Viime viikolla kyselin vinkkejä siihen, mistä kirjoittelisin. Kiitos palautteesta mitä tämän tiimoilta sain :) Yksi ehdotus oli kirjoittaa sovellusarvosteluita enemmän etenkin mobiilialustoille ja tästä tuli mieleeni, että voisin ennen tätä tehdä eroavaisuuksia ohjelmien välillä tutummaksi. Samat lainalaisuudet pätevät siis myös tietokoneilla, mutta mobiilialustoilla tämä on ehkä vähän helpompi selittää, sillä tietokoneilla ei niin paljoa käytetä hybridisovelluksia (vielä) ja widgettien käyttökin on harvinaisempaa.

App eli applikaatio (application) eli sovellus eli ohjelma

Tämä on yleinen termi, jolla tarkoitetaan jotain ohjelmaa mitä halutaan käyttää. Yleisimmin tällä viitataan asennettavaan ohjelmaan, mutta termi käy myös widgeteihin sekä web-sovelluksiin.

Asennettava sovellus tarkoittaa siis sellaista ohjelmaa, minkä käyttäjä yleensä hakee sovelluskaupasta ja lataa pakettina jonka puhelin asentaa käytettäväksi. Näitä on kahdenlaisia, toiset ovat laitekohtaisesti toteutettuja (natiiveja) ja toiset laajempialaisesti toimivia (hybridi) sovelluksia. Asennettavien sovellusten ohella on myös web-pohjaiset sovellukset, joita ei tarvitse asentaa erikseen vaan näitä voi käyttää suoraan millä tahansa internetselaimella.

Natiivit sovellukset

Tämä on perinteisin ohjelman toteutustapa. Ohjelma koodataan tietylle käyttöjärjestelmälle ja alustalle toimivaksi, jonka jälkeen käyttäjä saa ohjelman käyttöönsä asentamalla tämän. Hyvänä puolena tässä tavassa on, että ohjelma saadaan optimoitua tehojen ja resurssien käytön suhteen tietyille laitteille. Huonona puolena on, että ohjelma pitää koodata erikseen jokaiselle alustalle, eli jos vaikka Androidille koodatun ohjelman tahtoo iOS (iPhone) austalle, pitää tämä koodata lähes kokonaan uusiksi jotta se toimii.

Web-sovellukset

Näistä ehkä tunnetuimpina esimerkkeinä voidaan nostaa Facebook sekä Youtube esille. Toimivuus on käytännössä identtinen, riippumatta siitä millä laitteella sivulle menee. Ainoan selkeän eron tekee toki se, että onko kyseessä mobiililaite vai tietokone, tässäkin erona on lähinnä kosketusnäyttöä varten tehty sivustosuunnittelun optimointi. Näiden etuutena on halpa toteutus, sillä erillistä koodausta eri alustoille ei tarvita. Huonona puolena on taas alustakohtaisten ominaisuuksien hyödyntäminen, esimerkiksi infrapunaporttia käyttävää kaukosäädin ohjelmaa ei ole mahdollista (ainakaan mitenkään järkevästi) koodata vain internetsivuna toimivalla ohjelmalla.

Hybridit

Kuten nimikin viittaa, ovat nämä yhdistelmä kahta edeltävää tekniikkaa. Perustoteutus voi hyvinkin pitkälti nojata web-sovelluksen toimintaperiaatteeseen, eli pääosa sisällöstä ladataan suoraan verkosta nettisivun kaltaisesti, mutta ohessa saadaan hyödynnettyä laitekohtaista rajapintaa. Tällöin voidaan myös helpommin tehdä optimointia laitealustakohtaiselle toimivuudelle.

Widgetit

Widgetti voi olla joko natiivisovellus tai sitten hybridisovellus. Widget voi olla myös tarjolla jonkin toisen sovelluksen lisäosana. Widget on näytölle kokoaikaisesti käyntiin tarkoitettu ohjelma, kuten puhelimen näytöllä oleva kello jossa viisarit osoittavat ajan. Mikäli kello näyttää vain kellonajan ja päivämäärän, on tämä helppo toteuttaa pelkkänä natiivisovelluksena. Mikäli kelloon tahtoo yhdistää esimerkiksi vaihtuvan taustakuvan tai säätiedon, on toteutuksena hybridi todennäköisesti kannattavampi vaihtoehto.

Widgetteinä on saatavina myös esimerkiksi Spotifyn ja muiden musiikintoisto-ohjelmien hallintapainikkeet, kalenteri, ja muita vastaavia. Widget on siis käytännössä koko ajan päällä ja tarjolla oleva ohjelma, jota ei erikseen tarvitse käynnistää. Osa widgeteistä toki tarvitsee taustalle pääsovelluksen auki, eli esimerkiksi Spotifyn widget ei itsessään soita musiikkia vaan tarjoaa vain tiedon siitä, mitä ohjelma soittaa milloinkin, sekä pikapainikkeet kappaleiden vaihtamiseen ja soiton pysäyttämiseen. Osa widgeteistä hyödyntää tausta-ajona toimivia ohjelmia, tällöin ei erikseen tarvitse pääohjelman olla avoinna vaan riittää että taustaprosessina pyörii jokin ohjelma, miltä widget saa tarvittavat tietonsa.

 

Mobiilisovelluksia läpikäymässä,

Elektronikkari