkoutumaan ajan myötä ja tällöin on edessä uudelleenasennus ainoana korjaavana keinona. Microsoftin oma tukikin on suositellut, että käyttöjärjestelmä tuli asentaa uudelleen laitteeseen kerran vuodessa jotta käyttökokemus olisi mukavaa (en löydä tähän linkkiä enää, joskus oli arkistoissa jemmassa ja hyvin syvällä siellä varmaan jossain vieläkin on).

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokoneelta tyhjennetään kaikki tiedot mitkä ovat C: aseman alaisuudessa ja asennetaan ne sinne uudelleen. Tähän tarvitset asennuslevyn tai muun median ja vähän osaamista, tai sitten tutun nörttipojan joka hoitaa homman pikkurahalla. Toki myös ammattilaisilta saa tähän apuja, mutta hinta voi olla kova. Nopealla Googletuksella hintahaarukaksi näyttäisi tulevan 60-120e ja hakutuloksien joukossa oli monta itsepalvelukanavaa tarjolla ilmaisine ohjeineen, myös videoiden kera.

Ennen käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta, tarvitsee KAIKKI omat tiedostot ottaa talteen ja tästä on vastuussa loppukädessä vain ja ainoastaan tietokoneen omistaja. Eli kaikki valokuvat, dokumentit, videot, sähköpostien varmuuskopiot, ihan siis oikeasti kaikki tulee olla otettuna talteen, sillä muuten nämä häviävät bittiavaruuteen josta niitä ei takaisin saa. Jo pelkästään tämän vuoksi kannattaa viimeistään uudelleenasennuksen yhteydessä osioida kovalevy siten, että kaikki oma data säilytetään D: asemalla ja C: asema on vain ja ainoastaan käyttöjärjestelmälle sekä oleellisimmille ohjelmille. Tähän aiheeseen tullaan vielä jossain kohtaa palaamaan ja syventämään näkemystä, miten kannattaa osioinnit tehdä ja miten siirretään vakiodatakansiot (Users/Käyttäjät, TEMPit, yms) toisaalle.

Sniidun Spesiaali: Miten wanhakin romu jaksaa vielä

Luonnollisessa tilassaan Windows on oikeasti täynnä ihan kaikkea turhaa. Tämä asentuu väkisin sisään ja vakiosovellukset (esim. explorer.exe ikkunointiin ja tiedostojen selaukseen) ovat resurssisyöppöjä. Tässä pari ohjelmaa, minkä avulla tietokoneen resursseja saa vapautettua huomattavia määriä (opetellessa käyttöä todennäköisesti liikaakin) ja joiden avulla vanhempikin tietokone jaksaa pyörittää uudempaa Windows alustaa.

NTLite

Itse olen käytellyt tämän edeltäjää, nLite nimistä ohjelmaa, pitkään tyytyväisenä. Hetkeen aikaan ei enää näin rajulle kevennykselle ole ollut tarvetta ja ajanpuutteen vuoksi en ole projektina lähtenyt tätä suorittamaan. nLite eli tuo edeltäjä oli Windows XP käyttöjärjestelmän kulta-aikana lyömätön työkalu jolla saatiin kaikki turha karsittua käyttöjärjestelmän asennuksesta pois ja tilalle tärkeät ajurit ynnä muut, lopputulos oli usein sisäänrakennettujen ajurien ja päivitysten kanssakin alle puolet alkuperäisestä. Tähän kun yhdisti Portable-ohjelmat (eli ohjelmat joita ei tarvitse asentaa vaan ne toimivat suorilta vaikka USB-muistitikulta), oli käyttöjärjestelmän uudelleenasennus helppoa sekä nopeaa. Tätä tulikin tehtyä useampi kerta vuodessa parhaimpina aikoina.

Blackbox for Windows

Itse käyttelin tästä BBClean versiota (BBLean johdannainen), joka ei enää ole tuettu. Uusin ylläpidetty versio näkyy olevan nykyään BBZero, jonka testailu tarkoituksena itsellä jossain kohtaa. Blackbox on Linuxista tuttu työpöytäympäristö joka on tuotu Windowsille shell-korvikkeeksi. Tämän myötä siis ikkunointi, valikot ja muut osat vaihtuvat huomattavasti kevyempiin. Lisättynä bonuksena on helpolla scriptillä tehtävät muokkaukset, joiden avulla työpöydästä saa täysin oman näköisensä.

Explorer++

Normaalia kansiohallintaa kevyempi ja tehokkaampi versio. Käyttöperiaate on lähellä tuttua ja turvallista, tähän kuitenkin ehkä näkyvimpänä lisänä on tuotu mukaan internetselaimista tutut välilehdet.

Linux

Suurin osa ihmisistä tulisi oikeasti toimeen Linux-käyttöjärjestelmällä, eikä hetken päästä huomaisi edes mitään eroa entiseen. Linux on pääsääntöisesti kevyempi ja vakaampi ympäristö, etenkin kun vähän tutustuu eri versioihin ja tekee sen pohjalta valinnan siitä, mikä on itselle paras vaihtoehto. Lähtökohtaisesti itse suosittelen Debianista rolling release versiota, eli sitä järjestelmää minkä päälle mm. Ubuntu on rakennettu. Rolling release tarkoittaa, että suuremmat päivitykset tulevat suoraan ilman isompaa käyttöjärjestelmäpäivitystä käyttöön, eli entistä vaivattomampi kokemus. Linuxin ihmeelliseen maailmaan on tarkoitus syventyä myöhemmin tarkemmin tässäkin blogissa :)

 

IT-tukena kakkosnelosen tapaan,

Elektronikkari