Olin Assemblyillä vuonna 2011. Tuolloin hiirenäni toimi Microsoft Habu, jonka olin jo pari kertaa kunnostanut. Ongelmana tuon hiiren kanssa oli, että vasemman puoleinen painike oli kulunut ja hiiri otti tuplaklikkauksia eikä enää suostunut maalaamaan tiedostoja kunnolla. Ongelma johtui kuluneesta painikkeen pinnasta ja sen aiheuttamasta kontaktihäiriöstä. Assyillä päädyin ostamaan uuden hiiren: Razer DeathAdder 3500. Habu oli Microsoftin versio tuosta kyseisestä mallista ja koska tämä oli ollut sopiva hiiri omaan käteeni, päätin koittaa josko alkuperäinen versio olisi kestävämpi ja/tai parempi. DeathAdder 3500 sai samat kulumaoireet 2017 kesällä tultuaan kuuden vuoden ikään, tällöin totesin suorilta ostavani DeathAdder Eliten ja mietin jatkosijoitusta uskolliselle sotahiirelleni.

Diagnoosi

DA 3500 sai tosiaan saman diagnoosin, kuin tuo vuosia aiemmin palvellut serkkunsa MS Habu. Tiesin vanhastaan konstin, miten tuon voisi tilapäisesti korjata, mutta päätin että en itse jaksa alkaa jatkuvaan huoltorumbaan (3-6kk välein), joten päätin tosiaan ostaa uuden version itselleni ja katsoa jos tuolle vanhalle löytyisi arvoisensa jatkosijoituskohde. Tällainen löytyikin näälämieheltä, tosin aikataulullisten haasteiden vuoksi hiiren kunnostusoperaatio päästiin vasta nyt toteuttamaan. Näälämiehellä palveluksessa oleva hiiri on jo useampaan kertaan korjattu (mm. johto), joten pikkuvikaisenakin DA 3500 olisi parannus.

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Kuvassa DeathAdder 3500 odottamassa operaatiota

Purku ja korjaus

Pohjassa on kolme ruuvia piilossa, kaksi etutassujen alla ja kolmas piilossa tarran alla, mihin on liitetty mm. sarjanumero. Kolmannen ruuvin löytää kohtalaisen helposti kun vaikkapa ruuvimeisselin kärjellä luistattaa tarraa pitkin lievästi painamalla samalla. Etutassut saa irti kampeamalla, näissä on liimakiinnitys jonka voi tarvittaessa uusia.

Kunhan ruuvit on irti, saa hiiren käännettyä auki pohjasta.

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Hiiren yläkannessa on vielä kaksi ruuvia, joihin on liitettynä painokytkimet.

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Painokytkimet ovat kuvassa rullan molemmin puolin olevat valkoiset pienet suorakaiteet. Kuvassa myös näkyy hyvin, miten paljon likaa hiiren sisään kertyy kuudessa vuodessa :S

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Rullan aukon molemmin puolin löytyy kirkkaat muoviset tapit, jotka painavat painikkeiden painokytkimiä. Näistä kuvassa alempana oleva on ongelman aiheuttaja, eli tämä on vuosien kliksuttelussa päässyt kulumaan aiheuttaen kontaktihäiriöitä.

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Ratkaisuna ongelmaan on lisätä painokytkimen kärkeen vähän uutta massaa, aiemmin itse olen sytkärillä sulattanut vanhasta kirjastokortista muovia Habun pintaan, tällä kertaa vaihtoehtoisena metodina oli laittaa liimalla uutta pintaa. Sulatetun muovin ongelma on sen murentuvuus, liima voinee kestää kulutusta paremmin.

WhatsApp%20Image%202018-07-01%20at%2022.

Samalla kun hiiri nyt oli auki, oli sopiva hetki tehdä perusteellisempi puhdistus hiirelle muutenkin. Topsipuikot sopivat hyvin pienien osasten hinkkaamiseen.

Lopputulos

Vanha vuosia palvellut hiiri sai vielä uuden elämän. Hiiren sisuksistä näkee hyvin, että kyseessä on laadukkaampi hiiri. Tästä kertoo esimerkiksi se, että johdot on liitetty liittimillä eikä kolvaamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa helpompaa huoltoa ja korjausta, samalla antaen rahalle entistä paremman vastineen.

Vaikka tänä päivänä puhutaankin pitkälti kulutuselektroniikasta, on moni rikkinäinen laite korjattavissa, kunhan ensin vain selvittää missä on vika. Toki korjaaminen vaatii pientä vaivannäköä, mutta tällä säästää uuden laitteen hankintaan kuluvan rahan ja samalla toimii luontoystävällisesti. Esimerkiksi ZyXEL P-660 sarjaisissa modeemeissa oli tyyppivikana se, että ylikuumenemisen jälkeen jäähdyttyään kondensaattorit olivat entiset. Tämän pystyi välttämään tehostamalla laitteen tuuletusta tai vaihtoehtoisesti kolvaamalla paremmat konkat tilalle mikäli vahinko oli jo päässyt sattumaan.

 

Modernia konservointia,

Elektronikkari