Nikkaroidessa tulee opittua yhtä ja toista kätevää niksiä aina välillä, toisinaan jonkun kertomana ja toisinaan ihan itsestään. Toisinaan niksit ovat yhden tempun ihmeitä ja toisinaan näitä pystyy laventamaan uusiin käyttökohteisiin. Jotkut niksit ovat pitkään vain yhden tempun ihmeitä kunnes jossain kohtaa keksii miten uuteen ongelmaan pystyy soveltamaan vanhaa kikkaa. Koitan nyt siis kirjailla näitä ylös, sillä nämä ovat nikkaroinnin yksi kulmakivistä.

Infrapunasäde näkyy kännykän kamerassa

Esimerkiksi kaukosäätimen ollessa toimimaton, yleisin syy on että patterit ovat loppuneet. Mikäli säädin ei kuitenkaan uusilla pattereillakana lähde toimimaan kuten pitää, on jossain muualla oltava vikaa. Kaukosäädin on halpa laite vaihtaa verrattuna esimerkiksi säteen toisesta päästä löytyvään televisioon tai vastaavaan, mutta millä varmistua siitä, että kumpi on vialla?

Helppo niksi tähän on avata kännykän kamera ja osoittaa kaukosäätimellä tätä ja painaa nappia. Kännykän kamera kaappaa myös infrapunasignaalin ja näytttää sen kännykän näytöllä. Mikäli signaalia ei näy, ei kaukosäädin tätä lähetä.

Jos säätimestä näkyy signaali normaalisti, on joko vastaanottava laite vialla, tai sitten ilmassa on jokin infrapunaa häiritsevä häiriö. Yleensä tämä voi olla jokin keinotekoinen valaisin, eli kannattaakin ensimmäisenä sammutella kaikki valonlähteet ja tarkistaa tämän jälkeen toimivuus. Myös esimerkiksi television taustavalo tai näyttöpaneeli voi häiritä stereoiden tai digiboksin signaalia, eli tämäkin kannattaa rajata sammuttamalla laite.

Vuotavan venttiilin tunnistat syljellä

Vanha niksi, joka alkaa jäämään unholaan, on miten erottaa vuotava venttiili puhjenneesta kumista. Tämä on erityisen kätevä polkupyörien kanssa. Eli kun olet pumpannut tyhjentyneen renkaan täyteen, kostuta sormen kärki reilusti syljellä ja sipaise tällä kalvo venttiilin päälle. Mikäli sylki pullistuu kuplaksi, on venttiili rikki. Jos sylki jää tasaiseksi kalvoksi, vuotaa rengas jostain muualta.

Tämä alkaa olemaan vähäinen sinällään merkitykseltään, koska harvemmin enää renkaita korjataan paikkasarjalla. Renkaiden hinnat ovat nykyään sen verran halpoja, ettei paikkaukseen nähtävää vaivaa koeta mielekkääksi vaan ennemmin ostetaan vain uusi. Niksiä voi kuitenkin soveltaa muihin vastaaviin tilanteisiin.

Hitaan internetyhteyden vianrajaus

Ennen soittoa ja jonottelua operaattorin tekniseen tukeen, kannattaa tehdä pieni vianrajaus itse. Tällä säästää sekä aikaa että hyvässä lykyssä rahaakin. Hidastelun ilmetessä käynnistä ensimmäisenä sekä modeemi että tietokone uudestaan. Mikäli hidastelu jatkuu, tarkista seuraavat.

Tee internetyhteyden nopeustesti esimerkiksi http://speedtest.net/ sivulla (suosittelen tätä koska puolueeton ja luotettava vaihtoehto). Jos nopeus jää sovitusta paljon, tarkista mitä mieltä modeemi on linjasta. Tämän voit tarkistaa modeemin paikallishallinnasta johon otetaan yhteys kirjoittamalla internetselaimeen osoitteeksi hallintasivun IP-osoite, esimerkiksi 192.168.0.1 (tämä löytyy modeemin ohjekirjasta kuten myös tieto siitä, mitkä ovat käyttäjätunnus ja salasana). Paikallishallinnasta näet diagnostiikasta, kuinka nopean yhteyden modeemi on kätellyt linjalle auki. Jos tämä eroaa paljon nopeustestin tuloksesta, jää ongelma modeemin ja tietokoneen väliin.

Jos nopeus on diagnostiikassa alhainen, resetoi modeemi ja jos ongelma jatkuu, ota yhteys operaattoriisi. Jos taas nopeus on sekä nopeustestillä että paikallishallinnassa kunnossa, on ongelmana todennäköisesti tietokone tai modeemi joka aiheuttaa jumittelun. Modeemin resetointi yleensä purkaa tämän jumittelut, tietokoneen kohdalla tarvitseekin sitten ruveta tekemään puhdistusta ja siivoamista.

Halvoista kaiuttimista kelvollisempi ääni

Halpojen kaiuttimien ongelma on se, että näiden äänialue keskittyy yleensä vain tietyille äänialueille ja loput jäävät huomiotta. Tätä voi koittaa ratkaista EQ:lla, eli ekvalisaattorilla. Tällä säädetään äänen tasapainoa eri taajuuksien välillä ja tällä voi koittaa korjata eri äänialueiden keskinäisiä suhteita, esimerkiksi siis jos kaiuttimistasi tulee matalat taajuudet hyvin, mutta korkeat äänet jäävät piiloon niin voit nostaa ylempien taajuuksien voimakkuutta suhteessa alempiin.

Aikanaan pöytätietokoneella käytin SoundBlaster Audigy2 äänikorttia sekä kX Project ääniajureita. Audigy2 äänikortteja myydään käytettynä 10-20e hintaan ja kX-ajurit ovat ilmaiset. Käytössäni oli kahdet halvat kaiuttimet joista toisissa bassotaajuudet olivat hyvät ja toisissa yläpää oli puhdas. Ohjasin ajureiden kautta yläpään kaiuttimille etukanavista EQ:lla bassot leikattua signaalia ja alapään kaiuttimille toisinpäin, näiden yhdistelmän tein stereoääneksi. Vaikka siis kaiuttimia oli 4.0 järjestelmän edestä myös kytkentöjen puolesta, ääni tuli 2.0 järjestelmänä eli perinteisenä stereona ulos. Ainoa ero oli tosiaan tuo äänen ohjaus taajuuskorjaimien kera, jolla sain huomattavasti tasapainoisemman ja kattavamman äänen aikaiseksi.

Sniidun spesiaali

Hiljaisen tiedon jakaminen sekä omaksuminen opettaa paljon ja tämän tiedon avulla voit säästää pitkän pennin jonkin ongelman kanssa painiskellessa. Omalta osaltani siis pyrin kirjailemaan näitä niksejä julki sitä mukaa koostetusti muutaman kerrallaan kun niitä muistuu mieleen, lukijoilta pyytäisinkin myös osallistumista tähän projektiin. Eli onko sinulla tiedossasi/käytössäsi jokin niksi johonkin ongelmaan mitä muutkin voisivat hyödyntää? Kirjoita se joko tänne blogin puolelle tai Facebookiin kommenttina ja otan näitä mukaan koosteeseen!

 

Tietoa jakamassa,

Elektronikkari