Aluksi seurasin uutisia netistä käymällä uutissivustoilla katsomassa, onko tullut mitään mielenkiintoista. Tästä johtuen yleensä pidin erillisillä välilehdillä haluamiani sivuja auki ja päivitin näitä tarpeen tullen. Jossain kohtaa opin, mikä on RSS (Really Simple Syndication eli verkkosyötemuoto jossa päivitykset lähetetään tilaajalle ilman erillistä päivityspyyntöä) ja rupesin käyttämään tätä. Lukijana käytin Google Readeria, jonka tuki päättyi 2013 ja jouduin etsimään uuden korvaajan.

Feedly

Vaatimuksena uudelle lukijalle oli selkeä ja miellyttävä käyttöliittymä sekä mobiililaitteille oma sovellus. Vertailin vaihtoehtoja ja kokeilin joitain sovelluksia käytännössä kunnes päädyin Feedlyyn. Plussana oli nopea ja selkeä toimivuus, ilmaisuus sekä älypuhelinsovellus. Käyttöliittymä muistutti osin aiempaa Google Readeria, joten vaihto uuteen oli kohtalaisen helppo.

Käyttötarkoitus

Kerään erinäisiä uutis- sekä viihdelähteitä ja lisäilen niidä syötteisiin sitä mukaa kun jotain kiinnostavaa tulee vastaan. Tällä tavalla seuraan erinäisiä uutissivustoja, blogeja ja viihteen vuoksi myös verkkosarjakuvia. Syötteen sisältö on tavallaan siis samantyylinen kuin paksun uutislehden, sisällön ja "paksuuden" vain voi itse päättää. Myöskin uutiset ovat painotuoreita eikä uusimmista asioista tule luettua vasta päivää myöhemmin.

Yksittäisten uutissivustojen seuraaminen on osaltaan osoittautunut työlääksi, sillä uutisvirta on tällöin hyvinkin suuri. Tästä johtuen olen valikoinut erinäisiä uutisia kokoavia sivustoja sekä tarkemmin omaan mielenkiintooni osuvia uutislähteitä syötteeseen ja karsinut turhempia pois. Yksi itselle oleellisimpia uutislähteitä on jo pitkään ollut Slashdot, kyseiselle sivulle käyttäjät kirjoittavat tiivistelmiä uutisista ja linkkaavat lähteet tekstiin mukaan. Yleensä jo itse lyhennelmä kertoo oleellisimmat asiat, tämän lisäksi voi tietoutta aiheesta syventää lukemalla käyttäjien kommentteja sekä itsessään alkuperäisen artikkelin.

Käyttö

Käyttö on hyvin yksinkertaista, kunhan on uutislähteet saanut alulle. Ensin on siis kerättävä ja etsittävä kohteita, joiden aktiivinen seuraaminen kiinnostaa itseä, tämän jälkeen näistä kaikista tulee syötteet palveluun. Itselläni on tällä hetkellä 30 aktiivista lähdettä ja 10 mitkä eivät ole pitkään aikaan päivittyneet. Jälkimmäiset ovat seurannassa sen vuoksi, josko vielä aktivoituisivat.

Käytännössä aina sopivan hetken tullen avaan sovelluksen ja luen otsikot. Kun mielenkiintoinen otsikko sattuu kohdalle, avaan ja luen artikkelin. Jos vastaan tulee mielenkiintoinen artikkeli, mutta juuri sillä hetkellä ei ole sen lukemiseen aikaa paneutua, tämän voi tallentaa myöhempää lukemista varten.

Lisään ja vähennän seurattavia kohteita mielenkiintojen sekä elämäntilanteen mukaan, pyrin pitämään syötemäärän sellaisena että kerkiän seuraamaan sisällöt eikä lukemattomia artikkeleita kerry jonoksi. Feedly myös korostaa artikkeleita, jotka ovat saavuttaneet suosiota tai ovat muuten huomioimisen arvoisia. Osin tämä pohjautuu muiden käyttäjien kerryttämään dataan ja osin taas omaan käyttötapaasi, ainakin sen pohjalta mitä olen tätä seurannut. Tätä kirjoittaessa kävin tarkistamassa ja näin ainakin Wikipedia näyttäisi tämän vahvistavan, lähdeartikkelia tosin ei enää löydy.

 

Uutisvirrassa, niin myötä- kuin vastavirtaan uiden,

Elektronikkari