Lisää sanakirjaa vuorossa, aiemman osan löydät täältä Vol 1.

Synkronointi

Synkronointi tarkoittaa sitä, että tiedot yhdenmukaistetaan kahden tai useamman laitteen/järjestelmän välillä. Ehkä helpoin esimerkki, jolla tätä selittää, on digitaalinen kalenteripalvelu jonka Google tarjoaa (Google Calendar). Mikäli sinulla on Google-tunnus luotuna, voit ottaa tuon käyttöösi tietokoneella, älypuhelimella ja vaikka tabletilla. Riittää kunhan vain kirjaudut joko selaimella tai yhteensopivalla kalenteriohjelmalla tuolle tilillesi kyseiseltä laitteelta, jolloin palvelussa olevat tiedot synkronoidaan laitteellesi. Myöskin kaikki, mitä esimerkiksi puhelimellasi kirjaat kalenteritapahtumiksi, synkronoidaan sitten vastavuoroisesti muille laitteille missä käytät palvelua.

Synkronointi siis helpottaa eri laitteiden ja käyttöympäristöjen välistä toimintaa. Esimerkkinä tästä on myös pilvitallennuspalvelut tiedostoille.

Pikaviestintä

Pikaviestintä ja pikaviestiohjelmat ovat saavuttaneet suuren suosion. Toisin kuin perinteisillä kirjeillä sekä sähköposteilla, pikaviesteillä pääsääntöisesti välitetään lyhyitä viestejä ja näiden kautta vastausajatkin ovat sitä myöten lyhyempiä. Pikaviestiohjelmista yleisimmät ovat WhatsApp sekä Facebook Messenger, molemmilla on miljardi kuukausittaista käyttäjää ja Facebook omistaa nykyisin myös WhatsAppin.

Pikaviestimien toiminta perustuu internetyhteyteen, eli viestit välitetään netin kautta. Itsessään tekniikka on vanha ajatukseltaan, esimerkiksi IRC on perustettu jo -80 luvun lopulla korvaamaan silloisia käytössä olleita palveluita. Suosio pikaviestimille kasvoi valtavasti siinä kohtaa, kun älypuhelimet alkoivat yleistyä. Aiemmin käytössä oli lähinnä tekstiviestit, joiden hinnoittelu perustui viestien kappalemäärään, pikaviestiohjelmalla saattoi viestejä lähettää käytännössä rajattomasti kunhan laitteella oli internetyhteys toiminnassa.

Verkkokamera eli Web-kamera eli Webcam

Verkkokamerat ovat jo pitkään olleet tietokoneille saatavilla olevia lisävarusteita, joita on lähinnä käytetty pikaviestipalveluiden videoneuvotteluyhteyksiin sekä vlogeihin eli videoblogeihin. Verkkokamera joko liitetään USB-johdolla suoraan tietokoneeseen, jolloin se palvelee kamera lisälaitteena tietokonetta, tai vaihtoehtoisesti jotkin mallit on mahdollista yhdistää langattomasti, jolloin näitä voi käyttää myös tietokoneen välittömän läheisyyden ulkopuolella. Jotkin kameroista on yhdistettävissä suoraan modeemiin langattomasti, jolloin puhutaan IP-kameroista eli netcameista, joiden signaalia voit tarkistella kodin ulkopuolelta internetyhteyden välityksellä.

Itsessään verkkokamera on hyvinkin yksitoiminen laite, lähinnä laitteen tuoma lisäarvo on vastaavaa kuin esimerkiksi tietokoneen mikrofonin, eli saat välitettyä videokuvaa ollessasi tietokoneella. IP-kamera tarjoaa taas monimuotoisempaa vaihtoehtoa käyttötarkoituksiin, näitä voi verkkokameratoiminnon ohella käyttää myös kodin valvontaan, lapsen itkuhälyttimenä, yms.

Loppusanat

Sanoja sekä termejä on paljon ja monilla joko viitataan samaan tai lähes samaan aiheeseen. Koitan tekstini mukana selittää perustermejä sitä mukaa kun niitä käytän, mutta toisinaan näissä voi unohduksia ja lipsahduksia tulla. Mikäli sinulla on mielenpäällä jokin/joitain termejä, joihin kaipaat selvennystä, laita kommenttia tai sähköpostia elektronikkari(miukumauku)netti(piste)fi niin sisällytän näitä tuleviin Terminologioihin.

 

Sanan säilää heilauttaen,

Elektronikkari