Tänään on vuorossa katsaus pieneen widgetiin, mikä on itselläni ollut hyvin pitkään käytössä. Jos en väärin muista, niin latasin tämän ensimmäiseen Android puhelimeeni aikanaan ja tämän jälkeen sovellus on ollut jokaisessa Androidissani työpöydällä samassa kohtaa. Muuten työpöydän kuvakkeiden järjestys on vaihdellut, mutta Cell Widget on ollut ja pysynyt paikoillaan.

Mitä sovellus tekee?

Kyseinen sovellus näyttää käytössä olevasta matkapuhelinverkosta tarkempia tietoja, joita itse seuraan lähinnä mielenkiinnosta. Osa tiedoista on itsestään selvyyksiä (kuten verkon operaattori ja maakoodi), mutta tykkään pitää nämäkin esillä. Osaltaan tämä johtuu ehkä siitä, että työpöydällä on tuon myötä teknisempi ilme ;)

Screenshot_20180422-215510.jpg

Oheisessa kuvassa kuvankaappaus nykyisestä työpöydästäni, Cell Widget on oikeassa ylänurkassa

Tiedot mitä sovellus antaa

Ensimmäisellä rivillä on käytössä olevan operaattorin nimi.

Tosiella rivillä on maakoodi (MCC) sekä operaattorikoodi (MNC).

Kolmas rivi kertoo käytössä olevan verkkotekniikan, sen voimakkuuden dBm muodossa, ASU arvon ja kolmantena arvona prosenttuaalisen voimakkuuden.

Neljännellä rivillä on aluekoodi, eli millä operaattorin määritetyllä alueella käytössä oleva tukiasema sijaitsee.

Viidennellä rivillä on käytössä olevan solun eli antennin yksilöllinen tunnus. Tämän peitin näkyvistä, sillä esimerkiksi Cellmapper sivuston avulla voisi tuosta päätellä jo turhan tarkkaan asuinpaikkani.

Mitä tiedoilla tekee?

Itse otin nämä tiedot alunperin ihan vain mielenkiinnosta näytölle, näitä seurailemalla opiskelin miten mobiiliverkko käytännössä toimii. Solutieto vaihtuu liikenteessä välillä hyvinkin aktiiviisesti ja signaalinvoimakkuus elää myös. Signaalinvoimakkuus myös vaihtelee paikoillaan ollessa, eli tämän perusteella huomaa hyvin minkälainen vaikutus on muilla käyttäjillä, sääolosuhteilla sekä muilla ulkoisilla muuttujilla mitä matkapuhelinverkossa ilmenee.

Tarvittaessa tuon solutiedon voi kertoa omalle operaattorille, mikäli huomaat että ollessasi kytkeytynyt johonkin tiettyyn soluun toimivuudessa ilmenee haasteita. Operaattori ei pelkän solutiedon pohjalta lähde vikailmoitusta todennäköisesti tekemään heti, mutta yhdistettynä muihin tietoihin voi tuosta olla varsin hyvä lisäinfo vikailmoitusta jättäessä.

Ongelma voi siis ilmetä siten, että ollessasi tietyssä osoitteessa sinua palvelee kaksi solua pääsääntöisesti. Kun olet solussa 1 kytkeytyneenä, data liikkuu hienosti eikä toimivuudessa ole ongelmia. Kun taas puhelin vaihtaa soluun 2 kiinni, ei data enää välttämättä liikukkaan. Tuo solutieto vikailmoituksella antaa operaattorille siis suoraan tiedon, mistä lähteä etsimään ongelmaa, eikä alueen koko verkon toimivuutta välttämättä tarvitse lähteä tutkimaan.

Muokattavuus ja hinta

Sniidun spesiaalin hengessä sovellus on ilmainen, tukeminen on tarjolla vapaaehtoisen lahjoituksen muodossa. Sovelluksessa ei myöskään ole mainoksia, eli varsin miellyttä kokonaisuus.

Sovelluksen näyttämiä tietoja pystyy valikoimaan hyvinkin laajasti, ulkoasulle ei hirveästi ole muokattavuutta. Valittavana on toki vähän säätöjä, mutta niin sanottua silmäkarkkia tuosta ei saa tehtyä.

 

Näyttöä koristelemassa,

Elektronikkari